Art: Eduardo Rodriguez Calzado / EduardoRodriguezCalzado.com

Ako vam je osoba suđena, ostat će s vama pod bilo kojim okolnostima. A kad samo ulažete napore, a odnos se održava isključivo radi vaših napora, bilo bi bolje da to pustite. Ako netko ode, to ne znači da ste ga izgubili. Upravo je ispunio svoju misiju u vašem životu.

atma.hr – 78
Ne tretirajte sve dijelove u životu kao lišenosti, gubitke. Zamislite da vam je osoba ušla u život kako biste ispunili određenu misiju. Učinila je ono što joj je suđeno odozgo.

A sada je vrijeme da pustite ovog čovjeka. Neka živi dalje. Ali bez vas.

Zašto nam treba rastanak?

Ne držite se osobe koja vas uspoređuje s nekim, ne cijeni vas. I pobrini se za one koji te stvarno trebaju. U stvarima samoljublja, samopoštovanja, očitovanje nježnosti nije prikladno.

Ako netko ode, to ne znači da ste ga izgubili. Upravo je ispunio svoju misiju u vašem životu.

Riješite se i odlazite

Emocionalna povezanost je izuzetno važna i istodobno krhka stvar. Treba je zaštititi i njegovati. Ali ako trošite snagu da ojačate odnose s osobom koja nije dostojna ovoga, neka ode.

Pustite sve zle i bezdušne ljude koji unose nelagodu i razočaranje u vaše postojanje.

Bježi od onih zbog kojih patiš

Ne držite osobu pored vas koja vas ne cijeni, ne vidi vaše zasluge, neprestano kritizira. Oslobodite se štetnih učinaka nevoljnika i praznih tračeva. Ne dokazujte nikome vlastitu vrijednost. Onaj koji to vidi bez uljepšavanja je vaš čovjek.

Treba biti s onima koji donose utjehu u teškim vremenima i držati se na udaljenosti od onih koji nam namjerno (pa čak i nenamjerno) nanose štetu. Zbog toga:

atma.hr – 39

1. Odlazite bez oklijevanja od svih koji vam nanose moralnu i materijalnu štetu.

2. Ostavite sve što se ne može ispraviti i promijeniti.

3. Izbjegavajte bol, negativnost i izdaju. Ali nemojte zaboraviti da postoje u svijetu.

4. Držite svoje demone u kavezu i kontrolirajte neizbježne unutarnje strahove.

5. Zapamtite da je patnja samo pitanje izbora.

6. Ne zavaravajte sebe i ne minimizirajte trenutnu situaciju svojim toksičnim odnosom samo zbog straha od samoće.

7. Zapamtite: vi i samo vi možete postaviti pravila igre u svom životu.

Bol nakon koje ostaju ožiljci

Raspadamo se na komade, rastvaramo se u tuđoj osobnosti, gubimo lice. Gubimo karakter, odlučnost koja stoji u osnovi našeg “Ja”. Kao rezultat toga, duševno stanje pati. Nema potrebe vidjeti vanjske manifestacije.

Procesi koji se odvijaju iznutra su nevidljivi. Stoga su opasni. Jer nitko vam neće pomoći i nitko vas neće izvući iz ovog stanja. Javlja se samootrovnost.

atma.hr – 78
Postajemo toksični za sebe:

  • Kad se blago pristanemo pokoriti uvjetima drugih.
  • Kad izgubimo svoju suštinu, prestanemo razmišljati o vlastitim željama i prepustimo se uvjerenju drugih.
  • Kad postanemo kronične žrtve.
  • Kad obezvrijedimo vlastite misli, težnje i dostignuća.
  • Kad njegujemo negativan unutarnji dijalog, minimizirajući komunikaciju s drugima.
  • Kad se ne bavimo objektivnom introspekcijom.

Naravno da smo ranjivi na moguću izdaju i licemjerje onoga koga smatramo našim prijateljem, bliskom osobom. Jer vjerujemo da širom otvaramo vlastito srce. Ali, čak i ako ste jednom izgorjeli u vezi, ne gubite vjeru. Doista, ljubav i prijateljstvo stvarno postoje.

Pripremila: Iva Jukić za atma.hr

72 PRVA POMOĆ ZA EMOCIJE

PRVA POMOĆ ZA EMOCIJE

Iscijelite emocionalne povrede prije nego postanu prevelike

Znamo da prehladu trebamo liječiti kako ne bi prerasla u nešto ozbiljnije, pobrinuti se odmah za sve ozljede, ubode, porezotine i modrice koje zadobijemo, ali često nismo svjesni da na jednak način mogu biti povrijeđene i naše emocije – što tada učiniti?

Ova vam knjiga daje praktične strategije za liječenje sedam uobičajenih psiholoških povreda koje doživljavamo u svakodnevnom životu: odbijanje, samoću, gubitak, krivnju, ruminaciju, neuspjeh i nisko samopoštovanje.

Knjiga također govori kako prepoznati emocionalne povrede i uvidjeti na koji nam način narušavaju kvalitetu odnosa i života, što učiniti da se oporavimo i krenemo dalje, te daje vježbe i savjete za pojedinačne emocionalne povrede za djecu i odrasle i prikaze konkretnih slučajeva iz prakse primjenjivih na vlastitu situaciju.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here