atma.hr – 52
Ego zapravo ne predstavlja ništa loše, on je neodvojiv dio naše osobnosti. U svom pročišćenom stanju, ego je spoznaja osobnosti, osjećaj postojanja. Međutim, kada se iz određenih razloga počnemo poistovjećivati s nečim što nismo, tada govorimo o lažnom egu. Postoji više razina lažnog poistovjećivanja, a prva i najvažnija u ovom svijetu je kad mislimo da smo tijelo. Međutim to je tek početak, a ego u svom zbunjenom stanju može uvjeriti osobu u mnoge iluzije o vlastitoj vrijednosti.

Kad smo u prisutnosti nekoga tko ‘ima veliki (lažni) ego’, doslovno možete osjetiti kako vam energiju crpi energetski vampir koji svoje egoistične zube zabija u vaš vrat. Takva osoba obično nije loša osoba, možda čini neke loše stvari, ali se vjerojatno radi o duboko nesigurnoj osobi koja se može osjećati dobro samo kad dominira nad drugima, spušta ih ili ima tendenciju stavljati svoje egoistično sebe na ogromno prijestolje pravednosti. Obično ima vrlo plitke odnose s drugim ljudima i vrlo malo pravih prijatelja. Boji se biti ranjiv u odnosu s drugima jer je to pokazatelj slabosti. To nije vrlo lijepo mjesto, a u ekstremnim slučajevima moguće je i da se radi o narcisoidnom poremaćaju osobnosti.

Ponekad svatko od nas padne u zamku tako očitog utjecaja lažnog ega, ali to primjećuju svi osim nas. Što možemo učiniti da izbjegnemo takvu situaciju? Prvi korak je osvještavanje – potrebno je postati svjestan da smo pali pod kontrolu ega tako da možemo poduzeti neke korake prije nego bude prekasno.

atma.hr – 52
5 znakova da ste pod kontrolom ega

  1. Osjećate se ushićeno kada tračate o nedostacima, greškama i nesavršenostima drugih ljudi. Da, čak i kad je riječ o vašoj svekrvi.
  2. Vrlo ste uživljeni u razgovoru s drugima i jednostavno ne odustajete dok ne pobjedite u argumentiranju
  3. Neprestano se uspoređujete s drugima i osjećate ljubomoru prema onima za koje mislite da su bolji od vas (ljepši, inteligentniji, sretniji, uspješniji, bogatiji, zdraviji…)
  4. Neprestano se uspoređujete s drugim ljudima za koje smatrate da nisu dobri poput vas (manje inteligentni, nižeg društvenog statusa…)
  5. Općenito se osjećate jako umorno i razdražljivo umjesto povezanim sa zahvalnošću, nadahnućem i istinskom kreativnošću.

Jeste li to vi? Ako jeste, kako odbaciti takav stav i biti u stanju potpuno sudjelovati u životu, biti prizeman i u kontaktu s vašim srcem i dušom? To se može napraviti vrlo jednostavno…

Napustite potrebu da uvijek budete u pravu, jer takva vezanost donosi patnju. Želite li biti u pravu ili biti sretni? Smijte se sebi. Život je prekratak da biste uvijek bili ozbiljni. Ako se ne možete nasmijati sebi, nazovite nekoga da se taj nasmije vama. Preuzmite 100% odgovornosti za određeni incident i ispričajte se onome s kojim ste u konfliktu. Zar je to toliko teško?

A ukoliko želite napraviti još korak dalje, čitajte Bhagavad-gitu i sličnu duhovnu literaturu, bavite se nekim procesom samospoznaje jer se na taj način rješavamo lažne poistovjećenosti u samom svom korjenu.

atma.hr – 52