Foto: pexels.com

Stres može negativno utjecati na zdravlje, a svaka stresna situacija ili napad panike može biti okidač za ozbiljna oboljenja. Stručnjaci predlažu 5 jednostavnih tehnika koje pomažu da se žene u menopauzi oslobode stresa i tenzije. Menopauza treba biti period u kojem ćete se posvetiti sebi, zdravlju i načinu kako da u novom dobu budete sretna i zadovoljna žena!

atma.hr – 78
Mnoge žene u menopauzi zbog fizičkih i psiholoških promjena doživljavaju stres, ali situacija nije toliko negativna kako nam izgleda.

Hormonske promjene u menopauzi često uzrokuju stres, anksioznost, osjećaj depresije i izoliranosti. Promjene na tijelu, višak kilograma, strah od promjene – sve to uzrokuje gubitak samopouzdanja i nezadovoljstvo, ali na prirodan način i uz promjenu nekoliko navika, svaka žena može napraviti svoj mali antistres program tijekom menopauze i vratiti dobro raspoloženje.

Kada ste pod stresom vaše tijelo luči dva hormona, kortizol i adrenalin. Ovi hormoni nastaju u dijelu endokrinog sistema, odnosno stvara ih nadbubrežna žlijezda. U menopauzi jajnici slabije luče estrogen i progesteron pa dolazi do određenih promjena u telu. Stres zbog dobivanja kilograma, loših rezultata na poslu, slabe koncentracije i loših partnerskih odnosa, potiče lučenje koritzola koji smanjuje već smanjenje zalihe progesterona u tijelu.

Simptomi koji ukazuju na povišenu razinu kortizola su: nesanica, nedostatak energije, česte prehlade, potreba za nezdravom i brzom hranom, problemi s probavom i nadimanje stomaka, gojaznost (najčešće taloženje masnih naslaga oko struka), smanjenje želje za seksom, loše raspoloženje i pojačani bolovi.

Stres može negativno utjecati na zdravlje, a svaka stresna situacije ili napad panike može biti okidač za ozbiljna oboljenja. Stručnjaci predlažu 5 jednostavnih tehnika koje pomažu da se žene u menopauzi oslobode stresa i tenzije.

atma.hr – 39

1. Izbjegavajte šećer

Regulirajte način prehrane tako što ćete smanjiti konzumaciju šećera, jer veliki unos šećera uzrokuje lučenje kortizola.

Kada pojedete komad torte ili popijete zaslađenu kavu, razina šećera u organizmu se poveća, a onda tijelo počinje lučiti kortizol kako bi se šećer vratio u normalu.

2. Antistres tehnike

Vježbe disanja – udahnite duboko, zadržite dah na par sekundi, a zatim izdahnite.

Relaksacija i meditacija – sjednite, zatvorite oči i 5 minuta se koncentrirajte se samo na disanje.

Šetnja – osim što je odlična za kondiciju i prevenciju od gojaznosti, hodanje pomaže da smanjimo stres i pronađemo unutrašnji mir.

3. Promjena načina prehrane

Tijekom menopauze mnoge žene dobiju višak kilograma, zato obratite pažnju na nove potrebe vašeg organizma kako biste sačuvali zdravlje. Stručnjaci preporučuju da:

  • izbacite iz jelovnika nezdravu i brzu hranu, a ubacite što više povrća
  • jedite namirnice koje sadrže proteine (orašasti plodovi, mahunarke) – pomažu da duže ostanete siti i smanjite apetit
  • izbjegavajte prerađenu hranu i počnite jesti domaću kuhanu hranu
  • izbjegavajte namirnice koje sadrže puno šećer i ugljikohidrata

atma.hr – 75
4. Vježbanje

Osim šetnje, pokušajte se baviti nekom fizičkom aktivnošću jer ćete tako najlakše izbaciti negativnu energiju.

Ako vam je klasično vježbanje monotono, onda upišite tečaj plesa, plivajte ili trenirajte neke borilačke vještine, a stručnjaci najčešće ženama u menopauzi preporučuju jogu i pilates.

5. Pišite dnevnik

Svakog dana zapišite svoje osjećaje. Sve ono što osjećate, a ne želite s drugima podijeliti, prenesite na papir. Tako ćete se oslobodite dijela negativnih emocija, a nakon što pročitate što ste napisali lakše ćete pronaći rješenje za svoj problem. Na ovaj način shvatit ćete jeste li sebi najbolji prijatelj ili neprijatelj i postat ćete svjesni što trebate promijeniti.

Ukoliko stres i loše raspoloženje tijekom menopauze traje dugo i svakodnevno gubite volju, onda je najbolje potražiti pomoć stručne osobe koja će vam pomoći da ponovo pronađete put do psihičkog zdravlja i sreće.

lovesensa

atma.hr – 78