Artwork by Daniel B. Holeman

Možete li vidjeti misao? Dodirnuti je ili okusiti? Nijedno osjetilo ne može posvjedočiti misao. Može joj svjedočiti jedino um. Misao je očitovanje uma.

atma.hr – 52
Koja je priroda uma? Um je povezan s osjetilima. Osjetila percipiraju objekt i šalju prikupljene informacije umu. Um šalje odgovor tom objektu govoreći, “Ja to volim” ili “Ja to ne volim”, “Ja to želim” ili “Ja to ne želim”. Um prihvaća ili odbacuje, žudi za onim što želi ili žali za onim čega više nema. To su djelatnosti uma – jednostavno percipirati stvari preko osjetila i reagirati.

Inteligencija je suptilnija od uma. Inteligencija je zadužena za diskriminaciju. Ako um vidi predivni objekt kroz osjetila, om pomisli “Ja to želim”. Tad inteligencija počinje smišljati načine kako dobiti taj objekt.

Od inteligencije je suptilniji ego. Ego se poistovjećuje s cijelim tim fenomenom inteligencije, uma i fizičkog tijela i pomišlja “Sve sam to JA”.

Iznad ega je duša. Duša si pravi TI. Duša je osoba. Duša je promatrač, svjedok. Duša je izvor života. Kad se duša poistovjeti s činjenicom “Ja sam vječna, puna znanja, puna blaženstva, Ja sam mali djelić Boga, Njegov instrument” tada postaje potpuno prosvijetljena.

Stoga je priroda duše da koristi tijelo, um, inteligenciju i ego u duhu samilosti i ljubavi prema svijetu, kao instrument Božje ljubavi. To je prava uloga duše u ovom svijetu.

Radhanath Swami

atma.hr – 52