Designed by Freepik

Ukoliko ste sposobni u sadašnjosti podignuti razinu pozitivnosti, vaš mozak će biti u takozvanoj ’sretnoj prednosti’ za buduće vrijeme.

atma.hr – 39

Mozak ima drastično bolje performanse kada ste u pozitivnoj energiji nego kada ste u negativnom, neutralnom ili stresnom razmišljanju. Vaša inteligencija raste razmjerno rastu vaših energetskih razina.

Dakle, pozitivniji um vam daje kompetitivnu prednost na poslu. Mozak u tom režimu može biti produktivniji za čak 31 posto.

Postavlja se pitanje postoji li mogućnost da cijeli dan pretvorite u ’sretnu prednost’. Postoji – i to jednostavnom jutarnjom rutinom koja će vam oduzeti samo 23 minute, piše Inc. Ovo treba postati navika svakog profesionalca koji je stalno u žurbi i poslu.

Evo kako primijeniti ovu tehniku.

Zapišite tri izjave zahvalnosti

Za koje tri nove stvari ste zahvalni? Zapisujte ih svako jutro i kako biste vidjeli efekt koji će se dugoročno odraziti, činite to makar 21 dan zaredom. Ova vježba je važna zbog toga što vas uči da skenirate i upijate pozitivne stvari umjesto negativnih.

Toliko da to na kraju postaje nesvjesno. Ovo je najbrži način da se naučite optimizmu. Značajan boljitak bit će osjetan čak i šest mjeseci kasnije.

Predviđeno vrijeme: 2 minute

atma.hr – 39

Vodite dnevnik jednog iskustva svako jutro

Do detalja opišite jedno pozitivno iskustvo koje ste imali u posljednjih 24 sata. Možete po tezama popisati sve detalje. Ovo je važno jer ponavljate pozitivan osjećaj kako biste uvidjeli koliko je ono zapravo važno.

Znanstvenici ukazuju na veliki značaj ovakve rutine jer mozak ne zna napraviti razliku između vizualizacije i stvarnog iskustva. Zapravo tako samo duplirate osjećaje.

Ukoliko ovo radite 21 dan zaredom mozak se reprogramira na ovu putanju koja postaje sastavni dio vašeg života. Medicina nam govori nešto još važnije. Pacijenti koji su patili od kroničnih bolova liječeni su na ovaj način, a čak 50 posto njih je ostavilo lijekove nakon šest tjedana.

Predviđeno vrijeme: 2 minute

Pokažite dobrotu kroz poruku ili elektronsku poštu

Ovo je najvažnija stavka rutine. Napišite pozitivnu poruku zahvaljujući ili poklanjajući pažnju nekome. Neka svakoga dana to bude druga osoba.

Znanost pokazuje da ljudi koji ovo prakticiraju kasnije postaju vođe visokorazvijenih društvenih vještina i jakih veza. A to najbolje osigurava dugoročnu sreću.

Predviđeno vrijeme: 2 minute

atma.hr – 39

Vježbajte

Čak i ukoliko ne volite trenirati imajte jutarnju aktivnost. Plešite uz brzu muziku, preskačite konop, vrtite hulahop, prošetajte psa ili učinite nešto u vrtu ako ga imate.

Trebate vježbati kako biste svom mozgu pokazali da je vaše djelovanje važno i kako bi vam tijelo procirkuliralo i pokrenulo kreativne procese. Ovo će se odražavati na vaš cijeli dan.

Predviđeno vrijeme: 15 minuta

Meditirajte

Dišite i koncentrirajte se na udisaje i izdisaje dvije minute. To omogućava vašem umu da se koncentrira na jednu stvar i na sadašnji trenutak.

Meditacija povećava razinu sreće i smanjuje razinu stresa. Zaposleni u Googleu često primjenjuju ovu praksu i donosi im uspjeh.

Predviđeno vrijeme: 2 minute

bizlife

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

medicinski medij hrana koja mijenja zivot