atma.hr – 52
Negativni unutarnji govor koji upućujemo sami sebi utječe na odražavanje anksioznosti, potištenosti i niskog samopouzdanja. Uobičajeni primjeri unutarnjeg govora su: “Što će drugi misliti o meni dok budem izlagao svoj izvještaj?”, “Što ako ne se uspijem snaći?”, “Nisam sposoban obaviti posao kako treba”, “Nikada neću moći to napraviti”, itd.

Jedna od uobičajenih tehnika suprotstavljanja negativnom unutarnjem govoru je smišljanje realističnih rečenica kojima se negativne osporavaju. Pored ove tehnike postoji niz “brzinskih” tehnika koje se mogu upotrijebiti “na licu mjesta”.

atma.hr – 52
Koraci u osporavanju negativnog unutarnjeg govora

 1. Za početak je najbitnije shvatiti da ste upali u “zamku” negativnog unutarnjeg govora. Najbolji način da to shvatite je da u trenucima kada se osjećate anksiozno, potišteno ili uznemireno razmislite što sebi poručujete odnosno kako se sebi obraćate u tim trenucima, kakve su vaše misli.
 2. Zaustavite se! -Postavite Sebi sljedeća pitanja:
  “Što govorim sebi pa se osjećam ovako?”
  “Želim li ja zaista ovo sebi raditi?”
  “Želim li zaista ostati uznemiren/-a?”
  Na ovaj način pored toga što bivate svjesni svog negativnog unutarnjeg govora, postajete i svjesni da osjećaji koje on inducira su za vas beskorisni i da nema svrhe sebe mučiti time.
 3. Opustite se i “promijenite fokus” – Pokušajte se umiriti i opustiti se npr. dubokim abdominalnim disanjem, ovo će vam u trenutku skrenuti pažnju s negativnog unutarnjeg govora i opustiti vas (duboko i usporeno disanje vas iz stanja uznemirenosti “prebacuje” u stanje relaksacije). Ova tehnika se može raditi i na licu mjesta kada je dovoljno uvježbate. Promijenite fokus s rečenica u glavi na sadržaj, na rečenice koje se nalaze u vašoj prezentaciji, usredotočite svu pažnju na njih, samo je bitan sadržaj koji je ispred vas i ništa drugo. Slično, ako vas opterećuju misli “neću uraditi posao kako treba” prebacite fokus na korake koje treba prijeći i pozabavite se konkretnim traženjem rješenja za njih (samostalno ili uz pomoć drugih). Generalno, usmjerite pažnju na ono što se događa izvan vas, a ne u vama.

Ove tehnike vas ne mogu u potpunosti osloboditi negativnog unutrašnjag govora, ali vam mogu pomoći da ga brzinski otklonite na licu mjesta. Mijenjanje negativnog govora tj. njegova zamjena realističnim unutarnjim govorom zahtijeva više vremena i donosi dugoročnije rezultate ali upotreba ovih tehnika može biti od koristi kao prva pomoć u situacijama kada vas obuzmu negativne osjećaje.

Mr Sanja Marjanović, dipl.psiholog
kontakt: 064 64 93.417
email: [email protected]
skype name: psihologsanjaž
vaspsiholog.com

atma.hr – 52