Poglavica je svom unuku ispričao jednu životnu priču koja glasi ovako: U unutrašnjosti svakog čovjeka se vodi bitka između dva vuka.

Jedan vuk predstavlja zlo – predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, krivnju, srdžbu i egoizam.

Drugi vuk predstavlja dobro – predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, srdačnost, istinu, suosjećanje i vjeru.

Unuk se zamislio i pitao poglavicu: Koji vuk na kraju pobijedi?

Poglavica mu odgovori: Pobjedi uvijek onaj kojeg hraniš.

atma.hr – 52
Poznata indijanska priča govori o tome kako će prevladati sve one emocije koje više hranimo no što to praktično znači?

Doslovno bi značilo da ako hranimo sve one emocije koje smatramo lošim, imat ćemo ih u životu još više i prevladat će pesimistično razmišljanje. Za nas će tada ako promatramo čašu, ona biti polu prazna. Isto tako ako hranimo sve one emocije koje smatramo dobrim, imat ćemo ih više I imat ćemo optimističan pogled na svijet. Odnosno ista čaša će za nas biti polu puna. I jedno I drugo je istina, čaša je istodobno polu prazna i polu puna, ovisno od percepcije promatrača.

Čini se logično, raste sve ono na čemu nam je fokus (pažnja), a iza fokusa naša namjera. (bile to emocije, vještine, znanja…)

Nameće se pitanje kako možemo hraniti, odnosno povećati količinu pozitivnih ili negativnih emocija, tj. ono što nam prestavlja dobro ili zlo s početka priče.

Može nam se činiti umjetnim prisiljavajući se misliti samo pozitivno kako bi se osjećali dobro i pritom izbjegavati sve loše emocije. Svatko tko je to pokušao, vjerojatno je brzo odustao i vidio da je skoro nemoguće jer bi se one vraćale kao bumerang!

Mi ne možemo kontrolirati svoje emocije, ali možemo njima upravljati.

atma.hr – 52
Stvar je u tome što iza svih dobrih i loših emocija leže proživljena iskustva, a emocije koje osjećamo su njihova emocionalna reakcija sukladno tome kako smo ih doživjeli tada, dobrima ili lošima. I svaki put kada se prisjetimo tih iskustava ili nečega što se na nesvjesnoj razini poveže s njima, dobit ćemo slične emocije, ovisno kako smo ih okarakterizirali, kao dobrima ili lošima.

Zato je teško izaći iz začaranog kruga istovjetnih emocija uzrokovanih sličnim iskustvima. (koji se s vremenom pretvaraju u nesvjesne obrazce ponašanja)

Istraživanja pokazuju kako dnevno prosječno mislimo oko 60.000 misli od kojih je 80% misli negativno, a 95% svih tih misli se ponavlja.

Ono što možemo napraviti jest ne izbjegavati ‘’loše emocije’’, one imaju svoju funkciju, iz njih možemo puno naučiti no to je tema drugog bloga.

atma.hr – 52
Pa kako možemo nahraniti vuka u nama koji predstavlja sve dobro?

  • Bitno je shvatiti da niti jedan događaj ili okolnost (iskustvo) sam po sebi nema značenje, mi smo ti koji mu pridajemo značenje. Bez kontrasta npr. ‘’lošega’’, ne bismo znali što je dobro. Uzmite primjerice, biste li znali da je dan ‘’dan’’ kada ga ne biste usporedili sa noći? Kako biste znali što je broj 3 bez broja 1, 2, 4 itd? Dan ili noć, brojevi 1,2,3 ili 4 sami po sebi nisu loši, za nas su loši ako smo doživjeli neko iskustvo noću ili nam je draga osoba preminula 1,2,3 ili 4 u mjesecu i sl., a mi to percipiramo kao loše i sukladno tome osjećamo sve one negativne emocije. Sada razumijete kako to funkcionira.
  • Kada kažemo ne izbjegavati, to znači biti svjestan da su emocije prisutne, tj. da ih osjećate u svom tijelu i dozvoliti im postojanjeu vašoj svijesti. Kada pokušate, vidjet ćete da kako su došle, tako će i otići, a s vremenom će njihov intezitet biti manji. Korisno je odvojiti vrijeme za taj proces.
  • Kada niste u mogućnosti odvojiti vrijeme za proces, dozvolite  svojim emocijama postojanje u vašoj svijesti i svoj fokus (pažnju) usmjerite na ono što ste radili, primjetit ćete da će se vrlo brzo transformirati u druge emocije sukladno tome kako doživljavate tu drugu aktivnost kojom se bavite. (da li je dobra ili loša za vas). Ako su prejakog inteziteta tada to nije moguće te bi u tom slučaju bilo korisno zamjeniti ih manje štetnim ponašanjem po vas. (jer svaka emocija potiče na određeno ponašanje)
  • Biranjem aktivnosti koje vas veseleu vama pobuđuju sve one dobre emocije, stavljate namjeru ili fokus hraniti onog vuka koji vam predstavlja dobro. (užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, srdačnost, istinu, saosjećanje i vjeru)

Raste sve ono na čemu je fokus, neovisno označili mi to kao ‘’dobro ili loše’’. Kojeg ćete vuka hraniti, odluka je vaša/naša!

Ivana Pavlović, TT mindfulness trener, life coach, učitelj autogenog treninga, edukantica realitetne terapije.
ivanapavlovic.com

106 SNAGA OSJETLJIVOSTI

LIPOSOMALNI VITAMIN C

liposomalni vitamin c

Najveća apsorpcija vitamina C u tijelu!

Tijekom posljednjih nekoliko godina, liposomalni vitamin C sve više zauzima mjesto najboljeg oblika uzimanja suplementa vitamina C jer omogućuje njegovu visoku iskoristivosti ili apsorpciju u tijelu.

Sangreen liposomalni vitamin C u 5 ml sadrži 1000 mg vitamina C u obliku natrij askorbata, što ga čini najjačim liposomalnim vitaminom C na tržištu. Priloženim dozatorom odmjeriti 2,5 ili 5 ml liposomalnog vitamina C i pomiješati u čaši vode ili voćnog soka, jednom dnevno, ujutro ili rano poslijepodne. Pogodno i za djecu. Ne sadrži alkohol.

Cijena: 130 kn / 250 kn - Kupi ovdje