Travel photo created by Kireyonok_Yuliya - www.freepik.com

Istina je u koracima. Potrebno je samo ojačati vezu glave s nogama. Svakim novim korakom vitalna energija tijela se nadoknađuje i regulira energijom zemlje.

atma.hr – 52
Drevni Kinezi uspoređivali su noge čovjeka s korijenom drveta. Tvrdili su da energija zemlje ulazi u čovjeka upravo kroz noge. Kao što je velikom drvetu potreban zdrav i jak korijen, tako bi i naše noge trebale biti jake i čvrste.

Stopala bi trebala stalno “disati”, stoga ih stalno i neprekidno njišite i okrećite u zglobovima. U ovom slučaju “disanje” se odnosi na razmjenu energije između tijela i zemlje.

Ljudska stopala kao korijenje drveta

Pravilnim hodanjem osoba ne udara nogama o zemlju, već meko gazi, skoro da ljubi nogama tlo.

Hodajte polako i trudite se da lagano i meko gazite. Pokušajte osjetiti kako stopalo nježno dodiruje zemlju. Ako u početku tlo ne možete osjetiti kožom i pritiskom noge, onda ispratite svoj pokret očima.

Usredotočite se na pokrete vaših nogu. Pokušajte najnježnije staviti stopalo na tlo pa drugo pa opet prvo, praveći lagane korake. Pokušajte imitirati hod mačke.

Kako pravite sljedeći korak pokušajte aktivirati trbušne mišiće. U početku vam neće biti lako, ali s vremenom ćete savladati ovu tehniku.

atma.hr – 52
Ukoliko obratite pažnju na korake, lagano gazeći naprijed, primijetit ćete da se mozak čisti od misli, da je pažnja na koračanju, na zemlji po kojoj gazite. Vremenom ćete shvatiti da lagano energija zemlje ulazi u vas, puneći vas snagom. Svaki korak je vježba, svaki pokret je čišćenje tijela od negativne energije stajanja, sjedenja, mirovanja.

Pokretanjem tijela izbacujete iz glave probleme. Nema boljeg psihoterapeuta od ove vrste koračanja.

Pored terapeutskih sposobnosti, ova vježba ima i zdravstvene prednosti po fizičko zdravlje:

  • Pomaže zacjeljivanju varikoznih vena;
  • Stimulira rad bubrega, eliminirajući njihov zastoj;
  • Obnavlja organizam.

Odnos nogu i glave

Vrlo je bitna masaža stopala – ovo je efikasno sredstvo za opuštanje i liječenje.

Masirajući stopala, tj. pritišćući određene točke vi možete ojačati organizam, ubrzati metabolizam, potaknuti rad organa.

stil.kurir