Artwork by Daniel B. Holeman

Možete li vidjeti misao? Dodirnuti je ili okusiti? Nijedno osjetilo ne može posvjedočiti misao. Može joj svjedočiti jedino um. Misao je očitovanje uma.

atma.hr – 52
Koja je priroda uma? Um je povezan s osjetilima. Osjetila percipiraju objekt i šalju prikupljene informacije umu. Um šalje odgovor tom objektu govoreći, “Ja to volim” ili “Ja to ne volim”, “Ja to želim” ili “Ja to ne želim”. Um prihvaća ili odbacuje, žudi za onim što želi ili žali za onim čega više nema. To su djelatnosti uma – jednostavno percipirati stvari preko osjetila i reagirati.

Inteligencija je suptilnija od uma. Inteligencija je zadužena za diskriminaciju. Ako um vidi predivni objekt kroz osjetila, om pomisli “Ja to želim”. Tad inteligencija počinje smišljati načine kako dobiti taj objekt.

Od inteligencije je suptilniji ego. Ego se poistovjećuje s cijelim tim fenomenom inteligencije, uma i fizičkog tijela i pomišlja “Sve sam to JA”.

atma.hr – 52
Iznad ega je duša. Duša si pravi TI. Duša je osoba. Duša je promatrač, svjedok. Duša je izvor života. Kad se duša poistovjeti s činjenicom “Ja sam vječna, puna znanja, puna blaženstva, Ja sam mali djelić Boga, Njegov instrument” tada postaje potpuno prosvijetljena.

Stoga je priroda duše da koristi tijelo, um, inteligenciju i ego u duhu samilosti i ljubavi prema svijetu, kao instrument Božje ljubavi. To je prava uloga duše u ovom svijetu.

Radhanath Swami

89 YOGANANDIN ŽIVOT

Yoganandin život

Priča o jogiju koji je postao prvi moderni guru

Paramahansa Yogananda, kojeg mnogi smatraju začetnikom moderne yoge, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu, zahvaljujući svojim učenjima, svojoj organizaciji i posebice svojim poznatim memoarima, knjizi „Autobiografija jednog jogija“.

Philip Goldberg unosi novo svjetlo u nevjerojatnu priču i daje nam uvid u sile koje su od Yoganande stvorile jednog od najznačajnijih duhovnih učitelja svih vremena.

291 stranica/format: 16×24

Cijena: 165 kn 148,50 kn - Kupi ovdje

1 KOMENTAR

  1. da, duša postaje prosvjetljena samilošću, kao vid ljubavi prema Svima i Svemu. Pa šta to nije fascinantno kako je to Univerzum složio. Ako ti nešto hoćeš dobiti (prosvjetljenje) prvo moraš svima drugima dati (ljubav). Ma meni to genijalno. I još je napravljeno tako da u tome maksimalno uživaš. Pa zar ima ljepšeg osjećaja na svijetu od osjećaja Ljubavi prema svima i svemu ?! 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here