Ožiljci nisu nedostaci, već simbol vaše snage. Svima se u životu nekada dogodila ružna stvar. Manje ili više, svi smo nekada patili jer se situacija nije razvijala kako smo očekivali ili željeli, svi smo nešto ili nekoga izgubili …

atma.hr – 78
Ali, što god vam se u životu događalo, jedini način da preživite, nastavite dalje i idete ka sreći je da budete pozitivni, zahvalni za sve ono lijepo što vam se dogodilo.

U tome će vam pomoći 8 lekcija pisca Mark Chernoffa koje treba reći sebi kada vam sve krene nizbrdo:

1) Bol je dio sazrijevanja

Život nam ponekad zatvori neka vrata, jer je vrijeme da krenemo dalje. To je dobra stvar, jer često ne želimo promijeniti čak ni ono loše, dok nas okolnosti ne natjeraju. Kada dođu teška vremena, podsjetite sebe da svaka bol dolazi sa svrhom.

Idite od onoga što vas je povrijedilo, ali nikad ne zaboravite čemu vas je ta bol naučila. Svaki veliki uspjeh zahtijeva tešku, ali vrijednu borbu. Dobre stvari zahtijevaju vrijeme, zato budite strpljivi. Zapamtite i da postoje dvije vrste bola – ona koja vas povrijedi i ona koja vas promijeni.

atma.hr – 39

2) Ništa nije vječno

Kiša pada, ali mora i prestati. Svaki put kad ste povrijeđeni, rana mora zarasti. Nakon tame uvijek dolazi svjetlo. Nemojte misliti da noć može trajati zauvijek, jer ništa ne traje zauvijek, ni sreća, ali ni tuga.

Samo zato što je stanje trenutno loše, ne znači da se ne trebate smijati. Svaki trenutak može biti novi početak i novi kraj, dobivate novu šansu u svakom trenutku. Samo je trebati uzeti i iskoristiti.

3) Briga i kukanje ništa ne mogu promijeniti

Oni koji se najviše žale, najmanje ostvaruju. Uvijek je bolje pokušati učiniti nešto dobro i ne uspjeti, nego ništa i ne pokušavati.

Nije sve gotovo ako ne uspijete, gotovo je kada ništa ne radite, a samo se žalite! Preuzmite inicijativu!


Widget not in any sidebars

4) Ožiljci su simbol vaše snage

Nikad se nemojte stidjeti ožiljaka koje je život na vama ostavio. Ožiljak znači da je bol prošla i da je rana zatvorena. Ožiljak je tetovaža pobjede na koju trebate biti ponosni. Ne smijete biti zatočenik vaših ožiljaka.

Ne možete ih obrisati iz prošlosti, ali možete promijeniti način na koji ih vidite. Gledajte na vaše ožiljke kao na znakove vaše snage. Perzijski filozof Rumi davno je rekao: “Rana je mjesto kroz koje svjetlost ulazi u vas”.

5) I najmanja borba je korak naprijed

Suština strpljenja nije u čekanju, već u sposobnosti da ustrajete dok idete ka svom cilju jer znate koliko vrijedi. Zato, ako želite nešto započeti, učinite to i budite strpljivi i ustrajni. U suprotnom ne vrijedi počinjati.

Iako to može značiti privremeno gubljenje stabilnosti i udobnosti, na kraju će se višestruko vratiti. A nema boljeg osjećaja od toga. Nema boljeg osjećaja nego kad znaš što znači biti živ.

atma.hr – 78
6) Tuđa negativnost nije vaš problem

Budite pozitivni čak i kada vas okružuje negativnost. Smijte se i kada vas drugi pokušavaju povući na dno. Postoji jednostavan način da uspijete u tome, zadržite entuzijazam i ostanite fokusirani na svoje ciljeve – kada vas tretiraju loše, ostanite to što jeste.

Ne dozvolite da vas tuđa gorčina promijeni. Ne shvaćajte ništa osobno, čak i kada vam se čini da je osobno. Ljudi rijetko nešto rade zbog vas, obično sve rade isključivo zbog sebe.

7) Ono što je suđeno, na kraju će se i dogoditi

Prava snaga se vidi onda kada vam se najviše plače i imate oko toliko toga se žaliti, ali umjesto toga birate osmijeh i cijenite ono što vam je život dao. Iza svake borbe stoji blagoslov, ali da biste ga vidjeli, morate otvoriti svoje srce i um.

Ništa se ne može na silu postići. A ono što je suđeno svakako će se dogoditi i od toga ne možete pobjeći, čak i ako silno želite i pokušavate.

atma.hr – 39

8) Najbolje što možete učiniti – nastavite dalje

Ne plašite se ustati nakon poraza. Ne plašite se opet pokušati, voljeti, živjeti. Ne smijete dozvoliti da teška lekcija skameni vaše srce. Najbolje životne lekcije uče se iz najgorih situacija i najvećih grešaka. Bit će trenutaka kada sve što je moglo poći po zlu zaista i pođe po zlu i ne možete se iščupati.

Da, život je težak, ali vi ste još teži! Morate pronaći snage da se svakog dana smijete, hrabrosti da budete drugačiji. Pronađite u srcu način da nasmijete i druge. Ne nervirajte se oko stvari koje se ne mogu promijeniti. Živite jednostavno i velikodušno. Pričajte iskreno. Radite marljivo. Čak i ako osjećate da ste za nešto uskraćeni, nastavite dalje. Nastavite rasti.

marcandangel/stil.kurir

48 UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA