atma.hr – 52
Jyotish može iščitati ono što terapeut ne može. Planeti poput Saturna  nalazi se puno dublje u nesvjesnom ili tzv. alayi kako ga zove indijska filozofija, spremnicima karme i njegovo djelovanje često je temeljito i dugotrajno kako mi mogao donijeti kvalitetnu promjenu. U tradiciji jyotisha do tih djelova dolazimo sasvim drugačije, praksom. Primjerice Saturn simbolički znači povlačenje u tišinu. Naime, dublje razine nesvjesnog su inicijacijske one su još uvijek primitivne i ne dopuštaju nikakav moderni pristup jer kada bi se to dogodilo, u ovom slučaju, Saturn bi izgubio značenje odnosno možemo ga shvatiti jedino kroz tišinu i meditaciju pošto je on zadužen za introverziju ili unutarnje povlačenje. Naime, tek u povlačenju dolazimo do dubljih shvaćanja sebe, zato postoji introverzija i ona je simbolički izražena kroz simbol Saturna. Ekstroverzija je suprotan proces, točnije, nju simbolizira Jupiter koji znanje donosi kroz učenje, razgovor i kontakt s drugim ljudima. Točnije, mi smo ravnoteža jina i janga, introverzije i ektroverzije i bez ta dva pola teško je zamisliti čovjekov razvoj.

atma.hr – 39

Također, neki položaji govore o prošloživotnim ljutnjama, a njima vlada Mars, odnosno mnogi ne mogu pronači razlog zašto se ljute a ustvari je Mars nosioc ljutnji, pogotovo ako je Retrogradan. Primjerice, takav Mars kroz psihoanalitički proces se ne uspjeva osvjestiti i traži se dublji rad s tom ljutnjom ukoliko želimo doći do uzroka. Stoga, rješavanje tih problema iziskuje puno rada kako bi se shvatila pozadina i kako bi se otkrio i upoznao problem koji ima šire značenje. No, kako to sve izgleda u praksi? Dakle, ako nosimo takav položaj, on može postojati u nama latentno a da mi ne znamo za njega, ali kada se upali dasha, tj. period u vašem jyotishu, recimo Marsa, započinju reakcije ljutnje, koja se puno puta pretvaraju i u glavobolju, probleme s želucem, a kod nekih i problemi sa gušteračom. S druge strane, ljutnju može izvući ne samo period već i  Sadhe satti gdje dolazi do manifestacije spomenute duboko zakopane ljutnje s kojom se osoba nije htjela suočiti, ali sada će to morati učiniti. Upravo takve situacije pokazuju koliko je život kompleksan, složen, ali ujedno i lijep jer ga upravo ta slojevitost čini zanimljivim pokazujući koliko čovjek ima mogućnosti da se razvija.

Bit života jest ne donositi sudove na temelju spomenute plnaterne memorije, jer ona iskrivljuje stvarnost. Sud se donosi iz trenutka ovdje i sada, iz sadašnjosti u kojoj prebiva ljubav, odnosno ono što mi zovemo ljubav to ona nije. Naše ljubavi zasnivamo na  nesvjesnoj memoriji koja se manifestira putem planeta. Dakle, mi tražimo partnere koji imaju sličnu memoriju prema kojoj se onda događa zakon privlačenja, odnosno partner nosi sličnu projekciju onoga što nama odgovara. Kada se svađamo, onda to radimo jer tražimo da se partner uskladi prema toj memoriji ili arhetipskoj slici koja je programirana našim prošloživotnim iskustvima. Kada mi kažemo: volim te, onda to znači privlači me tvoja nesvjesna memorija, iskustva koja su nam zajednička. Kada kažemo da je ljubav dobrota, ona to nije, kada kažemo da je ljubav odnos, ona to nije, jer ona postoji samo u prisutnosti i bez nesvjesne memorije. Ipak, sve dok se ne riješimo dubokih nesvjesnih memoriranih strahova i ljutnje, ne možemo biti okrenuti suštini. Yoga je tražila rješenje u osmeročlanom putu u kojem se kroz meditaciju spaljuju nesvjesni spremnici ili bidje, taoizam je tražio kroz taoističke tehnike, a misticizam kroz ljubav prema Bogu.

atma.hr – 39

Sve dok ne osvijestimo da mi razmišljamo na temelju krivih informacija dobivenih iz nesvjesne memorije, ne možemo vidjeti da krivo percipiramo stvarnost što donosi toliku količinu boli u ljudske živote. Natalni položaji nam otkrivaju ustvari kako mi osjećamo u životu i kako percipiramo život, a obično se planetarne pozicije gledaju kao vanjska sudbina. Stare navike teško je mijenjati, ali mijenja se samo onaj tko želi sagledavati emocije koje su posljedice dubljeg procesa usmjerenog na spoznaju. U protivnom, emocije koje su simbolički označene planetama kad tad donesu svakoj osobi promjenu i na taj način dolazi do ravnoteže dviju energija unutar nas samih jina i janga. Iako nam se to čini jednostavnim, kada su ova dva principa suretnu u odnosu vidimo da je itekako teško uskladiti odnos što dovoljno govori koliko je život upučen prema osobnom razvoju i spajanju ovih dviju struja unutar nas.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

atma.hr – 61
Prethodna objavaKada naučiš voljeti sebe, nikada više nećeš nazvati Ljubav pogrešnim imenom
Slijedeća objavaPrije nego što donesete važnu odluku, postavite sebi ova 4 pitanja!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.