Designed by Freepik

Iako nam se nekad čini da je to jako komplicirano i da oduzima previše vremena, zapravo je vrlo lako očuvati svoje zdravlje. Neizostavne komponente takozvane formule zdravlja su: fizička aktivnost, kvalitetan san, pravilna prehrana i još neke vrlo važne komponente s kojima ćete se upoznati u daljem tekstu. Objasnit ćemo vam formulu za očuvanje vašeg zdravlja.

atma.hr – 52
9 tisuća koraka

Svi znaju da je umjerena fizička aktivnost jako korisna, ali ne znaju svi koji je minimalan prag te aktivnosti, koja će vam omogućiti zdrav život dugi niz godina, piše uspesnazena.com.

Znanstvenici su utvrdili da je potrebno dnevno prijeći minimum 9 tisuća, a u prosjeku oko 10 tisuća koraka dnevno, da bi se održao tonus krvnih žila. Ovo je posebno važno ako se tijekom radnog vremena slabo krećete. Nađite se poslije posla u parku s prijateljima ili idite kući pješke. Organizam će vam za ovo biti zahvalan.

Samo morate imati u vidu da ovo nije zamjena za trening ili za uobičajeno večernje džogiranje.

8 sati sna

Da biste cijeli dan bili svježi i odmorni potrebna vam je određena količina sna, koja varira ovisno od uzrasta. Tako bebe spavaju 14-17 sati dnevno, a tinejdžeri 8-10 sati. Odrasli ljudi, po preporukama, trebaju spavati 7-8 sati dnevno.

Dobar san će vam omogućiti da budete odmorni tijekom cijelog dana, a i sačuvat će i vaše zdravlje. Treba znati da previše sna može biti podjednako štetno kao i manjak istog. Tako su, na primjer, ljudi koji spavaju više od 7-8 sati dnevno podložni moždanom udaru.

atma.hr – 52
7 čaša vode

Čak i umjerena dehidracija može utjecati na vaše raspoloženje, energiju i normalno rasuđivanje. Zato se preporučuje dnevni unos vode od oko 7-8 čaša. To varira ovisno od okolnosti i od toga čime se bavite. Logično je da ćete, ako se bavite sportom, piti više vode, a da ćete kada je vani hladno, na primjer, piti manje vode.

Bez obzira na preporuke, vodu ne treba piti na silu. Organizam će vam jasno dati do znanja kada mu je voda potrebna.

6 minuta meditacije

Svakodnevna meditacija u trajanju od 10 minuta vam može pomoći da se oslobodite misli koje vas opterećuju. Ova navika je posebno korisna za ljude koji su skloni stalnim anksioznim mislima. Početnici mogu početi s kraćom meditacijom: ispočetka je sasvim dovoljno 6 minuta meditacije dnevno, a kako vrijeme prolazi, povećavajte dužinu trajanja meditacije.

Svakodnevna 25-minutna meditacija će vam smanjiti razinu stresa u roku od tri dana. Tako da ako se suočavate sa problemima, kojima se kraj ne naslućuje – meditirajte. Naravno, problemi se ne rješavaju sami od sebe, ali ova navika će vam pomoći da ih sagledate iz drugog kuta.

atma.hr – 52
5 porcija voća i povrća na dan

Voće i povrće obavezno moraju biti uključeni u prehranu čovjeka koji hoće ostati zdrav dugi niz godina. U prosjeku bi trebali konzumirati najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno kako bismo smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, raka i prijevremene smrti.

Nova istraživanja su pokazala da ako se dnevni broj porcija voća i povrća poveća na 8, rizik od bolesti se još više smanjuje.

4 pauze za odmor

Tijekom radnog dana trebalo bi praviti nekoliko kraćih pauza, umjesto jedne pauze od sat vremena. Idealno bi bilo napraviti 4 kraće pauze.

Više kraćih pauza vam omogućava i više kretanja, što je korisno za krvne žile, a dokazano je čak da poslije kratkog predaha produktivnost raste.

3 unosa hrane

Možete jesti tri puta dnevno. Možete dopunjavati osnovne obroke užinom. Sve ovisi samo od toga što vama odgovara. Na kilažu se odražava samo broj kalorija koje unesete tijekom dana. Istraživači su porekli tvrdnje da se čestim unosom hrane ubrzava metabolizam.

Bez obzira na to, trebalo bi jesti svaka 3-4 sata. Na taj način ćete osigurati dovoljno hranljivih materija za tijelo i mozak, nećete osjećati glad i nećete se prejedati.

2 sata prije spavanja bez pametnih uređaja

Pametne telefone i tablete ne bi trebali koristiti dva sata prije spavanja. Ovi elektronski uređaji negativno utječu na kvalitetu sna zbog svjetlosti koju emitiraju. Ta svjetlost negativno utječe na lučenje melatonina, a upravo vam melatonin omogućava da lako utonete u san.

Izlaganjem pametnim uređajima pred spavanje narušava se fizičko zdravlje i povećava se razina stresa. Pred san je bolje čitati knjigu ili, na primjer, sastaviti plan za sutrašnji dan.

atma.hr – 52
1 trening barem pola sata dnevno

Kao što smo već rekli, 10 tisuća koraka dnevno ne zamjenjuje druge fizičke aktivnosti. Istraživači su uvjereni u to da treba trenirati barem pola sata dnevno.

Tako ćete se osjećati značajno bolje, a poslije nekog vremena ovi treninzi će vam postati vrlo korisna navika.

Na kraju, sve ove preporuke možemo objediniti u jedan recept za zdrav život, koji nam je praktično svima dostupan.

Pridržavate li se vi ovih jednostavnih savjeta? Napišite nam u komentarima.

uspesnazena.com