Najvažniju ulogu u ovome naljevu ima crvena ruža. Ona dovodi tijelo u ravnotežu, potiče probavu ili je dovodi u balans. U vanjskoj primijeni omiljena je u kozmetičkoj industriji, ali i kod travara

atma.hr – 52
Čista, ujednačena i blistava put nedostižni je san mnogih žena. No rijetko koja žena ima takav ten i može se smatrati pravom sretnicom. Nedostatci tena često upućuju na neke bolesti ili na neadekvatnu prehranu i stil života. Na primjer; zemljana boja tena upućuje na tvrdu stolicu, žućkasta na jetrene bolesti, a upalo lice na osobe koje luče svoje otrove.

Glavni neprijatelji lijepog tena su:

– Preobilna ishrana
– previše alkohola i nadražujućih sredstava
– pretjerano pušenje
– Umor
– Pretjerano sunčanje

Može se reći da je prvi uvjet za dobru put to da se dobro osjećate.

Boja tena naravno ne može se mijenjati, ali se svakako može utjecati na nju načinom života, ishranom i higijenom. A biljke su one koje mogu tu jako pomoći, posebno recept za hitnu pomoć koji vam danas donosim.

Naljev za prekrasnu put – recept

Sastojci:

– 1 prstovet boražine,
– 1 prstovet listova i cvjetova jagode,
– 1 prstovet crvenih ruža,
– 1 prstovet kadulje,
– 1 prstovet anisa,
– 1 prstovet lavande,
– 1 prstovet mažurana

atma.hr – 52
Priprema:

Navedene sastojke stavite u litru vruće vode i ostavite poklopljeno 20 minuta, zatim procijedite. Pijte ovaj naljev 3-4 puta dnevno po 2-3 dl.

Glavna bit ovog čaja je da na više načina djeluje na čitav organizam.

Pijenje naljeva – Poseban naglasak je na detoksifikaciji i smanjivanju upala koji su jedan od glavnih aktera u postizanju lijepe kože lica.

Oblog od naljeva – Naljev primjenjujte i kao oblog. Namočite čistu gazu naljevom i držite na licu 15- tak minuta.

Sprej od naljeva – Prskajte njime lice prije nanošenje kreme ili ulja.

Tajna ljekovitosti čaja za prekrasnu put

Boražina je osvježavajuća biljka koja posebno blagotvorno djeluje na različite dermatoze u vanjskoj i unutarnjoj primijeni. Potiče izlučivanje tekućine i djeluje detoksikacijski putem kože i urinarnog sustava.

Čaj od jagode također potiče izlučivanje tekućine i djeluje stezajuće. Pomaže kod mnogih tipova unutarnjih bolesti poput loše probave, bolesti jetre, gihta te bubrežnih bolesti.

Najvažniju ulogu u ovome naljevu ima crvena ruža. Ona dovodi tijelo u ravnotežu, potiče probavu ili je dovodi u balans. U vanjskoj primijeni omiljena je u kozmetičkoj industriji, ali i kod travara. Koristi se kod čireva, očnih bolesti ili zastoja krvi. Onaj je ujedno najbolji način za postizanje prekrasne ružičaste puti. On smiruje i godi koži, te je vlaži. Ima antibakterijska svojstva pogodna kod akni i rozaceje.

atma.hr – 52
Kadulja obiluje antioksidantima koji smanjuju znakove starenja poput bora i mrlja. Oni štite od preranog starenja. Kadulja obiluje vitaminom A koji najbolje štiti kožu pomažući u regeneraciji, smanjivanju i odgađanju znakova starenja. U vanjskoj primjeni odlična je za regulaciju sebuma.

Anis sadrži anetol koji djeluje protiv grčeva, napetosti, nesanice i probavnih problema, a također i detoksicira organizam. On koži daje zdrav i podatan izgled. U vanjskoj primjeni pogodan je za upotrebu kod mrlja, akni i oštećene kože. Pomaže u postizanju mekanog, glatkog i blistavog tena.

Uz ružu, lavanda je također bitan dio ovog čaja. Ona djeluje blagotvorno jer ima antiseptička i protugljivična svojstva. Ulje se koristi za liječenje brojnih kožnih bolesti, akna, psorijaze, upala. Dobra je za rane, posjekotine, opekline (iritacije na sunce i opekline) te pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

Mažuran je značajan u detoksikaciji organizam jer djeluje na više načina: pojačava znojenje te oslobađa organizam od štetnih tvari, diuretično djelovanje oojačava izlučivanje mokraće te pomaže u radu bubrega, detoksikacira crijeva, sprječava stvaranje plinova te sprječava razvoj bakterija truljenja pa se u tu svrhu koristi kao karminativ.

Ivana Sabljić za atma.hr