U jyotishu dvanaesta kuća predstavlja Božju kuću, izolaciju, ali i prošlost, a pripada dushtan kućama ili kući gubitaka, manje prosvjetljenja jer tko danas meditira i radi na sebi? To je kuća koja otkriva bazične slabosti karaktera koje umanjuju šanse za uspjeh u sadašnjosti.

Također, dvanaesta kuća može pokazivati vidovnjačku i umjetničku sposobnost, tajna društva, ali isto tako može pokazivati život u prekooceanskim zemljama, život daleko od doma kao i sklonost duhovnosti, ovisi o kakvim se planetima radi.

U nekim slučajevima, dvanaesta kuća može pružiti objašnjenje dijela osobnosti iz prethodne inkarnacije, a jyotish se koristi Panchamsu ili D-60 kartu, što je manje poznato većini jyotish savjetnika.

atma.hr – 52
Ono najvažnije što dvanaesta kuća pokazuje jest nezavršeni posao koji je neka osoba imala u prethodnoj inkarnaciji.

Primjerice, Anita je rođena u znaku Ribe. Ona manifestira ostatke sklonosti k ekscentričnom ponašanju, nervozi i boemskom životu prisutne u prošlom životu. Njena sadašnja dužnost je da svoj život dovede u red i da se pripremi za nove početke i uzvišenije razine rasta.

Anita zbog jake dvanaeste kuće se danas bavi energetskim radom i zbog svoje jake dvanaeste kuće jako lako uspostavlja kontakt s astralom i pomaže ljudima jako uspješno. Međutim, u dvanaestoj kući joj je završio vladalac partnerstva, u njenoj alayi ili spremniku prošlih života.

Slika partnera iz prošlog života kojeg ne može zaboraviti je vrlo jak. Tako da je i bavljenje duhovnošću isključivo bilo inicirano ovom željom da se vidi zašto je taj partner ostavio tako dubok dojam i zašto ga nije prežalila.

Unatoč jakoj duhovnosti u emotivnim odnosima se pokazala jako prosječnom, odnosno i dalje se zaljubljivala u imaginarne partnere ili partnere koji su živjeli daleko pa su bili nedostupni o čemu govori 12 kuća, odnosno razvila je u prošlom životu tajne veze koje onda sada vidi kao nedostupne partnere.

Ljubav je okidač procesa individuacije i duhovnog traženja, često toga nismo svjesni jer u školi smo ionako učili stvari koje nikada nećemo upotrijebiti u svom životu, a onda ovakva astrološka objašnjenja ostaju stvar vjerovanja, a da ne govorimo i odbacivanja koja imaju jako loš utjecaj na zdravlje i ostale segmente života.

atma.hr – 52
Dvanaesta kuća je ustvari naše duboko nesvjesno ili ono što Jung zove kolektivno nesvjesno, kuća prosvjetljenja kako se voli reći u Indiji jest vjetar u leđa ili želja da je nešto tako, ali realnost nam govori da je prosvijetljenih jako malo.

Stoga, je situacija koju imamo u svijetu upravo takva da imamo puno ljudi s planetima u 12 kući, ali to nipošto ne govori da se radi o duhovnim ljudima.

Čak i Jupiter u 12 kući ne donosi duhovnost osobi, što dovoljno govori da mnogi čimbenici u karti moraju govoriti da se radi o duhovnoj osobi. Ipak, to nas ne sprječava da meditiramo i radimo na sebi iako nemamo jaku dvanaestu kuću.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

nikola zuvela knjige