Foto: pixabay.com

Vaš govor tijela i vaše držanje ne utječu samo na to kako vas drugi ljudi vide, već vas, znanstvenici kažu, mogu učiniti sretnijim.

atma.hr – 39

Govor tijela odaje snažne signale drugima. Uspravno držanje i snažan stisak ruke su dovoljni da zadobijete nečije povjerenje prilikom upoznavanja. Ali ono što vjerojatno niste znali je da, također, vaše držanje odaje snažne signale i vama. Tako kažu nedavna istraživanja.

Upoznati ste s tim kako vaše raspoloženje može utjecati na to kako se nosite i vrlo lako možete uvidjeti da je netko neraspoložen po njegovom govoru tijela, pognutom držanju, spuštenim ramenima i nogama koje se vuku pri hodu, ali može li u suprotnom, utjecati  na raspoloženje?

Istraživanje je pokazalo da je to moguće. Tijekom istraživanja, od ispitanika je traženo da hodaju po traci za trčanje na dva načina.

Jedna grupa je hodala snuždeno, a druga veselo. Dok su jedni hodali sporo s teškim korakom, drugi su poskakivali, a za to vrijeme su im pokazivane različite riječi koje su oslikavale pozitivne ili negativne emocije.

atma.hr – 75
Nakon ove šetnje, od ispitanika je traženo da se pokušaju sjetiti što više riječi koje su im pokazane. Rezultati su pokazali da su oni koji su hodali snuždeno zapamtili više riječi s negativnom konotacijom, dok su oni koji su hodali veselo zapamtili više riječi koje oslikavaju pozitivne emocije.

Zaključak studije je bio, da način na koji hodate ne samo da utječe na vaše raspoloženje nego ga može i promijeniti.

Znanstvenici su zainteresirani da ova istraživanja uključe u terapiju klinički depresivnih ljudi. Ali korist od ovog istraživanja nemaju samo oni s dijagnosticiranim promjenama raspoloženja.

Kada se osjećate neraspoloženo i vi možete nagovoriti sebe na kratku šetnju veselim korakom, kako biste se osjećali sretnije. Kombinirajte ovaj hod sa šetnjom kroz prirodu zbog potpunijeg efekta, jer druga istraživanja pokazuju da i odlazak u prirodu znatno podiže raspoloženje.

atma.hr – 39

I neke druge studije su se bavile glumljenjem sreće i utjecajem koje ima na podizanje raspoloženja. Jedna od najuvjerljivijih je terapija osmijehom. Ova studija je pokazala da čak i najisforsiraniji osmijeh mijenja raspoloženje na bolje.

Sljedeći put kada se budete osjećali snuždeno, ispravite leđa, nabacite osmijeh na lice i pružite korak.

bizlife

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja