VASTU-NAUKA O STANOVANJU I GRADNJI

Piše: Margito Jušić ing. građ., đotiš te vastu savjetnik i projektant
Tvrtka MALI GANEŠ (www.maliganes.hr)

Zašto je bitno u kakvom životnom prostoru boravimo

Svi mi osjećamo i vibriramo, a tako i naš dom osjeća i vibrira. Razlika je što smo mi omeđeni konturama našeg tijela i kožom dok je stan omeđen sa četiri zida i fasadom.  Tu se stvara elektromagnetsko polje čija se energija izmjenjuje sa nama. Odatle je, lako zaključiti, da je vrlo bitno kakav je naš životni prostor, jer s obzirom na to događat će nam se gotovo sve u životu.

U našem tijelu blokada i bolest nastaje kada se zaustavi protok energije u nekom dijelu tijela. Vrlo slično je kod prostora gdje također zaustavljena ili blokirana energija na dijelovima odakle dolazi životna energija, ili nesklad u funkcionalnoj poziciji prostorija i elemenata, ali i druge stvari, mogu dovest do blokiranja i oštećenja životne energije te do teškoća u tom području života. Zanimljivo je da, gledajući stan ili kuću, prema vastu prirodnim principima, možemo opisati osobe koje tu žive i što im se događa u životu. Prostor postavljamo u odnosu na strane svijeta, uvijek iz središta stana, te prema tome zaključujemo u kojim područjima života će nas stan ili kuća podržavati u životu, a u kojim će nas blokirati i zaustavljati.

atma.hr – 75
Kako uskladiti naš prostor i djelovanje u njemu

ULAZ U NAŠ ŽIVOTNI PROSTOR

Ovo je jedna od najbitnijih stvari u našem životnom prostoru. Ulaz ukazuje kakvu energiju unosimo u prostor svaki puta kada ulazimo. Istočni ulaz nam daje snagu, vitalnost, moć, dobro zdravlje, blagostanje, neovisnost, inovativnost te da jasno vidimo u kojem smjeru u životu idemo. Sjeverni ulaz nam daje obilje, bogatstvo, biznis, dobru komunikaciju i inteligenciju, zdravlje. Zapadni ulaz nam daje praktičnost i neovisnost ali može donesti teškoće i hladnoću u odnosu između ukućana te malo ljudi u kući. Južni ulaz donosi vrlo snažnu energiju koja može prerast u svađu, agresivnost, nasilje ili nesreće. Sjeveroistočni ulaz je također vrlo dobar i donosi znanje, sreću, duhovnost, djecu, lakoću. Jugoistočni ulaz donosi sklonosti užitku, strastima, ljepoti, umjetnosti, puno želja ali često i materijalnim gubicima. Jugozapadni ulaz je definitivno najlošiji te donosi strahove, pritisak na mental, prepreke, patnju, neočekivane događaje, ovisnosti, entitete, sve vrste teškoća. Sjeverozapadni ulaz donosi nemir, puno razmišljanja, puno pokretanja i izbivanja iz kuće, brige, površnost.

KUHINJA

Pozicija kuhinje je jako bitna jer je ona element vatre. Pošto je prirodno na jugoistoku element vatre kuhinja je najbolje da je na tom dijelu. Taj dio prima, s obzirom na putanju sunca, najbolje kvalitete topline jer ta količina sunčeve svjetlosti i energije je upravo idealna za pripremu hrane i buđenje probavne vatre. Takvo pozicioniranje kuhinje može transformirati veliki dio energije u prostoru. Zašto? Vatra je najmoćniji element u svemiru te ako je smještena na dobrom mjestu ona je u potpunosti usklađena sa prirodnim principima te daje snagu i transformira. Npr. ista hrana pripremljena od iste kuharice, u ovakvoj kuhinji je iscjeljujuća, energetski usklađena, sa puno agnija (probavne vatre), dok je hrana spremljena u kuhinji na sjeveroistoku gdje je element vode, hladna, neusklađena, bez agnija te puno lošije djeluje na naš probavni sustav i organizam. Svaka kuhinja dobro je da ima prozor koji omogućava prodor sunčevoj svjetlosti sa svim njezinim navedenim blagodatima, te za ventilaciju prostora.

Ako uzmemo u obzira samu kuhinju štednjak je najbolje da je na jugoistoku te da kuharica gleda u smjeru istoka. Sudoper je najbolje da je na sjeveroistoku, dok je frižider na sjeverozapadu. Teži kuhinjski ormari idealno je da su na jugozapadu. Sredina kuhinje slobodna. Dobro da u kuhinji imamo roza i crvene boje (iako ne pretjerano) koje pojačavaju vatru, bilo kao boje na zidovima ili kuhinjskm elementima ili pak ukrasni elementi kuhinje, slike ili sl. Nije dobro postavljati ogledala u kuhinju zbog držanja elementa vatre pod kontrolom. Ostava ili spremište za hranu koja se dnevno koristi najbolje je staviti na sjeverozapad kuhinje ili cijelog prostora.

atma.hr – 75
KUPAONA I WC

Najbolje bi bilo da su kupaona i wc odvojeni jer tada bi kupaona ponajbolje djelovala na sjeveroistoku gdje je element vode, dok wc nije povoljan nigdje, ali najmanje štete nosi u međupozicijama između sjverozapada i zapada, zapada i jugozapada te sjeverozapada i sjevera. Kod projektiranja nove kuće po vastu principima wc se smješta izvan energetske jedinice vastupuruša mandale ali u određenom modulu koji ga povezuje. U najviše praktičnih slučajeva kupaona je sa wc-om, te ju je najbolje smjestiti na pozicije opisane za wc.

Ako uzmemo samu kupaonu wc školjka je najbolje da se pruža u smjeru sjever-jug. Kada i umivaonik je najbolje da su blizu sjeveroistoka ali i jugozapad je dobar za kadu. Bojler i perilicu najbolje je smjestiti na jugoistok ili sjeverozapad. Ogledala se smještaju na istočni ili sjeverni zid.

Općenito, kupaonicu i wc bi trebalo držati iznimno čistim jer nam ona omogućuje fizičko, energetsko i duhovno čišćenje. Zato je dobro u njoj imati zelenila i cvijeća. Zidovi je dobro da su svijetlih boja.

SPAVAĆA SOBA

Spavaća soba je iznimno bitna te je dobro da je smještena na jugozapadu gdje je element zemlje. Element zemlje daje najdublji odmor pošto on ima kvalitete statičnosti i stabilnosti. Spavanje na jugoistoku (element vatre) daje presnažnu energiju koja remeti spavanje i odmor, a pogotovo nije dobro za žene jer ta energija vatre prži ženske vodene reproduktivne organe te vrlo često nosi oboljenja u tom području. Spavanje na sjeveroistoku i elementu vode također nije dobro jer može nositi debljanje i zdravstvene teškoće, ali isto tako, pošto kod spavanja otpuštamo toksine, djeluje nagativno na cijeli prostor. Na sjeverozapadu je element zraka i daje vrlo površan sam sa puno misli i nemira.

Ako gazda i gazdarica spavaju na jugozapadu lako održavaju obiteljski sklad, zajedništvo i međusobno poštovanje u obitelji. Djeca u ovoj zoni nisu povoljno smještena kod spavanja jer dobivaju statični element koji za njih, zbog razvoja, nije povoljan, te mogu preuzet kontrolu u familiji. Za djecu su povoljnije zone sjeveroistoka, sjevera i sjeverozapada jer tu su pokretnija područja koja prate dječji rast i razvitak

Ako gledamo samu sobu krevet bi trebalo da je smješten u najdaljem kutu od vrata, da se kod spavanja vide vrata sobe, da je uzglavlje uz zid ili paravan te da vrata i prozor sobe nisu na liniji. Spavanje je najbolje sa glavom na jug, eventualno na istok ili zapad. Na sjever nije povoljna glava jer se magnetski polovi čovjeka i zemlje podudaraju i samim tim odbijaju. Takvo spavanje nosi više nemira i slabiji san. Ormari je najbolje da su na jugozapadu, jugu ili zapadu. Ogledala nikako nisu povoljna u sobi pogotovo ako su vidljiva sa kreveta. Razlog je da mi tokom sna otpuštamo veliki dio toksina i ako je ogledalo nasuprot nas, sve to nam se vraća. Spavanje ispod kosog stropa ili grede nije dobro. Električni aparati i tv nisu dobri u sobi. Elementi smeđe boje su povoljni u sobi kao i slike koje predstavljaju par, ljubavnike, ptice ili cvjetove.

atma.hr – 75
BLAGOVAONA

Idealne lokacije za blagovaonu jesu zapad, istok i jug te naravno da je lako dostupna iz kuhinje. Dobro je da je uređena tako da zrači opuštenom i ugodnom atmosferom, zdravljem i vitalnošću.

Kod same blagovaone ormarić sa pićima najbolji je na sjeveru jer tu ima ozdravljujuće značajke. Stol za blagovanje najbolji je kvadratnog ili pravokutnog oblika, eventualno sa zaobljenim uglovima.

DNEVNA SOBA

Dnevna soba može se nalaziti na mnogim lokacijama, a može čak zauzimati i dio bramastana odnosno centra stana ali da je taj dio slobodan bez većih aktivnosti.

U samoj dnevnoj sobi dobro je da su sjedeće garniture uz jug i zapad te da smo okrenuti ka istoku ili sjeveru. To je najbolji smjer i za gledanje televizije. Fontanu ili akvarij ako imamo, dobro je smjestiti u sjeveroistočni dio dnevne sobe (ako je to približno u području vode gledano na cijeli prostor). Lakši elementi idu duž istočnih i sjevernih zidova dok su teži na južnim i zapadnim. Ako postoji kamin ili peć u dnevnoj sobi treba da su smješteni na jugoistoku i elementu vatre. Boje zidova su najbolje opuštajuće kao krem, žuta, zelena ili plava, a najbolje je to uskladiti s obzirom na kojoj strani svijeta je dnevna soba. Slike i kipovi koje ovdje stavimo mogu potaknut pozitivnu i negativnu atmosferu tako da nam ne pašu slike borbe, nasilja, tuge, patnje i sl. Biljke, kao i svagdje, potiču pranu (energiju) i životnost tako da su vrlo povoljne i korisne.

atma.hr – 75
RADNA SOBA

Radna soba za povremeni rad kao peglanje, šivanje i sl. može biti na sjeverozapadu, a može se koristiti i kao gostinska soba zbog elementa zraka.

Radna soba za fizički rad bolja je na jugu, jugozapadu ili jugoistoku jer tu dobivamo snažnije energije elemenata zemlje i vatre.

Kućni ured je dobar na području sjeverozapada, sjevera, sjeveroistoka i istoka. Radni stol je idealno da je usmjeren ka sjeveru ili istoku. Veći ormari su na jugozapadu.

Što napraviti ako nam je prostor neusklađen

Kod postojećih kuća i stanova smo najčešće limitirani za veći promjenama i korekcijama. Korekcije koje u tom slučaju nudi vastu mogu biti manji zahvati na ulazu i otvorima, prilagođavanje interijera i funkcija prostorija, meru i vasati piramida koje kao antena generiraju pozitivne energije, slično je i sa jantrama (vibrirajuće energetske slike), dodavanje fontane ili akvarija te svijeća i visećih ukrasa, korekcije ogledalima te bojama i slikama, biljkama, mirisima, osvjetljenjem, vjetrenim zvonima, prigušavanje i otvaranje svjetla na otvorima kao ravnoteža, korekcija masom te materijalima i oblicima kao i neke druge mjere. Zašto te mjere djeluju? Vanjska situacija, odnosno prostor u kojem živimo i djelujemo, je ogledalo naše osobne svijesti. Ako osvještavamo i korektivno mijenjamo prostor neminovno će se reflektirati i na nas osobno.

54 VEDSKA MATEMATIKA

banner za knjige vedska matematika