Koliko vas je upravo odgovorilo na pitanje sa: „Pa, sada?“ Da li to znači da vam nešto nedostaje u životu? A možda i imate više nego što znate, samo toga još niste svjesni? Kada bismo trebali definirati neki sretan momenat, rekli bismo da je to ono kad osjetimo da su se sve kockice poklopile. Ali, to se ne dešava baš svaki dan, zar ne?

atma.hr – 39

Čuli smo već za onu pitalicu u kojoj dijete na odgovor što bi želio biti kad poraste, odgovara prosto i jednostavno:“Sretan“. Svi se nesumnjivo slažemo sa tom rečenicom, i stremimo da to i kažemo bez ikakvih dilema jednog dana. Da kada nas neko upita kako nam ide u životu, odgovorimo bez i najmanjeg trunka sumnje i hvalisavosti: „Super! Ne može bit’ bolje, zaista!“. U međuvremenu, život nam stalno postavlja nove izazove i prepreke ka toj izjavi. Razmislimo što bismo mogli uraditi da spoznamo sreću brže.

Počnimo s upoznavanjem sreće tako što ćemo je definirati. To je najteži zadatak, ali srećom, ima mnogo odgovora. Ne možete se sjetiti samo jednog, zar ne? Probajte ih staviti na papir, i vidjet ćete da postoji toliko mnogo stvari koje vas čine zadovoljnim. Još bolje, ne postoje točni i netočni odgovori. Sve što vam padne na pamet je apsolutno točno, makar za vas. Dok je za nekoga dobro ispečena pita uspjeh, za drugog je to ubrzavanje u krivini na motoru. I oboje je potpuno i neupitno istinito.

Također, uglavnom na pamet prvo padaju velike stvari, koje su nekad i čak van našeg dometa. Ako je sreća ljetovanje na Maldivima ili Baliju, to je sasvim OK, ali ne zaboravite napomenuti i neke „manje“ stvari kojima se radujete, a koje možda svijet oko vas ne bi smatrao toliko značajnim. Međutim, ovo je vaš put, i vaše spoznavanje sreće, tako da drugima i njihovim ciljevima tu uopće nije mjesto.

atma.hr – 39

Sada kada imate koliko-toliko popunjenu listu, pogledajte je još jednom i otkačite one stvari koje ste već iskusili, ili ih zapravo već doživljavate. Zar nemate više nego što ste očekivali?

Život konstantno baca nove izazove na naš put, i stoga često zaboravimo na ono što već imamo. Doduše, svakako moramo imati neki cilj, i nije ni čudo što se tako lako obeshrabrimo kada nam neko ili nešto stane na put. Vrlo često nam se čini da smo u bezizlaznoj situaciji, i toliko želimo da vidimo neki znak, ili neku podršku sa druge strane. Bliske osobe su tu da pomognu, ali tko nam može garantirati da će baš sve izaći na dobro? Ili da je možda trenutak da odustanemo od svega što smo namjeravali, jer sada zapravo nije najpovoljniji trenutak za to?

Poneke osobe možda imaju dara da nam predoče događaje koji će uslijediti, npr. kroz astrologiju ili tumačenje tarota. Međutim, nemojte se zanositi da je ta slika budućnosti nepromjenljiva. Izbor je na vama, kao i uvijek. Dobijete određene informacije koje vam mogu olakšati ili otežati izbor, sve zavisno od vaših želja, zar ne? Razmislite, koliko ste puta uradili kako ste naumili suprotno svim savjetima? Prema tome, sve je na vama. Ukoliko smo dovoljno zreli i mudri da prihvatimo mogućnost ishoda, znat ćemo kako reagirati. U svakom slučaju, put ka cilju je lakši ako znamo da je neki period jednostavno nepovoljan za naše želje i poduhvate, što god uradili, pa onda možemo birati da napravimo pauzu. S druge strane, može biti da nas kasnije čeka pomoć sa više strana, pa tada i treba uložiti napor jer će se višestruko isplatiti. Koliko god željeli sve sami postići, ipak je puno lakše kada dobijemo vjetar u leđa, a još pogotovu kada smo svjesni da je taj momenat izvjestan.

atma.hr – 39

Jer, to je ono što najčešće stoji kao prepreka našem zadovoljstvu – nestrpljivost. Navodno, svi bismo bili sretni i zadovoljni ako bismo znali da će nam se većina planova ostvariti, zar ne? Naprotiv, čak i kad vidimo dokaze da će se nešto dogoditi za godinu ili dvije, za tjedan ili par dana, mi i dalje osjećamo nezadovoljstvo, što je potpuno pogrešno.

Sreća je u nama, i oko nas. Nije ni sutra, ni prekosutra, ni za par godina. Naravno, taj tren kad se kockice poklope i osjećamo se kao da smo dobili na lutriji života je apsolutno nevjerojatan. Ali u međuvremenu, pronađite sreću u svakom danu. Nađite zadovoljstvo i u malim stvarima. Nekome je i to malo, mnogo. A prevelika je šteta da nam život prolazi u čekanju da spoznamo sreću, zar ne? Zato, upoznajte je još danas.

Napisao: Nikola Petrić

atma.hr – 61