Image by jcomp on Freepik

Ako želite poraditi na bilo kojoj vezi – romantičnoj, prijateljskoj, obiteljskoj… Slušanje je najvažnija vještina koju možete početi vježbati.

Ako ste ikada bili sa stvarno dobrim slušateljem, znate koliko je dobar osjećaj biti saslušan.

Bez one uobičajene tjeskobne energije. Bez da vas druga osoba pokušava popraviti, riješiti vam problem ili da počne pričati o sebi.

atma.hr – 52
Slušanje je vještina za koju je potrebna praksa i svjestan napor.

Pogotovo ako ste kao dijete u obiteljskom domu bili uvjetovani, jer vas tamo nitko nikada nije čuo niti slušao.

Ili gdje su članovi obitelji razgovarali jedni preko drugih ili su šutjeli umjesto da komuniciraju.

Kada drugu osobu slušamo, mi joj time kažemo:

“Poštujem tebe i tvoje osjećaje.”

Kako slušati:

  1. Ne hvatajte se za svaku misao. Kada druga osoba priča, imati ćete mnogo misli i impulsa da govorite. Ali nemojte. Samo dišite i ostanite što prisutniji riječima koje ta druga osoba izgovara.
  2. Postavljajte pitanja, nemojte davati izjave. Možda ćete biti u iskušenju da kažete “Dakle, ono što kažeš je…”, ali to će onda biti vaša pretpostavka.

Umjesto toga, pitajte: “Što misliš pod ovim?” i dopustite drugoj osobi da se izrazi.

  1. Ne popravljajte drugu osobu i ne pokušavajte joj riješiti problem. Kada se osjećamo tjeskobno, mnogi od nas to odmah pokušavaju “riješiti.” Pogotovo ako druga osoba pati ili je nešto boli. U stvarnosti, većina nas nema točnih odgovora. Sve što možete učiniti je biti sa onim što vam druga osoba govori.
  2. Niste na sudu. Aktivno slušanje znači da doista slušate a ne da od priče druge osobe stvarate neki svoj slučaj ili čekate svoje vrijeme da uzvratite. Ovo samo stvara više napetosti, udaljenosti I nepovezanosti sa drugom osobom.
  3. Ako postanete previše disregulirani, recite nešto. Ako ne možete slušati jer osjećate da vam je živčani sustav pretjerano stimuliran, uzmite pauzu.

atma.hr – 52
“Trebam samo nekoliko minuta da ovo procesuiram” pomaže nam vratiti tijelo na mjesto sa kojeg možemo slušati drugu osobu.

Za drugu osobu nema ničeg boljeg nego da je netko zaista sluša i čuje.

Upamtite ovo i započnite vježbati vještinu slušanja.

Postanite slušatelj.

Smatrate li se dobrim slušateljem?

AUTOR: Nicole LePera

Prevela i prilagodila Angelica Horvatić / angelicahorvatic.com
facebook.com/AngelicaHorvatic

angelicaAngelica Horvatić je praktičarka iscjeljivanja trauma, iscijeljenja unutarnjeg djeteta, savjetnica za partnerske odnose, praktičarka rada sa sjenom i intuitivni medij.

Rođena i odrasla u Hrvatskoj, u posljednjih 20+ godina, za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji, na Bliskom Istoku, po Europi i onda Australiji, Angelica je radila sa tisućama ljudi iz cijeloga svijeta, individualno i kroz svoje grupne radionice.

Pošto su gotovo sva prva iskustva u njenom životu bila vrlo traumatična, Angelica je, kroz svoju “borbu za život”, rano shvatila da nije svim dušama data takva brzina, snaga i radost za ŽIVOT i da je njoj to dato u tolikoj mjeri upravo zato da bi mogla pomoći drugima.

Njena misija je pomoći ljudima da se ‘podignu’ i pokrenu u smjeru kojim žele ići, povezani sa sobom i drugima.

“Oslobodi svoju sjenu. ŽIVI svoju Istinu.” je njen moto.

www.angelicahorvatic.com

Angelica će održati vikend radionicu u Istri od 7.6. – 9.6.2024.: Emocije, Potrebe i Odnosi – Vikend Intenziv, Bale, Istra  7.-9.6.2024.