Designed by Freepik

atma.hr – 52
Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dijete u budućnosti postane neovisna i uspješna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može utjecati na psihu djeteta, prenosi uspesnazena.com.

Zato, kada pričate sa svojim djetetom temeljito birajte riječi i shvaćajte ovo ozbiljno. Prikupili smo za vas TOP 5 fraza, na koje roditelji trebaju zaboraviti jednom i zauvijek.

“KAD SAM BIO U TVOJIM GODINAMA, BIO SAM ODLIČAN UČENIK!”

Za svako dijete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos djeteta ka svijetu oko njega, i samom sebi. U frazi “Uvijek sam bio odličan učenik” dijete vidi konkurenciju. Djeca, koja često čuju ovakvu frazu, cijeli život u obitelji nešto dokazuju.

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvidjeli da je dijete vrijedno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspjesima. Izuzetak ima mjesto, ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se rijetko događa.

atma.hr – 39

“NE VOLIM TE, KAD NISI DOBAR”

Nakon ove fraze dijete se može početi truditi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava pogoditi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet djeteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati i živjeti s motom: “Želim da me vole, a zato moram učiniti ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih “.

“TANJA NA POLUGODIŠTU IMA ZAKLJUČENO 5, A TI 4”

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takve usporedbe su vrlo bolno iskustvo za dijete. Djeca ga prenose u svoj odrasli život. Djetetu je vrlo neugodno kada ga uspoređuju s nekim drugim. U svom budućem životu, takve se osobe nastavljaju uspoređivati s drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod djeteta želju da postane boljim.

atma.hr – 75
“NE SRAMOTI ME!”

Zbog ovakve fraze kod djeteta se počinje razvijati kompleks. Ono misli da je on sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Djeca žele pažnju, ali ne znaju što s njom raditi. Oni se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljeni.

“NE ŽELIM DA TE VIDIM I DA TE ČUJEM!”

Dijete koje čuje ovu frazu, živi s osjećajem krivnje pred roditeljima, za ono što njima smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg djeteta formiraju kompleksi. Govorite svom djetetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega.

I ono će, iz svoje slobodne volje, dati sve od sebe.

uspesnazena.com

atma.hr – 39