Foto: unsplash.com

Ukoliko ne zavolimo i ne (za)ljubimo se prvo u sebe kao cjelinu, sa svim svojim dijelovima, kako ćemo dati ljubav drugima i napredovati u životu? Bez ljubavi prema sebi nalazimo se u području prepunom ograničavajućih uvjerenja koja nam ne dopuštaju napredak u životu. Za početak je dobro osvijestiti/uočiti što mislimo o sebi i što nas koči.

atma.hr – 78
Volite li sebe? Veljača/februar je mjesec ljubavi koja nije samo romantična ili partnerska ljubav. Ima još mnoštvo ljubavi i ljubavnih odnosa u našem životu: ljubav prema sebi, ljubav prema partneru, ljubav prema djeci, prema obitelji, prema prijateljima, prema prirodi, prema životinjama, prema planeti, prema svom domu….

Ja volim i prihvaćam sebe u potpunosti! Pročitajte tu izjavu, afirmaciju potpuno svjesno i polako i dopustite sebi osluškivanje vašeg bića. Što vam srce i duša govore? Je li to istina? S kakvim se riječima obraćamo sebi svakoga dana? Što si govorimo od jutra do navečer? Jesu li to lijepe, mile, podržavajuće riječi ili ste grubi prema sebi? Bi li se tim riječima obratili svom djetetu ili najboljoj prijateljici?

Ako ćemo govoriti iskreno i bez skrivanja često su to grube riječi, počevši od ranog jutra. Joj, kako izgledam, baš sam nesposoban/na, ništa ne znam, ja ne vrijedim, ne valjam, ne znam se izboriti za sebe i sl.

Ukoliko ne zavolimo i ne (za)ljubimo se prvo u sebe kao cjelinu, sa svim svojim dijelovima, kako ćemo dati ljubav drugima i napredovati u životu? Bez ljubavi prema sebi nalazimo se u području prepunom ograničavajućih uvjerenja koja nam ne dopuštaju napredak u životu.

atma.hr – 75
Korijeni tih uvjerenja su na raznim mjestima, možda vam je dok ste bili mali majka rekla da ne vrijedite, u vrtiću su vas druga djeca zafrkavala, netko vam je rekao da ste nesposobni, u školi je učiteljica rekla ste zločesti i da ništa ne znate, na poslu je netko rekao da ste spori, vaš dečko vam je rekao da niste lijepi i vi ste to prihvatili kao istinu.

Ono što se ponovi dovoljno puta ( 1000? ili 10? ) postaje naše uvjerenje naša istina.

Kako krenuti prema potpunoj ljubavi prema sebi?

Za početak je dobro osvijestiti/uočiti što mislimo o sebi, što nas koči, koja su to uvjerenja i zapisati ih. Kada ste ih zapisali promotrite ih. Što je moguće sa time napraviti? Kako to promijeniti? Zašto tako mislim o sebi? Je li to istina?

Kada osvijestimo da nas nešto koči onda znamo od kuda krenuti, kao što npr. Alkoholičar prvo prizna da je alkoholičar pa krene na liječenje. To je prvi i jako važan korak.

Predlažem jednu igru koja je meni pomogla: Kako bi moja najbolja prijateljica/prijatelj razgovarala sa mnom?

atma.hr – 39

Zamislite da ste sami sebi najbolji prijatelj. Uđite duboko u ulogu jako dobrog i prisnog prijatelja samoga sebe. Nakon toga počinjite obraćati pažnju kako razgovarate sa sobom svaki dan, počnite bar s 5 minuta. Da vaša najbolja prijateljica tako razgovara sa vama i s tim riječima bi li bila i dalje vaša prijateljica ili bi ju poslali nekamo? Zašto onda to raditi sebi? Budite sebi najbolji prijatelj koji voli i podržava sebe svakodnevno.

– Joj nisam ovo dobro napravila/napravio! – Prijatelj odnosno Vi: U redu je, ne budi tako stroga prema sebi. Sada si to napravila na taj način. Popraviti ćeš ili ćeš sljedeći put napraviti bolje.

– Loše izgledam, debela sam – Prijatelj odnosno Vi: Je li to zaista istina? Ako tako želiš, možeš početi raditi na tome, a isto tako i ne moraš. Bitno je osjećaš li se dobro i vitalno.

– Nisam dobra majka, živčana sam i nemam strpljenja! – Prijatelj odnosno Vi sami: Izgleda da si iscrpljena, smiri se i promotri kasnije zašto si tako reagirala. Usput, odvajaš li vrijeme za sebe ? Bar 30 min?

Samo zamislite kako bi s Vama razgovarala Vaša najbolja idealna prijateljica/prijatelj i odmah ćete imati odgovor, savjet, podršku i sve ostalo za samog sebe. Kada se stavimo u takvu ulogu s kojom se donekle odmičemo od onoga što nas smeta lakše nađemo pravi odgovor i drugačiju riječ za sebe.

atma.hr – 78
Naravno, postoje i razne druge metode koje pomažu da se vratimo sebi, da pojačamo ljubav prema samima sebi:

  • Odvajanje vremena za sebe u kojem ste potpuno sami, bar 30 min dnevno
  • Šetnja prirodom ili tjelovježba
  • Druženje uživo ili bar online sa obitelji i prijateljima
  • Svjesna prehrana – što jedem i zašto to jedem?
  • Masaža i njega tijela – sa sobom sam i radim to zbog sebe
  • Bilo koja vrsta meditacije – čak i šetnja psa ponekad može biti takvo iskustvo
  • Razne energetske i duhovne tehnike
  • Psihoterapija

Volimo i poštujmo sebe i svijet će nam uzvratiti na jednak način!

Mariza Butorac, mag oec.
Edukacija: Shamballa by Ilona, Thetahealing DNK 2 te Access consciousness Bars i Facelift praktičar

Facebook: Mariza ButoracBody&Soul holistic center

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja