Zvučna knjiga je knjiga koja se može čitati zatvorenih očiju. Preporuča se barem jedna prije spavanja. …

… Prirodnog je sadržaja, pa se uzimanjem i većeg broja zaredom nećete predozirati. Umiruje um, poboljšava koncentraciju, odmara oči, smiruje srce i pospješuje san. I općenito, dobro utječe na vaše opće zdravstveno stanje.

U nizu naših gušta koji slijede, pokušat ćemo vam skrenuti pažnju na zvučne knjige vrijedne pažnje, vrijedne slušanja prije sna, ali i u raznim drugim životnim prigodama.

I ne dajte se prevariti, nisu to samo knjige za djecu. Lijepe su priče – lijepe priče.

Ovu seriju izbora počinjemo upravo izborom priča iz knjiga koje su namijenjene svim uzrastima – Vesna Krmpotić u svojoj seriji zbornika Vrlina i knjiga iz Biblioteke Posebna izdanja / Širom svijeta i vremena učinila je već velik posao – istražujući priče širom svijeta (i vremena) sačinila je izbor anegdota i zgodopisa, priča i priča mudrosnica, bajki, basni i koječega… Izbor izbora za ovu zvučnu knjigu nastao je na inicijativu Karmele Prpić uz susretljivost Vesne Krmpotić. Pred nama je ekstrakt dobrih priča, onih koje mogu slušati djeca, mladi, odrasli i stariji ljudi. Upravo priče po izboru Vesne Krmpotić, kratke a tople i pozitivne, dobro su primljene u Domu za starije i nemoćne gdje ih starijima naglas povremeno čitaju volonteri našeg Studentskog čitateljskog kluba. Dobra priča uvijek nađe put do onog tko je želi (ili treba!) čuti.

Dobrodošli u svijet dobrih priča koje potiču na razmišljanje

 image003 1

“Lutka od soli – priče širom vremena i svijeta” je zvučna knjiga: CD sa snimljenim bajkama koje govore o pet temeljnih vrlina: istini, ispravnom ponašanju, miru, ljubavi i nenasilju. Sabrane su s raznih strana svijeta, izabrane iz zbornika Vrlina Vesne Krmpotić, a interpretira ih dramska glumica Ljubica Jović. Namijenjene su djeci od šest do petnaest godina, ali, kao što već rekosmo, ove priče zapravo nadilaze dobne granice slušatelja.

Po ideji i izboru urednice, svaka od priča prilagođena je nekoj od triju dobnih skupina: od šeste do devete, od devete do dvanaeste, od dvanaeste do petnaeste godine. Uz CD nalazi se i knjižica/priručnik s pitanjima za razgovor, te prijedlogom igraonica/radionica na teme kojima se bavi svaka pojedina bajka. No, naravno, postoje odgojitelji/učitelji/roditelji kojima će priprema biti dragocjena. A isto tako postoje i oni, slobodarska duha, kojima neće trebati. Priče mogu potaknuti dijete i roditelja na spontani razgovor ili se u njima jednostavno može uživati, o njima razmišljati, uz njih uzrastati.

(P)opis izabranih priča:

 1. Lutka od soli i more.Priča mnogih kultura. / Vrijednost istine kroz vlastito neposredno iskustvo. / svi uzrasti
 2. Košulja sretnoga čovjeka.Talijanska priča. / Vrijednost mira kroz zadovoljstvo naspram nezadovoljstva sa sobom. / 9 do 15 godina / svi uzrasti
 3. Težina snježne pahuljice.Nenasilje kroz poštivanje drugih, trpeljivost i svjesnost cjeline. / 9 do 15 godina / svi uzrasti
 4. Oblačić.Vrijednost mira kroz samozataju i samoživost. / 6 do 9 godina
 5. Starac i bijeli konj.Kineska priča. / Mir kroz spokoj u dobru i zlu. / 9 do 15 godina / svi uzrasti
 6. Vedri vragoljan.Iz baštine japanskog zena. / Vrijednost mira kroz zadovoljstvo i nezadovoljstvo sa sobom. / 9 do 15 godina
 7. Čudotvorni kovčežić.Hrvatska priča. / Vrijednost mira kroz samosagledavanje. / 9 do 15 godina / svi uzrasti
 8. Zrcalo iz Matsuyame. Japanska priča. / Vrijednost mira kroz čistoću srca. / 9 do 12 godina
 9. Priča o Ivanu.Keltska priča. / Vrijednost mira kroz pročišćenje nečistih misli. / 9 do 12 godina
 10. Kako su nastali leptiri.Indijanski mit plemena papago. / Nenasilnost kroz vrline složnosti, ravnopravnosti i jedinstvenosti. / 6 do 12 godina
 11. Čavli u ogradi.O nenasilnosti kroz blag i srdačan govor naspram grubog i uvredljivog. / 9 do 12 godina
 12. Ručak u paklu i raju.Priča mnogih kultura. / Uči nenasilnosti kroz službu bližnjemu za razliku od zanemarivanja bližnjega. / 9 do 15 godina
 13. Kip u mramoru.Prikazuje traganje za istinom nasuprot tromosti duha i tijela i nemaru. / 9 do 12 godina
 14. Klin čorba.Švedska priča. / O ispravnom djelovanju kroz složnost. / 9 do 15 godina    / svi uzrasti
 15. Odgovor se nalazi u tvojim rukama.Priča mnogih kultura. / O nenasilnosti kroz odgovornost i čuvanje okoliša. / 6 do 12 godina
 16. Plop.Tibetanska, nepalska, mongolska basna. / O miru kroz promišljenost i razbor. / 6 do 9 godina
 17. Mala vila.Naša narodna pripovijetka. / O ljubavi kroz vjernost. / svi uzrasti

O ovoj zvučnoj knjizi su rekli:

Tatjana Gromača, književnica: Ozbiljan, odlično izvedeni projekt

“Da, naravno, djecu treba upoznavati sa suštinskom, presudnom važnosti duhovnih zakona i vrijednosti za čovjekov život, jer je to jako važan ulog u to da sutra dobijemo ostvarenije, ispunjenije, zadovoljnije ljude… Drevne priče raznih kultura su, uz primjere koje im pružamo vlastitim ponašanjem, pravi put ka tome, zato se od srca nadam da će važnost ovog ozbiljnog i odlično izvedenog projekta prepoznati što više roditelja, ali i odgajatelja i učitelja.”

Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor scenskog govora:Izvrsno odabrani sadržaj

“Ovaj “nosač priča” svoj izvrsno odabrani sadržaj donosi u obliku u kojem je svojedobno i nastao, a svatko tko je imao prilike slušati priče, zna koliko je to važno – koliko je uho blizu ljudskome srcu.”


Predivnu ilustraciju omota i knjižice izradila je uvijek drugačija i nepredvidljiva Hana Lukas Midžić, a ukusni dizajn djelo je Andreje Biškupić i Barbare Galant. Autor glazbene kulise/podloge/pratnje je Nenad Jović, ideju i uredništvo svega potpisuje Karmela Prpić.

Kratke uvode u priče možete preslušati ovdje: http://bit.ly/1vy6hAu

Ovu zvučnu knjigu možete naručiti na www.lutkaodsoli.com , preko Facebooka ‘Lutka od soli’ ili na mob. 091 55 18 473.

( Iz recenzije Gradske knjižnice Rijeka http://gkr.hr/Magazin/Po-nasem-gustu/Lutka-od-soli-price-sirom-vremena-i-svijeta )