Foto: pixabay.com

Određeni dijelovi biljaka, u interakciji s našim energetskim sistemom, mogu ukloniti toksične elemente iz krvi, poboljšati cirkulaciju krvi i regulirati protok kisika. Ako se biljke pravilno koriste, može se održati uravnoteženo stanje uma, tijela i duha.

atma.hr – 78
Biljke se koriste kao lijekovi već tisućama godina za liječenje raznih bolesti, pomažu nam da se povežemo s prirodom. Postoje skripte još od 2500. godine prije nove ere o različitim biljkama i njihovim ljekovitim djelovanjem. U Indiji, postoji nekoliko Veda koje govore o liječenju bolesti pomoću ljekovitog bilja.

Biljke imaju vibracijsku frekvenciju koja je u skladu s našim tijelom i našom psihom. Ova vibracijska svojstva biljaka mogu nam pomoći u balansiranju, liječenju i optimalizaciji sedam glavnih čakri. Određeni dijelovi biljaka, u interakciji s našim energetskim sistemom, mogu ukloniti toksične elemente iz krvi, poboljšati cirkulaciju krvi i regulirati protok kisika.

Ako se biljke pravilno koriste, može se održati uravnoteženo stanje uma, tijela i duha. Predstavljamo vam neke od najčešćih biljaka koje su povezane sa sedam čakri:

Prva korijenska čakra

Korijenska čakra (na sanskrtu muladhara) nalazi se na samom dnu kičme. Ona nas povezuje sa zemljom i time dobivamo sve hranljive sastojke koji su neophodni za naš opstanak, a također predstavlja i način oslobađanja tijela od toksina. Korijenska čakra ne samo da nas uzemljuje fizički, ona nam istovremeno omogućuje da postanemo svjesni sadašnjeg trenutka.

Neizbalansirana korijenska čakra može dovesti do problema s donjim dijelom kičme, nogama, stopalima, rektumom, imunitetom, depresijom, autoimunom bolesti. Čaj od korijena maslačka je vrlo učinkovit i pomaže pri liječenju od depresije, kod problema sa žuči i kod visokog krvnog tlaka. Uvrstite u prehranu mrkvu, krumpir, rotkvice, luk i češnjak, kako bi ostvarili umirujuće djelovanje na vašu korijensku čakru.

atma.hr – 39

Druga čakra – sakralna čakra

Sakralna čakra nalazi se u lumbalnom dijelu kičme ili dva prsta ispod pupka. Kvaliteta ove čakre je čista kreativnost, pažnja, senzualni izraz, neopterećenost egom. Blokada ove čakre može dovesti do poremećaja u prehrani, problema urinarnog trakta, reproduktivnih poremećaja, povremene glavobolje, groznice i emocionalne neravnoteže.

Biljka neven poboljšava kreativnost u svim područjima života. Još jedna biljka koja je vrlo korisna za sakralnu čakru je gardenija. Može se koristiti i korijen gardenije kao i ulje za višekratnu upotrebu, a cvjetovi ove biljke imaju vrlo umirujuće djelovanje na naša čula. Sandalovina pomaže pri liječenju mnogih vrsta infekcija, jer potiče novi rast stanica. Možete nanijeti eterično ulje sandalovine na tijelo prije tuširanja ili možete ga koristiti za dobru aromu u svojoj kući.

Drugo bilje i začini koji su korisni za drugu čakru su korijander, komorač, sladić, cimet, vanilija, rogač, slatka paprika, sjemenke sezama i kim.

Treća čakra – čakra solarnog pleksusa

Predstavlja centar emocija i pozitivne samokontrole. Ako je ova čakra blokirana, prisutan je osjećaj nedostojnosti i nisko samopoštovanje. Emocionalno stanje je tada preplavljeno depresijom i anksioznošću. Tada imamo tendenciju da budemo sumnjivi i nepovjerljivi prema drugima, što može dovesti do mnoštva fizičkih problema: loše probave, čireva, dijabetesa, problema s jetrom ili bubrezima, anoreksijom, bulimijom.

Kako bi se osigurao nesmetan tok energije, može se koristiti lavanda, bergamot ili ulje ružmarina. Bergamot je odličan za probavni sistem, jer ubrzava postupak probave i izaziva manje opterećenje za crijevni trakt. Na Mediteranu, ljudi smatraju ružmarin primarnom biljkom za rješenje problema sa želucem i crijevima. Možete koristiti lišće ružmarina ili možete koristiti ulje od ružmarina pri kuhanju. Druge korisne biljke i začini za treću čakru su anis, celer, cimet, đurđevak, đumbir, melisa, kurkuma, kim, komorač…

atma.hr – 75
Četvrta čakra – srce

Srčana čakra je centar ljubavi, suosjećanja i praštanja. Kada je ova čakra u blokadi, skloni smo osjećati se isključeno i teško nam je voljeti sebe i druge. Mi smo tada skloni slaboj cirkulaciji na fizičkoj razini, nema empatije na emotivnoj razini, kao ni privrženosti na duhovnoj razini. Mnogi problemi po pitanju ljubavi, tuge, mržnje, bijesa, ljubomore, strahova za izdaju, usamljenosti, kao i sposobnost da sebe i druge liječimo vezani su za četvrtu čakru.

Čaj ili tinktura od gloga povećava povjerenje u cijeli proces života i potiče nas da se osjećamo sigurno slijedeći put našeg srca. On također jača srce i krvne žile. Također, možete koristiti jasmin, lavandu, ružu, bosiljak, kadulju, majčinu dušicu i peršin za dovođenje srčane čakre u ravnotežu.

Peta čakra – grlo

Grlena čakra je u velikoj mjeri odgovorna za samoizražavanje i komunikaciju. Kada je ova čakra uravnotežena, možemo komunicirati i iskazujemo namjeru jasno. Neuravnotežena grlena čakra dovodi do problema sa štitnom žlijezdom, laringitisa na fizičkoj razini, međusobne ovisnosti na emotivnoj razini, nejasnih misli na mentalnoj razini i nesigurnosti na duhovnoj razini. Tada često govorimo bez razmišljanja i imamo problema s izražavanjem na autentičan način. Također ovaj problem može dovesti do nervoze, straha i anksioznosti.

Cvjetovi crvene djeteline pomažu pri komunikaciji i samoizražavanju. Šalica čaja crvene djeteline može otključati emocije i misli koje treba ispoljiti. Matičnjak liječi nekoliko bolesti, uključujući i problem sa štitnom žlijezdom. Drugo bilje i začini koji mogu pomoći u otklanjanju blokade grlene čakre su pepermint, kadulja, sol i limun trava.

atma.hr – 78
Šesta čakra – treće oko

Povezana je s intuicijom i epifizom. Kada je ova čakra u blokadi, skloni smo nedostatku imaginacije i intuicije, što rezultira lošim odlukama i samoobmanom. Fizički, slabost trećeg oka može se manifestirati kroz glavobolje, migrene, nesanice, probleme s očima i ušima ili čak kroz noćne more.

Menta, jasmin i vidovita trava (eufrazija) su biljke koje se koriste za otvaranje šeste čakre. Eufrazija pomaže da se jasno sagleda kako svijetla tako i tamna strana kao dio cjeline, a koristi se i za liječenje problema s očima. Menta je korisna u liječenju depresije, migrene i kod gubitka pamćenja. Ona također poboljšava povezanost uma i tijela.

Ostale biljke i začini koji liječe disbalans trećeg oka su kleka, mugvort, mak, ružmarin, lavanda i makovo zrno.

Sedma krunska čakra

Povezuje nas s univerzalnom božanskom energijom. Ova čakra je povezana s mudrošću, prosvjetljenjem i transcendencijom. Kada je naša krunska čakra očišćena i otvorena, doživljavamo božansko jedinstvo i kozmičku ljubav. Naša jedinstvena frekvencija je tada u skladu s kozmičkim orkestrom. Kada je naša krunska čakra blokirana ili zatvorena osjećamo se duhovno isključeni, kao da živimo bez bilo kakve svrhe.

Na fizičkoj razini, to može dovesti do depresije, bolesti živčanog sistema, migrene, amnezije, disleksije i u najekstremnijim slučajevima do kognitivnih zabluda i mentalne bolesti.

atma.hr – 39

Lavanda i lotos mogu pomoći u otvaranju sedme čakre. Lavanda nas dovodi do usklađivanja s božanskom mudrosti na dnevnoj bazi i popularna je biljka za poboljšanje meditacije. Dok lišće lotosa, kao i stabljika, imaju široku primjenu u japanskoj i kineskoj kuhinji, a svaki dio ima svoj set prednosti. Lavanda je najbolji izbor, jer ima dobar utjecaj na sve čakre.

Ovo ljekovito bilje možete uvrstiti u vaš život konzumiranjem čaja, kroz aromaterapiju ili prilikom kupanja, a time možete poboljšati rad svih čakri kroz svjesno povezivanje s njihovim vibracijskim kvalitetama.

alternativa.rs/novasvest

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

medicinski medij hrana koja mijenja zivot