atma.hr – 52
Astrologija predstavlja jedan od najranijih čovjekovih pokušaja da pronađe red sakriven iza ili unutar zbrke prividnog kaosa koji vladaju svijetom. Ljudska rasa je naučila da poveže iskustvo života sa uređenim modelom koji je pružalo nebo u pokretu. Tako je astrologija postala jezik simbola, s dovoljno životnosti da opstane do današnjih dana i dovoljno fleksibilnosti da se razvija s ljudskom rasom. Njeni drevni okviri izgleda da se odlično slažu sa suvremenim psihološkim konceptima, naročito onima  koji se koriste u teorijama Karla Gustava Junga. Zahvaljujući njegovom uvidu, kao i uvidu njegovih mnogobrojnih sljedbenika, moguće je dati osuvremenjeno tumačenje za većinu astroloških simbola, posebno zato što se Jungova intuicija često vraća na prvobitna iskustva ljudske vrste, koje je toliko puno kultura sačuvalo u svojim svetim spisima, tradicijama, mitologijama i bajkama.

Piše: Mario Piškur

atma.hr – 52
Određeni motivi se uvijek iznova i iznova javljaju u legendama i pričama svjetske književnosti. Izgleda da su ovi motivi univerzalni i da se često nalaze, čak i danas, u fantazijama i snovima, u halucinacijama bolesnika koji imaju groznicu i psihički oboljelih. Karl Jung je istraživao ove i puno drugih pojava, tražeći građu pomoću koje bi mogao da napravi radni model ljudske psihe i u tom procesu je povukao posebnu važnu razliku između individualnog svjesnog, individualnog nesvjesnog i kolektivnog nesvjesnog. Svjesno i nesvjesno su dvije komplementarne sfere koje imaju suprotne karakteristike. One na određeni način drže jedna drugu u ravnoteži. Ali Jungova razmišljanja o nesvjesnom bila su potpuno različita od mišljenja njegovog bivšeg učitelja Sigmunda Frojda. Po Frojdu, ono što osobnost potiskuje nalazi se u nesvjesnom, dok je “predsvjesnim” nazvao onaj sloj uma koji nam omogućuje trenutno sjećanje. Jungov termin “individualno nesvjesno” u suštini podrazumijeva oba ova Frojdova koncepta, njegovo “predsvjesno” i “nesvjesno”.

Jung je uveo novi izraz “kolektivno nesvjesno” da bi označio onaj dio psihe čiji sadržaji ne pripadaju posebno našem individualnom Egu, niti su rezultat osobnog iskustva, već se izvode iz naslijeđene strukture mozga i iz naslijeđenih mogućnosti za opće psihičko funkcioniranje. Ovaj izraz je zamišljen tako da sadržava sve tipove psihičkih reakcija i sveukupno ljudsko iskustvo još od samih početaka čovječanstva. Iz ovog razloga se i koristi riječ “kolektivno”. Pretpostavka je da smo svi dio jedni drugih i da dijelimo ovaj nesvjesni um sa svim drugim ljudima. U kolektivnom nesvjesnom leži izvor motiva koji su zajednički cijelom svijetu, motiva koji mogu igrati značajnu ulogu i u psihi pojedinca. Jung objašanjava ovaj proces u detaljnoj analizi kolektivnog nesvjesnog.

Za tumačenje horoskopa prema jungovoj psihologiji kao i za psihoterapijski rad možete me kontaktirati na  [email protected]

jungpsihologija.wordpress.com

atma.hr – 52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here