Foto: pixabay.com

Znanost je napokon precizno izmjerila doze ovog prirodnog i jednostavnog lijeka za žene u menopauzi – evo koliko trebate šetati tjedno da biste spriječili pojavu srčanih oboljenja!

atma.hr – 39

Istraživanja pokazuju da je svaka šetnja nenadmašan dar koji možemo pokloniti svom tijelu. Najnoviji rezultati studije Američkog koledža za kardiologiju u Orlandu, Florida, pokazuju da svaka žena u menopauzi treba šetati 40 minuta 2 do 3 puta tjedno kako bi smanjila rizik od srčanog zastoja.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 89 000 žena, u periodu dužem od 10 godina. Znanstvenici su željeli precizno ustanoviti koliko često, dugo i kako treba šetati da bismo izbjegli ozbiljne kardiovaskularne tegobe.

Stručnjaci ističu da je fizička aktivnost neophodna za zdravlje, ali da je šetnja jednostavna, lagana i pristupačna većem broju ljudi pa se zato naročito preporučuje kao prevencija od srčanih oboljenja.

Srčani zastoj nastaje kad srce nije dovoljno jako da pravilno “pumpa” krv kroz tijelo, a rizik za ovo stanje povećava se s godinama. Tako žene u menopauzi, nakon 65. godine, postaju više ugrožene, dok žene između 75 i 84 imaju veći rizik od žena između 65 i 74 godine.

atma.hr – 39

Istraživanja su pokazala da se rizik od srčanog zastoja može smanjiti za 25 posto ako počnete redovno šetati, a stručnjaci ističu da se već u prvim danima ove lake i pristupačne vježbe žene u menopauzi počinju osjećati bolje i imaju više energije.

Pored blagotvornog djelovanja na zdravlje srca, šetnja je odlična i protiv gojaznosti. Američki znanstvenici kažu da je dovoljno ako nekoliko puta tjedno posvetimo šetnji po 22 minute i to će smanjiti rizik od opasnog viška kilograma.

Zato, obujte udobnu obuću, družite se sa prirodom i počnite šetati. Tijekom šetnje možete slušati umirujuću ili omiljenu muziku, a možete pozvati i nekoga da vam pravi društvo pa ćete uz razgovor i smijeh zajedno vratiti snagu i energiju i sačuvati zdravlje.

lovesensa

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA

zdrava jetra