Tron duše – Kako možete ojačati svoju krunsku čakru?

7755
Artwork by Daniel B. Holeman

Krunska ili sedma čakra se naziva božanska ili čakra sudbine jer je povezana sa višom svijesti, sa samim izvorom. Moramo biti svjesni da će nas Bog potražiti kad sve PREPREKE koje smo si postavili budu odstranjene. Energija će doći čim joj mi to budemo dozvolili. Bog je čista ljubav i ne poznaje ništa drugo osim čiste ljubavi. Mi ne možemo potražiti Boga – Bog uvijek potraži nas. Sve što možemo učiniti je otkloniti prepreke i sa time pripremiti Bogu slobodan put do nas.

atma.hr – 78
Krunska čakra je središte povezivanja duševnosti i tjelesnosti čovjeka, duhovnosti i zdravlja, osjećaja sreće, radosti, oduševljenja, bistrine, samosvladavanja, bezgraničnosti i ravnoteže, iscjeljivanja, svjesnosti, znanja, prosvjetljenja, osjetljivosti na svjetlost, duhovnog vidika ljubavi.

Krunska ili sedma čakra se naziva božanska ili čakra sudbine jer je povezana sa višom svijesti, sa samim izvorom. To je sjedište duha, središte života i čiste svjesnosti, svijesti koja je izvor svega. Središte je razboritosti i služenja, duhovnosti i razumijevanja duhovnog i okultnog. Pomaže nam uspostaviti kontakt sa svojim višim ja, sa svemirom, sa Bogom.

Moramo biti svjesni da će nas Bog potražiti kad sve PREPREKE koje smo si postavili budu odstranjene. Energija će doći čim joj mi to budemo dozvolili. Bog je čista ljubav i ne poznaje ništa drugo osim čiste ljubavi. Mi ne možemo potražiti Boga – Bog uvijek potraži nas. Sve što možemo učiniti je otkloniti prepreke i sa time pripremiti Bogu slobodan put do nas.

Glavni instrumenti za otklanjanje prepreka su: osvještavanje svih strahova, opraštanje, prepoznavanje božanskog u drugima (sa time počinjete biti svjesni da odvojenost nije moguća). Strahova koji dolaze se najlakše možemo riješiti tako da vjerujemo da ne postoji ništa što bi nas uistinu moglo ugroziti – „strah je prazan, a oko njega nema ništa“. Strah je pomanjkanje povjerenja!

Svakoga na ovoj planeti moramo prepoznati kao nedužnoga. Prvi korak na tom putu je da smo svjesni da nema stupnjeva težine – svi strahovi su jednaki, sve treba predati. Ni krivnja nema stupnjeva. Krivnja je krivnja. Svaka krivnja proizlazi iz istog osjećaja koje je pogreška u našem razmišljanju. Sve se događa s razlogom i svaku krivnju treba otpustiti i promijeniti u ljubav.

atma.hr – 39

Kod krivnje možemo jedino mjeriti sposobnost neke osobe koliko dugo ju je u stanju držati pod kontrolom. Što je dulje drži u podsvijesti, jača je njena snaga realizacije. To je kao kod napinjanja luka – što ga jače napnemo, strelica dalje leti. Za usporedbu: ako si u subotu ujutro usadim krivnju „kako sam se mogla toliko udebljati i kroz zimu jesti tople sendviče“ i već sam osvijestila da ne trebam kontrolu – odmah osvijestim da sam si usadila krivnju i dopuštam da se promijeni – znači odlučujem se za otpuštanje tog načina djelovanja. Ukoliko je još nisam sposobna potpuno predati, prirodnim putem se mora neutralizirati. To znači da to što nemam kontrolu nije dovoljno – osjećaj krivnje povezan sa promjenom izgleda moram predati višoj sili da je osvijetli i vrati mi natrag čisti mir. Samo na taj način postižem nešto što je trajno.

Ako se odlučimo za rješavanje problema težine koju smo nakupili kroz zimu sa načinima koji nisu trajni, npr. sa intenzivnim sportom, dogodi nam se da se u tom sportu ozlijedimo, jer krivnja uvijek zahtijeva kaznu.

Ako sam majstor kontrole, mogla bi se sportom baviti dugo vremena bez povrede i tako više ne bi vidjela vezu između misli „kako si se mogla tako udebljati…“ i ozlijede. Ali jednom bi do povrede došlo i što smo dulje pod kontrolom, jača je ozljeda. Zašto se neki zalete autom i imaju samo male povrede, a neki su potpuno polomljeni ili čak mrtvi?! Sve je povezano sa zadržavanjem osjećaja krivnje. Ozljeda samoga sebe može biti jedan od načina trenutnog balansiranja krivnje. Ali to nije trajno rješenje, prvenstveno to nije način ljubavi prema sebi.

atma.hr – 75
U krunskoj čakri je svijest da što više dajem više i primam. Formula je „dok dajem, dobivam“. Da li ste primijetili kad ste dobre volje kako sa lakoćom zarazite druge svojim veseljem!? 1+1 postane 3. Kažu da je zbroj dvije jedinice veći od pojedinačnih jedinica zajedno.

Za razliku, Ego ima formulu „dajem i tako gubim“ i zato stalno nešto želi, očekuje, živi u stanju pomanjkanja. Jedna od glavnih filozofija Ega je „ako sam dao drugome, ja sam se toga odrekao, izgubio“.

Krunska čakra je središte povezivanja duševnosti i tjelesnosti čovjeka, duhovnosti i zdravlja, osjećaja sreće, radosti, oduševljenja, bistrine, samosvladavanja, bezgraničnosti i ravnoteže, iscjeljivanja, svjesnosti, znanja, prosvjetljenja, osjetljivosti na svjetlost, duhovnog vidika ljubavi.

U njoj se susrećemo s nepoznatim. Dok taj centar nije potpuno otvoren, nemamo mogućnosti vidjeti sve, odnosno biti svjesni cjeline. U fazi čišćenja nam ne preostaje ništa drugo nego vjerovati da se u svakoj situaciji u kojoj nam se ruši unutarnji mir obraćamo višoj sili koja će nam kroz krunsku čakru poslati pomoć. Naša unutarnja smirenost, mir i osjećaj radosti su pokazatelji da li se to stvarno i dogodilo.

Ukoliko nemir, sumnja i očaj ostanu, onda se nismo uistinu predali. Dugi put prema Bogu počinje prvim korakom. Budite voljni i hrabri, nemate što izgubiti. Izgubiti može samo onaj tko je nekada nešto imao. Mi zapravo nemamo ništa.

atma.hr – 78
Kada naiđete na problem, budite svjesni da bez uvida više sile u njega, nećete znati kako postupiti. S našim individualnim umom (niži ja) previše smo ograničeni da bi stvarno mogli znati što se događa. Ako se odlučimo za rješavanje problema sa razine nižeg ja, zaplićemo se u odnose koji su karmičke prirode i u ovom će nam se životu neprestano ponavljati, baš u svrhu da taj uzorak prevaziđemo. Možemo ih prenijeti i u sljedeći život sa istom namjerom da ih prevaziđemo. Sada imamo odličnu priliku da se odlučimo za drugačiji način i da si u svakoj nepoznatoj situaciji u kojoj se nađemo, kažemo: „ne znam što znači ovo što mi se događa. Iz toga slijedi da ne mogu znati kako da se odazovem. Samo znam da se neću odazvati na temelju prethodnih iskustava i znanja i upotrebljavati ih kao nit vodilju za rješavanje“.

Krunska se čakra razvija od 12. godine nadalje kada dijete uči, sakuplja informacije i jača znanje, duhovno istražuje. Tada ga treba poticati na aktiviranje uma, ohrabrivati ga da provjerava sustave vjerovanja i da nauči misliti samo za sebe.

Krunska čakra u tijelu opskrbljuje: lubanju, veliki mozak, kičmenu moždinu, epifizu, živčani sustav, desno oko, skelet, kožu i mišićni sustav.

Normalno djelovanje krunske čakre očituje se na fizičkom nivou kroz pravilno djelovanje žlijezda, ravnotežu tjelesnih tekućina, pravilan spolni razvoj.

atma.hr – 39

Na metafizičkoj razini normalno djelovanje krunske čakre se očituje kroz:

  • Povezanost sa svojom najduhovnijom biti, sa višim silama svemira i sposobnošću čišćenja svojih finih energetskih tijela
  • Mogućnošću uvida u prošle živote i razumijevanje kako su nas životi doveli do točke na kojoj smo u sadašnjoj inkarnaciji
  • Radosno i mirno prihvaćamo sve životne izazove

Svjesni smo da niti jedan događaj nije nevažan jer si ga sami, znajući ili ne znajući prizovemo da bi nešto naučili!

Mirni smo i zadovoljni, možemo se lako sabrati, u kaosu prepoznajemo red ili iglu nađemo u plastu sijena, ne rasipamo životnu energiju za nevažne stvari, pažljivi smo samo na ključne, temeljne, bitne stvari. Svjesni smo duhovnog rasta, zahvalnosti, ljepote, veselja, mira i služenja. Imamo jaku vjeru. Omogućavamo rast duše. Sve što radimo, radimo na način da damo sve od sebe i u najkraćem vremenu. Ne osuđujemo.

Uzroke za neravnotežu rada krunske tražimo u solarnom pleksusu gdje otkrivamo konflikte u osobnom umu i vlastitoj (ne)moći komunikacije.

atma.hr – 75
Do blokade krunske čakre može doći ukoliko se u mladosti dijete nauči da je bolje u nekoj situaciji lagati, jer se na taj način izvuče od boli. To brzo može prerasti u uzorak s kojim dolazi do smetnji u toj čakri i posljedično do različitih fizičkih i psihičkih bolesti. S blokadom u krunskoj čakri, energija se udvostručuje u samoj sebi i ne završava svoju preobrazbu. Javlja se nepovjerenje u sebe, strah od vlastitog razvoja i spoznavanja samoga sebe, osjećaj da je naš život besmislen. U konačnoj fazi dolazi do osobne ili duhovne krize.

Isto tako, blokada je moguća ukoliko živimo u društvu u kojem se duhovnosti podsmjehuje i gdje je na pijedestal postavljena znanost i vjera isključivo u 5 osjetila, tako da odmalena nismo povezani sa svojom duhovnošću, nemamo kozmičkog osjećaja i ne razumijemo ljude koji govore o svojim duhovnim iskustvima.

Jednako tako, blokada je moguća i u ranom iskustvu povezanosti u kojem se nismo snašli, odnosno u kojem dolazi do naizgled neugodnih situacija (mi ih tako interpretiramo) i zbog toga se više ne obraćamo višoj sili. Djeca vide bića koja nisu utjelovljena i zato im se odrasli često smiju, ponižavaju ih ili čak kažnjavaju.

Specifične bolesti povezane s krunskom čakrom su:

Smetnje živčanog sustava (Parkinsonova bolest, borelioza, upala živaca – ishias) i bolesti mozga (potres mozga, tumori, meningitis, glavobolje, migrene, koma); Bolesti bubrega i mjehura (zadržavanje vode, upale), Tegobe s kostima: rak kosti, degenerativne bolesti (reuma, artritis); Tegobe sa žlijezdama ; Tegobe sa očima i ušima; visoki krvni tlak, ispadanje kose, nesanica; Razne psihičke smetnje tipa fobije, depresija, očaj i nemir, zbunjenost, nervoza, apatija, ludilo, prerani pubertet, histerija, strah od ludila.

banner za knjige GABOR Mate

Pokušajte si odgovoriti na slijedeća pitanja kako biste “dijagnosticirali” stanje svoje krunske čakre:

  1. Za koje radnje u životu mislim da je osjećaj moje krivnje utemeljen ?
  2. Čega se najviše bojim u životu?
  3. Da li sam kao dijete imao burne snove? Da li sam vidio bića koja drugi nisu vidjeli?
  4. Kako gledam na sebe kao na mentalno biće? Kakav odnos imam prema svojim umnim sposobnostima?
  5. Koje projekte, nacrte, ideje još nisam realizirao? Da li sam ikada želio postati plesač/ica, učiti svirati neki instrument, slikati….? Moram li pospremiti podrum, garažu, tavan? Potrebno je sve projekte ‘na čekanju’ realizirati ili ih »obredno pokopati«!
  6. Koji su moji životni ciljevi? Kako su se promijenili otkad idem u školu?

Prekrižite one koji ne služe najvišoj namjeni vaše biti, preostale zaokružite sa ljubavlju i sa porukom „ako je takva volja“ pošalji u Univerzum.

Bojana Svalina