kako alkalizirati tijelo

Vrijeme je da promijenite način prehrane i alkalizirate svoje tijelo kako ne bi bilo podložno utjecaju bolesti. Kiselo tijelo je nezdravo tijelo. Kada je tijelo kiselo, ono stvara okruženje koje pogoduje razvoju bolesti, bakterija i gljivica. Samo uslijed blage acidoze može doći do sljedećih 17 zdravstvenih problema!

atma.hr – 52
Kada je tijelo previše kiselo, vaš organizam uzima minerale iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutraliziralo kiselinu i uklonio je iz tijela.

Upravo zbog toga razina mineralnih rezervi kalcija, natrija, kalija i magnezija može dosegnuti kritično nisku razinu, uzrokujući oštećenja koja mogu proći neopaženo godinama dok ne nastane acidoza.

Mnogi od nas konzumiraju velike količine hrane koja izaziva kiselost organizma, posebno šećer, meso, razne pšenične prerađevine (kruh, kolači, keksi, peciva, pizze), alkohol, gazirana pića, duhan, te previše kave, tamnih čajeva i mliječnih proizvoda.

Pošto tijelo stalno stvara kisele nusproizvode metabolizma, ti nusproizvodi moraju biti neutralizirani ili izlučeni na neki način.

Da bi se neutraliziralo stalno stvaranje kiseline u organizmu, potrebno je unositi alkalnu hranu.

Uslijed blage acidoze može doći do sljedećih 17 zdravstvenih problema:

atma.hr – 52
Upala desni i karijes; Nedostatak imuniteta; Išijas, lumbago, ukočen vrat; Respiratorni problemi, nedostatak daha, kašalj; Pretjeran rast gljivica; Niska energija i kronični umor; Kardiovaskularna oštećenja koja uključuju suženje krvnih žila i smanjen dotok kisika; Srčani problemi, aritmija, ubrzan rad srca; Pretilost i dijabetes; Infekcije mokraćnog mjehura i bubrega; Šteta nastala djelovanjem slobodnih radikala; Preuranjeno starenje; Mučnina, povraćanje, proljev; Osteoporoza, slabe i krte kosti, lom kuka, koštane izrasline; Glavobolja, konfuzija, pospanost; Bol u zglobovima, bol u mišićima i nagomilavanje mliječne kiseline.

Istina je da organizam može sam regulirati pH, ali on to može učiniti samo tako što će smanjiti alkalnost na nekom drugom mjestu u organizmu. Svi tjelesni organi imaju dosta širok raspon pH, s iznimkom krvi, koja mora imati pH između 7,35 i 7,45. Stoga, ukoliko vaš organizam postane previše kiseo, krv će uzeti alkalne elemente iz sustava za proizvodnju probavnih enzima u tankom crijevu.

Međutim, to će umanjiti optimalnost procesa probave. Dakle, organizam može povećati pH na jednom mjestu, ali samo ako ga prvo smanji na drugom mjestu, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Ono što mnogi ne znaju jest da okus neke hrane ne određuje njezinu kiselost. Na primjer, svi znamo da je limun kiselog okusa, pa zato smatramo i da je kisela hrana, ali on je u stvari hrana koja povećava alkalnost. Tijekom procesa probave, njegove kiseline se oksidiraju u ugljični dioksid i vodu, što znači da ne stvaraju kisele uvjete u organizmu.

atma.hr – 52
Kalcij, željezo, magnezij, kalij i natrij su glavni alkalizujući minerali. Hrana koja je bogata ovim mineralima se smatra alkalnom hranom. Mnoge namirnice imaju i kisele i alkalne minerale u sebi. Ukoliko ta hrana ima više kiselih minerala u odnosu na alkalne, onda se smatra kiselom hranom i obrnuto.

Organizam ima svoje granice do kojih može regulirati kiselost i alkalnost. Stoga je unos hrane jako važan za održavanje kiselo-bazne ravnoteže. Mnoge bolesti su rezultat pokušaja organizma da uravnoteži pH.

Generalno govoreći, ukoliko vaša prehrana uključuje puno kisele hrane poput šećera, mesa, proizvoda od brašna i previše mliječnih prerađevina, vaš organizam će postati kiseliji. S druge strane, ukoliko unosite previše voća i povrća, vaš organizam može postati previše alkalan. Ključno je održavati ravnotežu.

Važno shvatiti kako vaš organizam reagira na određene namirnice, ovisno od dominantnog tipa konstitucije. Ukoliko je dominantan oksidativan tip, onda će voće i povrće činiti vaš organizam kiselijim, dok će proteini činiti organizam alkalnijim.

S druge strane, ukoliko je dominantan autonomni sustav (ANS), onda će proteini činiti vaš organizam kiselijim, a voće i povrće alkalnijim.

atma.hr – 52
Kako povećati alkalnost svog organizma?

Redovito provjeravajte pH; Pijte puno vode (recept za alkalnu vodu); smanjite gore pomenutu hranu koja u organizmu postaje kisela. Ponekad zamijenite tradicionalni ručak salatom od svježeg povrća s kvinojom i tofuom.

Koristite špinat, zelenu salatu i ostalo zeleno povrće za omatanje hrane; Izbjegavajte svu prerađenu hranu, posebno suhomesnatu i onu punu bijelog brašna, šećera i margarina; Izbacite gazirane sokove i jako smanjite šećer, smanjite unos kave.

Zamijenite ih biljnim čajevima i umjereno svježim sokovima; Zamijenite ponekad kravlje mlijeko nekim biljnim mlijekom; uključite cijeđene zelene sokove i šejkove u prehranu.

U sebe bi trebali unositi 75 posto alkaline i 25 posto kisele hrane, jer je Ph našeg tijelo lagano lužnat.

Uglavnom se kreće u rasponu od 7,36 do 7,44, pa posredstvom hrane trebamo postići baš te vrijednosti. Pretjeranim unosom kisele hrane, mesa, šećera i kave, on se poremeti.

atma.hr – 52
ALKALNE NAMIRNICE (NEKA ČINE 75% PREHRANE):

Morske alge, luk crni, bijeli i mladi, pastrnak, salata endivija, đumbir, brokula, krumpir, gljive, cvjetača, patlidžan, blitva, kelj, prokulice, vlasac, korijander, mrkva, celer, koraba, repa, artičoka, svježe paprike, gavez, hren, grašak, papričice, kupus, špinat, rajčica, zelena salata, grah, rotkvice, crna rotkva, svježi krastavac, maslačak, lubenica, bundeva…

Avokado, banana, kokos, smokve i suhe i svježe, limun, limeta, naranča, kruške, mango, sjeme bundeve, mak, kesten, badem, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, sezam, sjemenke kima, kapare, bosiljak, timijan, zrna soje, zob, kvinoja, amaranth, sojino brašno, leća, proso, sojino mlijeko, morska sol, cimet, soja sos, zeleni čaj, jabučni ocat, čaj od đumbira…

Kiselost izazivaju sve vrste oraha, lješnjaka, pistacija. I vrlo važno: ako se termički obrade postaju kiseliji ili alkalni prelaze u kisele (npr. sušeni kokos), što ne znači da ih treba izbjegavati zbog svojih mnogobrojnih pozitivnih biokemijskih svojstava, nego samo treba biti umjeren prilikom konzumiranja.

Sve sjemenke osim sezama izazivaju kiselost. Kada se isklijaju postaju jako alkalizirajuće namirnice.

Većina biljnih čajeva postižu alkalizirajuće djelovanje kao i biljni začini, te čajevi predstavljaju idealnu zamjenu za kavu i slične napitke, jer svojim blagotvornim svojstvima okrepljuju i um i tijelo, što je tisućama godina poznato mudrim ljudima sa istoka.

Za one koji su zdravi i hrane se sirovom hranom dok im organizam ne razvije osjećaj “što mu treba”, važno je napomenuti da je potrebno unositi i namirnice koje izazivaju kiselost (sjemenke, orasi, lješnjaci, šljive, borovnice, brusnice) u odnosu 25% prema 75% alkalizirajućih.

Kod bolesnih treba da se biraju alkalizirajuće namirnice da što prije dođe do balansa, i iscjeljenja.

Zanimljivo je da kozmetička sredstva koja nisu biljnog porijekla (djeluju kroz kožu), kao i 98% lijekova, izazivaju izrazitu kiselost!

Napomena da kod mijenjanja načina ishrane, prelaskom na alkalnu prehranu, mokraća dobiva izrazitu kiselost za kratko vrijeme da bi organizam napravio balans što prije i onda ubrzo prelazi u normalnu ph vrijednost.

***

Već poslije tri dana primjene ovakve alkalne dijete, kažu nutricionisti, osjetit ćete da imate više energije, a kako bi rezultati bili i vidljivi treba proći čak 8 tjedana pridržavanja ovakvog režima prehrane.

Zapamtite: Jako je važno što jedete, jer odmah iza emocija, to najviše utječe na vaše zdravlje.

webtribune.rs/atma.hr/sirovahrana.hr/Dr. Lejla Kažinić Kreho