Image by Freepik

Što sve može uraditi samo jedna kapljica joda u vrtlarstvu? Ne bi vam palo na pamet na koje vam sve načine može pomoći u vrtu!

atma.hr – 52
Nedavno smo pisali o svim dobrobitima sode bikarbone u vrtlarstvu, a znate li da jod može biti još i bolji saveznik za vrtlare?

Ako muku mučite s raznoraznim bolestima u vrtu – jod je pravi način da probate spasiti što se spasiti da.

Jod u vrtlarstvu

Pametni vrtlari već dugo primjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka.

Plamenjača

Da biste spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je da napravite sljedeću otopinu:

9 litara vode pomiješajte s 1 litrom surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog joda (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovom otopinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja rajčice, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi se trebala povući.

atma.hr – 52
Pepelnica

Otopina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu, koja zna izjesti biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s otopinom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni vrtlari će vam reći da biljke tretirane otopinom joda duže rađaju. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom otopinom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice “stradalo” neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće itd. tretirajte ga otopinom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite otopinu od 10 litara vode i 1 ml joda pa s njim tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tijekom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte s litrom ove otopine.

Istom otopinom možete tretirati i tikvice, s tim što možete na 10 l vode dodati čak 5 ml joda.

atma.hr – 52
Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga s otopinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda.

Svaku biljku zalijte s 1 litrom ove otopine. Vidjet ćete kako “glava” kupusa raste kao “iz vode”.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti otopinom od 10 l vode i 1 ml joda.

Probajte prije cvjetanja jagode čak dva puta zaliti ovom otopinom i vidjet ćete da ih ni jedna bolest neće snaći.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate s otopinom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

Grožđe

Zaštitite grožđe od truljenja tako što ćete napraviti otopinu od 10 litara vode i 8ml joda te s njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte koristiti ovu otopinu.

Da biste dezinficirali bilo koje sjeme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilirane vode. U tu otopinu natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, te u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Poslije toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijte.

stil.kurir.