Jyotish

Jyotish (jhoti – svjetlo, iśta – onaj dio Boga koji stvara), kratko rečeno, predstavlja božansko svjetlo. Indijski mudraci tzv. ršiji, prije 8000. g. posjedovali su znanje vedske astrologije (jyotisha) koja i danas postoji u tradiciji indijske civilizacije.

Jyotish spada u Vede, točnije pripada vedangi koja je dio Veda i služi za njihovo pravilno izvođenje. U takvom prvotnom obliku jyotish je predstavljao znanje astronomskih gibanja koja služe pravilnom korištenju Veda.

Čemu nam danas služi jyotish?

Vedska astrologija ili jyotish služi nam za otkrivanje karakteristika našeg karaktera i unutarnjih konflikata, odnosno pokazuje našu karmu koju nosimo iz prošlih života te način na koji se manifestira u sadašnjosti i budućnosti Jyotish nam otkriva kompatibilnosti partnera, odnosno međusobno slaganje partnera koja u indijskoj tradiciji predstavlja praksu savjetovanja i vrši se prije svakog braka. Jyotish objedinjuje četrdeset grana Veda, a zbog velikog neznanja i krivog pristupa kroz povijest se često zaboravljalo njegovo duboko skriveno znanje koje je bilo nadovezano na Vede.

Od kuda vuče svoje korijene jyotish i postoji li utemeljitelj jyotisha?

Jyotish svoje korijene vuče iz drevnih sanskrtskih spisa Veda a zapisao ih je Vyasadeva, drevni indijski mudrac i svetac. Vyasadeva je podijelio drevno indijsko znanje u četiri osnovne skupine i tako su nastale četiri Vede: Rig, Sama, Yajur i Atharva Veda. Također, ovoj se skupini pridodaju još Itihase (Ramayana, Mahabharata) i Purane. Inače, proučavanje jyotisha se temelji na autoritativnom spisu Hora Sastra, koju je sastavio Maharishi Parashara, mudrac za kojeg se pretpostavlja da je živio oko 2350. godine prije Krista. Brihat Parasara Hora Sastra (BPHS) u prijevodu znači ”Veliki spis o astrologiji mudraca Parasare”, koji je do tada prenošen usmenim putem. Zato se ovaj tekst smatra biblijom jyotisha. Parashara je znanje o jyotishu dobio od svojeg učitelja Saunake. Saunaka od Narada Munija, a on od svojeg oca Gospodina Brahme. U BPHS Parasara navodi da je jyotish bog Vishnu prenio Brahmi, Brahma ga je na početku kozmičkog ciklusa prenio svetim mudracima, koji su ga nadalje prenosili svojim učenicima. Hora Sastra jest dijalog koji se vodi između Parashare i njegova učenika Maitreye, zapisan u stihovima.

Koja je razlika između vedske i zapadne astrologije?

Vedska astrologija ili Jyotish temelji se na sideralnom zodijaku (nasuprot tropskom zodijaku kakav se koristi u zapadnoj astrologiji). Tropski (od grčkog tropos – okret) upućuje na to da se koristi pokretni zodijak dok sideralni (zvjezdani) koristi zvijezde stajačice tzv. nakšatre. Prije otprilike 2000 godina u vrijeme Ptolomeja, dva su zodijaka bila podudarna i vremenom tropski se zodijak održao, iako je astronomski neprecizan. Naime, nulti stupanj ovna počinje svake godine u vrijeme proljetne ravnodnevice i uslijed kretanja Zemlje oko svoje osi točka ravnodnevice se uvijek pomiče. To znači da svake godine nulti stupanj Ovna bude pomaknut za oko 50 sekundi. Ova oscilacija do danas iznosi oko 23 stupnja. S druge strane, sideralni zodijak koristi zvijezde ili konstelacije i zbog toga je poznat i kao fiksni zodijak. Razlika između dvaju zodijaka zove se ayanamsa. Iznos ayanamse oduzima se od položaja planeta u tropskom zodijaku da bi se došlo do položaja u sideralnom zodijaku. Razlika je oko 23 stupnja. U većini se slučajeva položaj pomiče za jedan znak unatrag tj., ako se Sunce nalazi u Ribama u tropskom zodijaku, znači da će se u sideralnom zodijaku nalaziti u Vodenjaku. U Jyotishu položaj Sunca zauzima određeno mjesto, ali zapravo je naglasak stavljen i na položaj Mjeseca i akcident. To je zato što Mjesec predstavlja naš um, u kojem su pohranjena sva iskustva proživljena u ovom svijetu kao i sjećanja na prošle živote