Designed by Freepik

Ako želite uživati u ‘ovdje i sada’ i još uvijek biti u mogućnosti planirati svoju budućnost, onda se jednostavno morate zapitati; brinem li ili planiram? Planiranje za budućnost se događa u sadašnjem trenutku, a zabrinutost nosi um izvan njega.

atma.hr – 78
“Sadašnji trenutak je jedino od čega nikada ne možete pobjeći, jedini stalan čimbenik vašeg života. Sto god se događalo, kako god vam se život mijenjao, jedno je sigurno: uvijek je sadašnji trenutak. Budući da ne možete pobjeći od sadašnjeg trenutka, zašto ga ne biste srdačno dočekali, zašto se ne biste sprijateljili s njim? Kad se sprijateljite sa sadašnjim trenutkom, osjećat ćete se kao kod kuće gdje god se nalazili. Ako se ne osjećate ugodno u sadašnjem trenutku, nelagodu ćete nositi sa sobom kamo god pošli.” – Eckhart Tolle

Biti ‘prisutan’ u životu ima mnoge prednosti za vaš um, razinu koncentracije, odnose i što je najvažnije od svega – vašu sreću.

Vrlo je važno naučiti kako biti prisutan u sadašnjem trenutku; uostalom, ne želite se osjećati zarobljeni brinući se o prošlosti ili o budućnosti.

Međutim, kada vidite i čujete riječi ‘opustite se … budite u sadašnjosti … uživajte u sadašnjem trenutku …’  – postoji li još uvijek jedan dio vas koji se osjeća zbunjeno?

Možda imate ogroman popis stvari koje trebate napraviti, rokove ili radite na tome da svoje snove pretočite u stvarnost? Ako je tako, onda se postavlja pitanje – koliko uspijevate ostati prisutni i koliko uspijevate dati svakom trenutku  punu pozornost, dok pokušavate žonglirati sa zahtjevima svijeta?

Biti prisutan u sadašnjem trenutku daleko je od praktičnog u puno situacija, ali postoji rješenje. Ako želite uživati u ‘ovdje i sada’ i još uvijek biti u mogućnosti planirati svoju budućnost, onda se jednostavno morate zapitati; brinem li ili planiram?

atma.hr – 52
Planiranje za budućnost se događa u sadašnjem trenutku, a zabrinutost nosi um izvan njega.

Na primjer, ako imate važan intervju za posao i mislite ‘O ne, što ako im se ne svidim? Što ako ne dobijem posao?’- onda je to briga. Kada brinete, projicirate u budućnost, koja se još nije dogodila, stvari koje se ne mogu kontrolirati.

To je potpuno drugačije od planiranja unaprijed stvari koje možete kontrolirati; kao npr. pripremanje za intervju, vježbanje intervjua s prijateljem ili pripremanje životopisa.

banner za knjige JA SAM TO

To su sve stvari koje se trebaju i mogu planirati unaprijed i biti prisutan u ovdje i sada. Dakle, svaki put kada se uhvatite da brinete, samo prestanite! Podsjetite se da briga nije isto što i planiranje unaprijed i da si samo stvarate nepotrebni pritisak.

Nedostatak planiranja unaprijed će također utjecati na vašu sposobnost da ostanete u sadašnjem trenutku. Uostalom, kako možete u potpunosti uživati u trenutku kad imate neispunjene rokove i druge neisplanirane stvari koje trebate učiniti?

Dakle, zapitajte se, koje stvari me brinu u budućnosti, a koje može otkloniti planiranje u sadašnjem trenutku? Držite um usidren u sadašnjosti – čak i kada planirate unaprijed – i doživjet ćete veću sreću sada i u budućnosti.

atma.hr – 78
Onog trenutka kad pažnju usmjerite na sadašnji trenutak, spoznat ćete da je život svet.

Kad ste prisutni, sve što primjećujete postaje sveto.

Što više živite u sadašnjem trenutku, to više osjećate jednostavnu, ali duboku radost postojanja sveukupnog života.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić