Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Često nam u životu smetaju psihološke barijere, lažna uvjerenja i uskogrudna svijest. Kako bi izašli iz tog začaranog kruga, mnogi čitaju klasike, znanstveno-popularne i vjerske publikacije. Poznati psiholog, Mihail Litvak objavio je knjigu u kojoj u tezama navodi ono što su, po njegovom mišljenju, glavne prepreke na putu ka sretnom i zdravom životu.

Femina je odabrala deset teza o kojima možete razmišljati:

10. Sreća je samo sporedni efekt dobro organiziranog života.

Sreća, radost i uspjeh, kao što je svojevremeno tvrdio psihijatar Viktor Frankl, samo je nusproizvod dobro organizirane aktivnosti. Upravo vam ta aktivnost i donosi sve te emocije. Onaj tko postavi sebi za cilj da ostvari gore spomenute “nusprodukte”, ide prema njima kao prema liniji horizonta – što se više približava svojim najljepšim snovima, oni se sve više od njega udaljavaju.

atma.hr – 39

9. Kad razgovarate s nekim, sjetite se da on također ima dobro mišljenje o sebi, kao i vi o sebi

Nikada nemojte zaboraviti da je čovjek s kojim razgovarate isto što i vi – osoba. On ima formiran pogled na stvari i za to ima svoje razloge. Svi koje srećete na svom putu biju vlastite bitke, o kojima vi ništa ne znate. Uvijek treba paziti na čovjekovo samopoštovanje, koje ne smijete povrijediti.

8. Ukoliko sami ništa ne poduzimate, kako vam se može pomoći? Možete upravljati samo automobilom u pokretu.

Riječi su uvijek prolazne. U našem jeziku postoji čak i izraz za to – voditi prazne razgovore. Čovjeka prije svega određuju njegova djela. Nitko vam neće pomoći, ako samo budete išli okolo i pričali svima koliko biste voljeli napisati knjigu. Zaista, kako vam u tome pomoći? Kad se budete odlučili i odnijeli rukopis izdavaču, uvijek će se naći prijatelji i poznanici koji će biti spremni podržati vas. Onda kada se vaš rad bude materijalizirao, drugi će dobiti priliku da vam pomognu – i to ne samo riječima.

atma.hr – 75
7. Postanite uspješni i sve uvrede će magično nestati

Mnoge uvrede se formiraju unutra, uslijed vlastitog osjećaja neostvarenosti. Ponekad ostajemo uvrijeđeni i vjerujemo da situaciju može popraviti samo onaj koji nas je uvrijedio. Međutim, taj mehanizam funkcionira drugačije. Jedna učenica Mihaila Litvaka je rekla: “Moji uspjesi su pomračili moje neuspjehe” – i to je u osnovi točno. Počnite raditi ono što volite i u tome dostignite visine. Nećete ni primijetiti kako sve uvrede nestale same od sebe.

6. Hoćete upoznati svog najvećeg neprijatelja? Pogledajte se u ogledalo

Mnogi se bore protiv vanjskih neprijatelja, a u stvari se trebaju izboriti s unutrašnjim, vlastitim. Naš jedini i najveći neprijatelj je u nama samima. Ne možemo izaći iz beskonačnog kruga nevolja, ako ne uklonimo unutrašnje barijere, koje nam ometaju rast i razvoj.

Mi se praktično nalazimo u čvrstim okvirima koje su oko nas stvorili društvo, obrazovanje i odgoj. Smatramo ih svojom suštinom i trošimo na njih dobar dio svoje energije. Cjelokupna moderna psihologija usmjerena je na borbu protiv njih. Ponekad oni nastupaju samostalno i to se naziva psihoza. Isto tako, oni po pravilu govore u naše ime, a mi to čak i ne primjećujemo.

atma.hr – 39

5. Tražite pravi put, ali ne prav (ravan), jer pravi put nije uvijek prav (ravan)

Zamislite da ste na 30. katu i da trebate sići. Najkraći put je kroz prozor. Međutim, time će se vaše putovanje najvjerojatnije i završiti. Najbolje i najispravnije rješenje je da potražite lift, a u najgorem slučaju stepenice, čak i ako je u zgradi mračno i teško se snaći. Zato se može reći da čovjek koji izabere prav (ravan), umjesto pravog puta, podsjeća na muhu koja udara u staklo i ne shvaća da će mnogo brže izletjeti kroz vrata.

4. Kada čovjek nema cilj, ništa ne vidi. I obrnuto – cilj izoštrava vid

Jeste li nekad primijetili da ste, kad vas je voljena baka zamolila da joj donesete biljke za sadnju, počeli ih primjećivati svuda – u prodavaonicama, u rukama prodavača na tržnici? Čak i kad vam više nisu potrebne, uhvatite sebe kako se zagledate divne sadnice u trgovinama…

Tako je i sa općim ciljevima. Vaša pažnja je ograničena i zapažate samo ono što vam je potrebno. Cilj je kao trik: ukoliko ga pogrešno postavite, nećete vidjeti ono što vam zaista treba.

atma.hr – 52
3. Ukoliko želite nekom nešto dokazati, to znači da živite za tu osobu

Ako hoćete biti sretni, prestanite dokazivati svoju ispravnost. Razmislite što je suština svakog dokazivanja: to je apel na drugu osobu, pokušaj da izmijenite njeno mišljenje o nečemu. Zašto vam je to uopće potrebno? Ispada da vam je tuđe mišljenje sto puta važnije od vlastitog, pošto u to ulažete toliko truda. Ukoliko živite za sebe, nikome ništa ne morate dokazivati.

2. Sposobnost da volite i dobro podnosite samoću – pokazatelj je duševne zrelosti. Najbolje radimo kad smo sami

Samoću loše podnosi onaj tko je sam sebi odbojan. Takav čovjek odlazi u društvo vjerujući da će tamo postati nešto drugo. Duševno zrela osoba koristi samoću za razvoj i prikupljanje informacija koje može podariti drugima. Važan dio komunikacije nije samo primiti, nego i drugoj osobi dati ono što joj može biti zanimljivo. Zato Mihail Litvak pita sve kojima se dopadaju njegove knjige: „Što mislite, dok sam ovo pisao, koliko je ljudi bilo oko mene?“

atma.hr – 75
1. Sreća se sastoji u tome da HOĆU, MOGU i MORAM imaju isti sadržaj

Čovjek je često rastrzan u tri pravca: moram, ali ne želim; hoću, ali ne mogu i slično. Čuvena zdravica u kojoj se kaže kako je najvažnije da nam želje budu u skladu s mogućnostima ima vrlo moćnu psihološku podlogu. Jedino što čovjek mora je da se razvija, sve ostalo je neobavezno.

Ono što hoćete mora obavezno biti u skladu s onim što morate (razvojem). A ono što možete – to je sila kojom dopunjavate ovaj sistem, njen motor. Mihail Litvak preporučuje da obavezno sastavite spisak o sva tri pravca i na taj način zavedete red u svom sistemu vrijednosti.

uspesnazena.com

23 TESLINA PLOČA