Foto: uspesnazena.com

Grčevi su jake, bolne kontrakcije mišića koje dolaze iznenada i traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Najčešće se javljaju u nogama i mogu se javiti u bilo koje doba dana. Često nastaju kao posljedica nedostatka minerala i vitamina u organizmu.

atma.hr – 39

Ako vam se grčevi javljaju jako rijetko, nemate se zašto brinuti, ali ako se javljaju često, spontano, čak i kada se nalazite u stanju mirovanja, neophodno je da utvrdite razlog njihovog javljanja i da poduzmete određene mjere kako biste ih se oslobodili, piše uspesnazena.com.

Znate li da običan glicerin može biti od velike koristi ako imate grčeve u nogama? Možda ćete se iznenaditi, ali primjena glicerina je vrlo široka. On vam može pomoći u najneočekivanijim situacijama.

Glicerin protiv grčeva u nogama

1 12

Glicerin je providna tečnost koja se koristi kao komponenta u proizvodnji sapuna i drugih sredstava za osobnu higijenu.

Kupite bočicu glicerina u apoteci i natrljajte njime mišiće na nogama kao kada nanosite mlijeko za tijelo. Lakim pokretima utrljavajte glicerin, a zatim otiđite na počinak. Zahvaljujući glicerinu grčevi vas noću neće mučiti, a koža će vam biti meka i nježna.

atma.hr – 75
Glicerin je najjednostavniji način otklanjanja noćnih grčeva u nogama za svakoga tko pati od toga.

Savjet plus: Što raditi kada se javi grč u nozi?

Kako bi se riješili bola učinite sljedeće:

Kad se javi grč u listu noge, pokušajte uhvatiti rukom prste na stopalu i naglo ih povucite prema sebi. Usprkos bolu u nozi, pokušajte je zadržati u tom položaju. Istovremeno masirajte mišić na listu noge. Bol će ubrzo proći.

2 11

Osobe podložne pojavi grčeva u mišićima nogu moraju redovno vježbati stopala istezanjem tijekom dana, čime se postiže opuštanje mišićnih vlakana i sprječava pojava grčenja.

Terapija se treba svoditi na sprječavanje pretjeranog zamora, nadoknadu tečnosti i elektrolita i adekvatnu prehranu. Uzimanje magnezija otklanja bolove jer pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića.

uspesnazena.com

atma.hr – 39