atma.hr – 52
Guleći glavicu luka sloj po sloj, na kraju nam ostaju samo slojevi. Nećemo pronaći ništa drugo jer luk nema jezgre. Jednako tako, kada čovjek pokuša pronaći “ja” u sebi, otkriva da “ja” zapravo ne postoji. Kada kažemo ego, ono na što uglavnom mislimo je ponos u vezi sebe. Ego je relativan i uvijek se odnosi na nešto, npr. moje tijelo, moj intelekt, moja žena, moj muž, moja djeca, moje zdravlje itd.

Svaki čovjek ima ego u vezi nečega bilo da je to posao, uspjeh, slava itd. Prema tome, ego stvara razliku između nas i drugih. Svi se rađamo bez imena, ali nakon rođenja poistovjećujemo se s imenom, zaboravljamo da smo dio Božje kreacije i da se trebamo opet vratiti Bogu.

Prosječan čovjek koji je bogat, ili ima poslovnu karijeru ili je intelektualac, obično ima “visok“ ego što je u postotcima oko 30%. Osoba koja radi duhovnu praksu, npr. obredno Bogosluženje, čitanje Svetih spisa, odlazi na hodočašća, poja (ponavlja) Božje Ime, meditira itd., ima ego od 20 do 25%. Sveci imaju ego samo 5% jer kod Njih nije izraženo “jastvo“, postoji samo “pročišćeni ego“, duhovna emocija (Bhav), odnosno duhovno iskustvo “Ja sam Duša”.

Gotovo svi mi se poistovjećujemo s fizičkim tijelom, osjećajima i emocijama, zbog različitih impresija (sanskare) u podsvjesnom umu. Impresije su karakterne osobine, želje, ono što volimo ili ne volimo itd., tako da nam je osnovna svrha života svjetovna sreća.

Ovisno o našim mislima i emocijama, ego dovodi do bijesa, mržnje, vjere samo u vlastite sposobnosti, lažnog osjećaja žrtvovanja za druge ili stalne potrage za vlastitom srećom.

Što je veći ego, veći je doživljaj nesreće. Kada lijepa žena, ponosna na svoj izgled, ostari ili njena ljepota izblijedi zbog bolesti, bit će nesretna. Isto tako, kada imućan čovjek, ponosan na svoju imovinu, iznenada izgubi cijelo bogatstvo, bit će nesretan. Ponekad nesreća na psihološkoj razini zbog ega može biti bolnija od one na fizičkoj razini.

Nasuprot tome, Sveci vjeruju kako sve pripada Bogu i kako Oni ništa ne posjeduju. Zbog toga Sveci nikada nisu nesretni već su uvijek u stanju Blaženstva.

Citat iz svetog spisa Sri Dasbodh:
‘’Kada kažeš “ja radim“, postati ćeš nesretan.
Kada kažeš “Bog je taj koji radi“, postići ćeš uspjeh, slavu i hrabrost.’’

Izvor: SSRF; Ego

atma.hr – 52
atma.hr – 52