Artwork by Daniel B. Holeman

52
Možete li vidjeti misao? Dodirnuti je ili okusiti? Nijedno osjetilo ne može posvjedočiti misao. Može joj svjedočiti jedino um. Misao je očitovanje uma.

Koja je priroda uma? Um je povezan s osjetilima. Osjetila percipiraju objekt i šalju prikupljene informacije umu. Um šalje odgovor tom objektu govoreći, “Ja to volim” ili “Ja to ne volim”, “Ja to želim” ili “Ja to ne želim”. Um prihvaća ili odbacuje, žudi za onim što želi ili žali za onim čega više nema. To su djelatnosti uma – jednostavno percipirati stvari preko osjetila i reagirati.

Inteligencija je suptilnija od uma. Inteligencija je zadužena za diskriminaciju. Ako um vidi predivni objekt kroz osjetila, om pomisli “Ja to želim”. Tad inteligencija počinje smišljati načine kako dobiti taj objekt.

Od inteligencije je suptilniji ego. Ego se poistovjećuje s cijelim tim fenomenom inteligencije, uma i fizičkog tijela i pomišlja “Sve sam to JA”.

Iznad ega je duša. Duša si pravi TI. Duša je osoba. Duša je promatrač, svjedok. Duša je izvor života. Kad se duša poistovjeti s činjenicom “Ja sam vječna, puna znanja, puna blaženstva, Ja sam mali djelić Boga, Njegov instrument” tada postaje potpuno prosvijetljena.

Stoga je priroda duše da koristi tijelo, um, inteligenciju i ego u duhu samilosti i ljubavi prema svijetu, kao instrument Božje ljubavi. To je prava uloga duše u ovom svijetu.

39

39

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaMama oduševila svijet: Lekciju koju je očitala sinu treba pročitati!
Slijedeća objavaBudi žestoka i samouvjerena, otiđi od svakoga tko te drži manje vrijednom!
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.