Artwork by Daniel B. Holeman

Kad te netko napušta, vrijeme je da razmisliš… Možeš li prihvatiti napuštanje? Sve ćeš shvatiti i otpustiti iz svojih misli i srca ako naučiš transcendirati. Da, to je toliko moćan pojam. Transcendiranje svega iscjeljuje. Ono označava nadilaženje vlastitih misli i osjećaja kroz shvaćanje zašto ti se nešto događa.

atma.hr – 52
Kad te netko napušta, kad ti se čini da nekoga gubiš iz svojega života, dobro je u sebi prepoznati ljutnju, zamjeranje, bol, osjećaj napuštanja. Kad ti se čini da nekoga gubiš, moraš pustiti tu osobu, jer ona želi promjenu. Uz to shvati da nitko nije dužan ispuniti tvoja očekivanja kako bi ti nešto dao zauzvrat. Ovisi li o tome tvoja ljubav?

Ono maleno, povrijeđeno unutarnje dijete u tebi želi pokazati sve osjećaje, možda i zaplakati iz sveg srca zbog osjećaja napuštenosti. Ali, vjeruj, to je samo prolazan osjećaj nemoći.

Sad si odrasla osoba, misaono i emotivno na putu zrelosti – ponudilo ti se još jedno iskustvo da se iscijeliš. Da, može biti vrlo bolno i teško, ali sad je vrijeme da transcendiraš ljutnju, zamjeranje, bol, osjećaj da te netko napušta i ne čini ono što i kako ti želiš.

Ljubav nije slabost već snaga

Kad ti osoba više ne pridaje onoliko pažnje koliko očekuješ od nje, tada se u tebi pokreće zbunjenost, a iz zbunjenosti tuga i osjećaj manje vrijednosti. Taj je odnos postao toliko bolan da mora postati transformativan jer ti je ta osoba ušla u život kako bi transcendirao svoje unutarnje bespomoćno, napušteno dijete.

Sad si odrasla osoba i možeš se suočiti s bilo čijim  odlaskom. Bit ćeš dobro i kad te osobe više ne bude tu, samo ti treba vremena. Znaš se brinuti o sebi i preuzeti odgovornost za svoje osjećaje. Iako te osoba napušta, odnos s njom u tvom srcu i dalje može biti ljubavan, jer ljubav nije slabost, već snaga!

atma.hr – 52
Stoga zacijeli osjećaj da osoba nešto mora činiti za tebe, a da je ti nastaviš voljeti. Izgradi svoju snagu ponovno, iz temelja! I to je ljubav. Nauči transcendirati patnju zbog neispunjenih očekivanja. Transcendiraj nagon, želju, hir, fantaziju jer je to ono što te zapravo pokretalo. Zar ne? Imaš li i bez ovoga ljubavi prema toj osobi? Ima li tvoja ljubav snage da osobu pustiš od sebe?

Ostani u dostojanstvu i poštovanju odnosa, jer sad je vrijeme da osvijestiš pravu snagu ljubavi, a ljubav nije slabost! Stoga, kad je tvoje srce slomljeno, vrijeme je da se iscijeliš!

Sanja Vuković Grbac