Jednog jutra smrt se kretala prema velikom gradu. Susrela je jednog čovjeka. Upitao ju je: ”Šta ćeš uraditi?” ”Danas ću uzeti 100 ljudi!” – odgovorila je smrt. ”Ali to je strašno!” – viknuo je čovjek. ”Znam” – odgovorila je smrt, ”ali to je moj posao”. Čovjek je onda odjurio upozoriti svakog koga je mogao na plan koji je smrt imala. Kako je noć odmicala, isti čovjek se ponovno susreo sa smrću. Napao ju je: ”Rekla si da ćeš uzeti 100 ljudi, a na kraju je umrlo njih 1000!” ”Održala sam svoju riječ, ja sam uzela samo 100 ljudi, dok je druge ubio njihov strah i zabrinutost.” – odgovorila je smrt.

atma.hr – 52
Ova metafora je dobro upozorenje za sve nas! Uzimajući u obzir da se 90% stvari o kojima se brinemo nikada ne dogode, zašto se onih preostalih 10% dogodi? Je li to zbog toga što naša zabrinutost i stalna razmišljanja predstavljaju poticajne činjenice za stvari kojih se bojimo da će postati stvarnost?

Ukoliko ste poput većine ljudi, postoji nešto oko čega ste uznemireni ili nervozni već danas. Možda je to nešto oko čega se brinete već danima, sedmicama ili mjesecima. Kako biste se riješili brige, treba shvatiti da postoje dvije vrste životnih situacija: one koje možete promijeniti i one koje ne možete promijeniti. Iako to možda zvuči kao nešto što se podrazumijeva zdravim razumom, to je nešto na što se stalno moramo podsjećati. Ukoliko uvidite da se brinete oko nečega što ne možete promijeniti, znači da traćite dragocjeno vrijeme koje biste mogli provesti za kretanje u pozitivnijem smjeru. Također, to dovodi do rasprostiranja stresa u vašem životu. Ukoliko vježbate oslobađanje od misli iz prošlosti koju više ne možete promijeniti, odnosno briga o budućim događajima koji se možda nikada neće ostvariti, doći ćete u situaciju koja je još više izbalansirana.

Međutim, ukoliko se situacija o kojoj se brinete može promijeniti, to je već druga priča. Ukoliko se može promijeniti na bolje, prestanite se brinuti i preduzmite radnje da se ta situacija popravi. Ukoliko se prestanete brinuti oko stvari koje ne možete promijeniti, to će dovesti do oslobađanja vaših misli kako bi se pronašlo rješenje za one stvari koje možete promijeniti.

Određena količina brige je neophodna za naš opstanak. Mi imamo ugrađen nivo svjesnosti koji ima za cilj da nas sačuva od štetnih situacija; međutim, prevelika anksioznost nas dovodi do toga da smo stalno na oprezu.

Dobro je predvidjeti buduće nevolje i biti spreman na njih, ali ono što nije dobro je da inzistiramo na našoj anksioznosti odnosno da prihvaćamo brige kao normalan dio svakodnevnog življenja. Kada smo stalno u krugu briga, dovodimo do iscrpljivanja naše energije. Previše brige može dovesti do toga da se osjećamo nemoćno umjesto moćno. To dovodi do osjećanja zarobljenosti umjesto osjećaja slobode u cilju pravljenja promjena.

Znati ćete da se previše brinete kada se uhvatite u situaciji da vam nedostaje uživanje u životu ili kada vam bude nedostajalo sna zbog razmišljanja o mogućim problemima s kojima ćete se morati sutra suočiti. Možda ćete čak osjetiti fizičke simptome koji su prouzrokovani nošenjem “težine svijeta” na vašim ramenima, sa tegobama kao što su bol u leđima, tenzije i kronične glavobolje.

Većina naših briga su posljedice straha od promjena. Što smo stariji teže prihvaćamo promjene. Promjene predstavljaju izazov suočavanja s nepoznatim; one predstavljaju izazov napuštanja naše sigurne zone kako bismo iskusili nove prilike.

Čak 100% pozitivnih i sigurnih promjena mogu biti zastrašujuće. Upravo sada možete biti usred promjena! Počeli ste ispočetka ili zato što ste htjeli, odnosno niste htjeli, ali ste morali. Niste planirali ovu promjenu, odabrali je, odnosno doživjeli je pravednom, ali ona je u vašem životu i svidjelo se to vama ili ne, morate se nositi s njom.

atma.hr – 52
Strah ili zabrinutost o rezultatima ove promjene neće donijeti dobro. Možete izabrati biti ljuti, prestrašeni, pod stresom ili kao da ste većinu vremena svezani u čvor. Ili pak možete biti znatiželjni, uzbuđeni i dozvoliti sebi da se prepustite toku promjena s povjerenjem i samopouzdanjem.

Kad se prestanete brinuti, primijetite mnoge stvari. Prije svega svakodnevno se osjećate bolje i postižete više stvari. Kao drugo, ne pokušavate teoretizirati budućnost, stalno predviđajući loše stvari, već se opustite s činjenicom da ne znate kako će se stvari odvijati.

I kao najvažnije, zabrinutost ukazuje na nedostatak vjere! Ukoliko vjerujemo da će Izvor pružiti Savršeno rješenje za bilo koju vrstu problema s kojim se suočavamo, shvatit ćemo beskorisnost brige.

“Ako znamo kako riješiti problem, ne treba brinuti. Ako ne znamo, nema svrhe brinuti.” — budistička izreka

Amela Karkin