Foto: pixabay.com

Njegove tehnike zavođenja su često vrlo suptilne i dobro uvježbane – činit će se da nije poduzeo ništa kako bi vas zaveo sve dok se ne osvrnete u prošlost i shvatite pravu istinu. On lovi na suosjećajnost i živi za kontrolu. On je vrhunski manipulator koji lovi na temelju suosjećanja.

atma.hr – 52
Upoznali ste muškarca koji je jednostavno predobar da bi bio istinit: šarmantan je, samopouzdan i dijelite mnoge zajedničke interese. Ali uskoro shvaćate da stvari baš i nisu onakvima kakvima se čine.

On nestaje na nekoliko dana i ima gomilu bivših partnerica. Trebali biste nastaviti dalje sa životom, ali ne možete ga izbaciti iz glave.

U osnovi, riječ „psihopat“ opisuje ljude koji su potpuno sebični i koji ne brinu za druge. Život im predstavlja igru i sve što je važno je njihova pobjeda.

Između 1 i 3% populacije pokazuje psihopatske tendencije – dakle, ako imate 100 prijatelja na Facebooku, postoji statistička šansa da je jedan od njih psihopata. Možda nisu kriminalci, ali su emocionalno opasni. Evo kako ga možete uočiti:

Je li vaš partner psihopat?

Ljubav može biti slijepa, a psihopate su nevjerojatno umješni u imitiranju ljubavnog ponašanja. Ali to njima ništa ne znači i oni to čine samo kako bi dobili što žele. Ovo je jedan od uvida u um takve osobe koja priča o ženi s kojom je bila u ljubavnoj vezi: „Predstavljao bih ju kao redovitog partnera, ne kao djevojku. Sviđala mi se činjenica da mi pruža tjelesne usluge, radi neke stvari za mene i pravi mi društvo.“

Psihopatski partner će jednog trenutka izjavljivati ljubav, a slijedećeg će prijetiti svojim odlaskom i to sve dok se vaše samopouzdanje ne nađe na toliko niskoj razini da niste u mogućnosti pobjeći.

Nestat će na nekoliko dana, uzeti vam novac iz novčanika, varati vas, a zatim vas uvjeravati da previše burno reagirate ako mu se pokušate suprotstaviti. Preokrenut će situaciju tako da ćete vi biti ta osoba koja će se na kraju ispričavati.

atma.hr – 52
Njegove tehnike zavođenja su često vrlo suptilne i dobro uvježbane – činit će se da nije poduzeo ništa kako bi vas zaveo sve dok se ne osvrnete u prošlost i to shvatite: sjeo je na stolicu blizu vas, lagano vas je okrznuo kada je prolazi pored, a sve se činilo slučajno.

Jednom kada vas hipnotizira svojom slatkorječivošću i skromnošću, tada će jedne večeri nasrnuti na vas i pretvoriti se u drugu osobu. Tražit će od vas da „dokazujete svoju ljubav“, a ukoliko prekinete takvu vezu, nazivat će vas, govoriti da ste mu potrebni, da se promijenio…sve dok vas ne natjera da zaboravite loše i sjetite se samo dobrih trenutaka.

On lovi na suosjećajnost, a živi za kontrolu – cilj mu je imati što više žena pod kontrolom – jednu možda kao izvor prihoda, a drugu na koju će galamiti dok obje služe za društvo. Opija ga kontrola nad ljudima jer kao dijete nije mogao kontrolirati ništa i često se osjećao napuštenim.

Što učiniti:

Prihvatite činjenicu da nikada nećete uspjeti promijeniti psihopatskog partnera i da on nikada neće biti u mogućnosti voljeti vas

Ukoliko odlučite otići, potražite pravni savjet (ako ga smatrate potrebnim) te se okružite prijateljima

Ukoliko ne možete otići istog trenutka, onda osigurajte zasebne bankovne račune

Vježbajte deklarativnost (upornost). Pričajte smirenim i tihim tonom. Ostanite sigurni u sebe i nemojte se upustiti u partnerovu distorziranu verziju događaja. Ukoliko ste slab protivnik, vaš će vam partner napraviti nehotičnu uslugu ostavljajući vas.

Prekinite sve kontakte s njime. Čak bi vas i e-mail mogao vratiti u stari obrazac ponašanja i pod njegovu kontrolu. On je vrhunski manipulator koji lovi na temelju suosjećanja s njime.

atma.hr – 52
Samo za usporedbu… ako ste zaboravili

Zdrav muškarac koji ne pokušava manipulirati vama: ne preklinje, ne govori vam da ste „najbolji“, ne koristi izraze kao što su „ako me voliš“ ili „dokaži svoju ljubav čineći…“, ne omalovažava svoju djevojku ili suprugu, poštuje vaše pravo na prijatelje i dijeli informacije s vama.

Dosljedno loše ponašanje uz česte žalbe na olakotne okolnosti i molba za potporom i razumijevanjem su jedni od najpoznatijih obilježja psihopata, kako u poslovnom okruženju, tako i u privatnom životu.

Obrasci psihopatskog ponašanja su burni i prolazni. „Prijateljstva“ se često prekidaju bez upozorenja, a veze se nemilosrdno prekidaju kada im više „niste od koristi“.

Zapamtite: psihopate su samouvjereni, vole izlaske, psihički su otporniji i rijetko kada osjećaju grizodušje.

Vrlo su vješti manipulatori bez osjećaja grižnje savjesti zbog igranja našim emocijama i najdubljim osjećajima ukoliko to rade u svoju korist.

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević / Matrix World