Foto: pixabay.com

Osobe gladne ljubavi imaju problema s kontrolom svojim emocija. To ne znači da one nužno pokušavaju kontrolirati život druge osobe. Ne, one to čine samo zato što očajnički pokušavaju izbjeći svoju bol. One to čine iz nesigurnosti, straha, anksioznosti, jer vjeruju da jedino tako mogu održati vezu i izbjeći napuštanje. A gle čuda, upravo takvo ponašanje često zna presuditi kraju neke veze. Takve osobe nemaju zdrave psihološke granice, one previše toga dopuštaju partnerima, jer misle – ”bolje i ovako nego da sam sam i da izgubim osobu koju volim”. To je loše za njih jer oni često zanemaruju svoje potrebe pa i zdravlje, a sve to ima uzrok u pomanjkanju samopoštovanja, sigurnosti i ljubavi prema sebi, jer takve osobe misle da samo ljubav druge osobe daje osjećaj vrijednosti njihovom životu. Dakle, spremne su i da ih se loše tretira samo da bi zadržali ”ljubav” te osobe, što je sve samo ne dobro za tu osobu.

atma.hr – 52
Jeste li uvijek gladni ljubavi?

Ako ste jedan od onih koji želite voljeti i biti voljeni samo zato da biste ispunili svoje unutarnje praznine, onda to nije ljubav nego snažna emocionalna čežnja koja osobu ponekad tjera da se upusti u ponašanja i akcije kako bi ispunili tu unutarnju prazninu koju konstantno osjeća.

Ta neprestana glad za ”ljubavlju” zapravo je samo  rezultat uskraćenosti osobne ljubavi, nezdravih obrazaca vezanosti, napuštanja, zanemarivanja tijekom našeg odrastanja.

Što karakterizira i kako prepoznati ljude gladne pažnje i ljubavi?

Uglavnom takve osobe imaju problema s kontrolom svojim emocija. To ne znači da one nužno pokušavaju kontrolirati život druge osobe. Ne, one to čine samo zato što očajnički pokušavaju izbjeći svoju bol, iako možda nemaju loše namjere niti žele dominirati nad drugom osobom. Dakle, one to čine iz nesigurnosti, straha, anksioznosti, jer vjeruju da jedino tako mogu održati vezu i izbjeći napuštanje. A gle čuda, upravo takvo ponašanje često zna presuditi kraju neke veze.

Takve osobe nemaju zdrave psihološke granice i često su popustljivi prema svojim partnerima ako su u braku ili vezi. Naprosto one previše toga dopuštaju partnerima, jer misle – ”bolje i ovako nego da sam sam i da izgubim osobu koju volim”.

atma.hr – 52
To je loše za njih jer oni često zanemaruju svoje potrebe pa i zdravlje, a sve to ima uzrok u pomanjkanju samopoštovanja, sigurnosti i ljubavi prema sebi, jer takve osobe misle da samo ljubav druge osobe daje osjećaj vrijednosti njihovom životu. Dakle, spremne su i da ih se loše tretira, itd. samo da bi zadržali ”ljubav” te osobe, što je sve samo ne dobro za tu osobu. Dapače, može biti itekako opasno.

To su nepovjerljive osobe iako kažu kako one žele vjerovati osobi koju vole. Međutim, njihova nesigurnost i strah da izgube ljubav ih sprječavaju u tome pa postaju često sumnjičavi, ljubomorni, itd. Sve se to naravno negativno odražava na njihove veze.

To su altruistične osobe. Budući da su često nezainteresirani za svoje osobno emocionalno, tjelesno i duhovno blagostanje, te osobe imaju potrebu da drugu osobu učine ”sretnom” pod svaku cijenu. Stoga su uvijek spremne sve učiniti kako bi udovoljile osobi koju vole pa čak i pod cijenu svoje osobne ”sreće”, odnosno stanja koje ih kad-tad dovede do kronične nesreće.

banner ostvari svoje

Kako izaći van iz ovog labirinta ovisnosti?

Prije svega bitno je naglasiti da takve osobe jednostavno nisu u stanju niti razumjeti sami sebe, a kamoli voljeti se. Za to je potrebno da se uđe u uzrok, otkriju i iscijele emocionalne rane koje su otvorene još iz djetinjstva. Samo onaj koji zna cijeniti i svoje vrline, ali i nedostatke, zna i može prekinuti taj začarani krug emocionalne gladi za nečijom ljubavlju.

Nema potrebe da čeznete ii budete emocionalni ovisnik o nečijoj ljubavi koja vas čini nesretnom osobom samo zato što vi mislite da ćete se jedino tako osjećati sretno, ispunjeno i zadovoljno u životu.

Umjesto velikog truda i energije koje ulažete da biste ugodili svima oko vas da bi vas ”voljeli”, razmislite o tome da počnete malo više voljeti sebe. Provedite malo više vremena u samoći i u miru sami sa sobom i usredotočite se na svoje potrebe.

I još nešto – ako niste sretni sami sa sobom, ne volite se, nema šanse da možete biti voljeni i usrećiti druge ljude. Da me ne razumijete krivo, ne radi se o sebičnoj, narcisoidnoj i patološkoj ljubavi prema sebi. Ne, radi se o tome da sami sebi date  vrijednost koju zaslužujete, da sami sebe cijenite i poštujete, jer ako nećete vi sami, vjerujete ni drugi to neće osim ako nemaju neke koristi od vas pa se samo pretvaraju da vas ”vole”.

atma.hr – 52
Rad na emocijama kao rješenje

Stoga topla preporuka takvim osobama da potraže stručnu pomoć psihoterapeuta kako bi započeli rad na osvještavanju svojih emocija.

Samo radom na sebi, postupnim otkrivanjem i razumijevanjem i prihvaćanjem svojih emocija, osoba može razumjeti da se ljubav i sreća kao i ispunjen i smislen život kriju upravo u njima samima.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle

Prethodna objavaOnaj tko OVO gubi – najviše gubi!
Slijedeća objavaSebe nosiš sa sobom
Mirella Rasic Paolini
mr.sc. Mirella Rasic Paolini - Holistički specijalist struke za mentalno, tjelesno i duhovno zdravlje, autor i vanjski suradnik sa specijaliziranim portalima za lifestyle, zdravlje, osobni i duhovni rast i razvoj. Moja uža specijalnost su neuroze tj. anksiozni poremećaji, te izazovi na području mentalnog, općeg i duhovnog zdravlja, osobnog rasta i razvoja. Educirala sam se na području humanističke i antropološke psihologije i psihoterapije, predkliničke i kliničke medicine i psihijatrije, energetske medicine i zdravstvenog coachinga. Motivira me da kroz svoje veliko profesionalno iskustvo, znanja, vještine i strast prema svome poslu, djelujem i budem podrška svim ljudima koji žele raditi na sebi, unaprijediti svoje zdravlje, znanja i vještine kako bi ostvarili svoj puni potencijal živeći sretan i ispunjen život sa svrhom.