Foto: unsplash.comČesto nam u životu smetaju psihološke barijere, lažna uvjerenja i uskogrudna svijest. Kako bi izašli iz tog začaranog kruga, mnogi čitaju klasike, znanstveno-popularne i vjerske publikacije. Poznati psiholog, Mihail Litvak objavio je knjigu u kojoj u tezama navodi ono što su, po njegovom mišljenju, glavne prepreke na putu ka sretnom i zdravom životu.

Femina je odabrala deset teza o kojima možete razmišljati:

10. Sreća je samo sporedni efekt dobro organiziranog života.

Sreća, radost i uspjeh, kao što je svojevremeno tvrdio psihijatar Viktor Frankl, samo je nusproizvod dobro organizirane aktivnosti. Upravo vam ta aktivnost i donosi sve te emocije. Onaj tko postavi sebi za cilj da ostvari gore spomenute “nusprodukte”, ide prema njima kao prema liniji horizonta – što se više približava svojim najljepšim snovima, oni se sve više od njega udaljavaju.

9. Kad razgovarate s nekim, sjetite se da on također ima dobro mišljenje o sebi, kao i vi o sebi

Nikada nemojte zaboraviti da je čovjek s kojim razgovarate isto što i vi – osoba. On ima formiran pogled na stvari i za to ima svoje razloge. Svi koje srećete na svom putu biju vlastite bitke, o kojima vi ništa ne znate. Uvijek treba paziti na čovjekovo samopoštovanje, koje ne smijete povrijediti.

8. Ukoliko sami ništa ne poduzimate, kako vam se može pomoći? Možete upravljati samo automobilom u pokretu.

Riječi su uvijek prolazne. U našem jeziku postoji čak i izraz za to – voditi prazne razgovore. Čovjeka prije svega određuju njegova djela. Nitko vam neće pomoći, ako samo budete išli okolo i pričali svima koliko biste voljeli napisati knjigu. Zaista, kako vam u tome pomoći? Kad se budete odlučili i odnijeli rukopis izdavaču, uvijek će se naći prijatelji i poznanici koji će biti spremni podržati vas. Onda kada se vaš rad bude materijalizirao, drugi će dobiti priliku da vam pomognu – i to ne samo riječima.7. Postanite uspješni i sve uvrede će magično nestati

Mnoge uvrede se formiraju unutra, uslijed vlastitog osjećaja neostvarenosti. Ponekad ostajemo uvrijeđeni i vjerujemo da situaciju može popraviti samo onaj koji nas je uvrijedio. Međutim, taj mehanizam funkcionira drugačije. Jedna učenica Mihaila Litvaka je rekla: “Moji uspjesi su pomračili moje neuspjehe” – i to je u osnovi točno. Počnite raditi ono što volite i u tome dostignite visine. Nećete ni primijetiti kako sve uvrede nestale same od sebe.

6. Hoćete upoznati svog najvećeg neprijatelja? Pogledajte se u ogledalo

Mnogi se bore protiv vanjskih neprijatelja, a u stvari se trebaju izboriti s unutrašnjim, vlastitim. Naš jedini i najveći neprijatelj je u nama samima. Ne možemo izaći iz beskonačnog kruga nevolja, ako ne uklonimo unutrašnje barijere, koje nam ometaju rast i razvoj.

Mi se praktično nalazimo u čvrstim okvirima koje su oko nas stvorili društvo, obrazovanje i odgoj. Smatramo ih svojom suštinom i trošimo na njih dobar dio svoje energije. Cjelokupna moderna psihologija usmjerena je na borbu protiv njih. Ponekad oni nastupaju samostalno i to se naziva psihoza. Isto tako, oni po pravilu govore u naše ime, a mi to čak i ne primjećujemo.

5. Tražite pravi put, ali ne prav (ravan), jer pravi put nije uvijek prav (ravan)

Zamislite da ste na 30. katu i da trebate sići. Najkraći put je kroz prozor. Međutim, time će se vaše putovanje najvjerojatnije i završiti. Najbolje i najispravnije rješenje je da potražite lift, a u najgorem slučaju stepenice, čak i ako je u zgradi mračno i teško se snaći. Zato se može reći da čovjek koji izabere prav (ravan), umjesto pravog puta, podsjeća na muhu koja udara u staklo i ne shvaća da će mnogo brže izletjeti kroz vrata.

4. Kada čovjek nema cilj, ništa ne vidi. I obrnuto – cilj izoštrava vid

Jeste li nekad primijetili da ste, kad vas je voljena baka zamolila da joj donesete biljke za sadnju, počeli ih primjećivati svuda – u prodavaonicama, u rukama prodavača na tržnici? Čak i kad vam više nisu potrebne, uhvatite sebe kako se zagledate divne sadnice u trgovinama…

Tako je i sa općim ciljevima. Vaša pažnja je ograničena i zapažate samo ono što vam je potrebno. Cilj je kao trik: ukoliko ga pogrešno postavite, nećete vidjeti ono što vam zaista treba.
3. Ukoliko želite nekom nešto dokazati, to znači da živite za tu osobu

Ako hoćete biti sretni, prestanite dokazivati svoju ispravnost. Razmislite što je suština svakog dokazivanja: to je apel na drugu osobu, pokušaj da izmijenite njeno mišljenje o nečemu. Zašto vam je to uopće potrebno? Ispada da vam je tuđe mišljenje sto puta važnije od vlastitog, pošto u to ulažete toliko truda. Ukoliko živite za sebe, nikome ništa ne morate dokazivati.

2. Sposobnost da volite i dobro podnosite samoću – pokazatelj je duševne zrelosti. Najbolje radimo kad smo sami

Samoću loše podnosi onaj tko je sam sebi odbojan. Takav čovjek odlazi u društvo vjerujući da će tamo postati nešto drugo. Duševno zrela osoba koristi samoću za razvoj i prikupljanje informacija koje može podariti drugima. Važan dio komunikacije nije samo primiti, nego i drugoj osobi dati ono što joj može biti zanimljivo. Zato Mihail Litvak pita sve kojima se dopadaju njegove knjige: „Što mislite, dok sam ovo pisao, koliko je ljudi bilo oko mene?“1. Sreća se sastoji u tome da HOĆU, MOGU i MORAM imaju isti sadržaj

Čovjek je često rastrzan u tri pravca: moram, ali ne želim; hoću, ali ne mogu i slično. Čuvena zdravica u kojoj se kaže kako je najvažnije da nam želje budu u skladu s mogućnostima ima vrlo moćnu psihološku podlogu. Jedino što čovjek mora je da se razvija, sve ostalo je neobavezno.

Ono što hoćete mora obavezno biti u skladu s onim što morate (razvojem). A ono što možete – to je sila kojom dopunjavate ovaj sistem, njen motor. Mihail Litvak preporučuje da obavezno sastavite spisak o sva tri pravca i na taj način zavedete red u svom sistemu vrijednosti.

uspesnazena.com

23 TESLINA PLOČA

TESLINA LJUBIČASTA PLOČA

Generator pozitivne energije

Originalna Teslina ljubičasta ploča, ionizirana - jedno od najpoznatijih sredstava u alternativnoj medicini!
Sprječava razvoj bolesti, umanjuje stres, pospješuje opće raspoloženje, diže vibraciju.
Ubrzava duhovni razvoj i oživljava proces regeneracije stanica.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaCiklus predavanja “Navike sretnih ljudi” u Splitu
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 05.04.2018.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.