Foto: pexels.com

Razmišljajući s kojom temom da krenem u blogerski svijet, od mnoštvo tema koje su mi navirale i koje bih vrlo rado podijelila s vama (i hoću), odlučila sam se ipak za ovu temu. Zašto? …. Jer odavde sve počinje.

Naime, želimo li postići bilo kakvu promjenu u životu, prvo moramo dobro sagledati svoj život.

atma.hr – 61
Ako si uzmete malo vremena i razmislite o svom životu uočiti ćete da cijeli svoj život zapravo možete sagledati kroz ovih 5 segmenata ili elemenata:

  1. misli i emocije
  2. zdravlje i fizički izgled
  3. obitelj i veze
  4. posao i karijera
  5. financijska situacija

Emocije i misli – zapitajte se kakva je kvaliteta vašeg razmišljanja? Kako se osjećate? Prepoznajete li značenje svojih osjećaja?

Zdravlje i fizički izgled – pogledajte se u ogledalo: jeste li zadovoljni likom koji vidite? Jeste li zadovoljni brojkom koju pokazuje vaga? Osjećate li se zdravo? Koliko često odlazite liječniku?

Obitelj i veze – jeste li u vezi punoj ljubavi ili mislite da vam je to nedostižno, nije “suđeno”? Kakav odnos imate s djecom, roditeljima, prijateljima?

Posao i karijera – razmislite o poslu koji radite: radite li svoj posao srcem ili dušom ili se vučete na posao? Ili ste bez posla? Jeste li svjesni svog talenta?

Financijska situacija – Kako živite? Živite li raskošno? Možete li preživjeti s iznosom kojim raspolažete ili vam neprestano nedostaje novca da spojite kraj s krajem?

atma.hr – 75
Ovih 5 elemenata predstavljaju pojedine cjeline našeg života i boje naš život čime uvjetuju kvalitetu našeg života. Pokušati ću vam to dočarati kroz svoj primjer.

Kada sam tek upisala doktorski studij radila sam u administraciji i kao vanjski suradnik u nastavi, imala sam obitelj, sina u dobi od 3 godine i supruga, kao i mnoštvo prijatelja. Moj život se svodio na posao i studiranje. Dva tjedna u mjesecu imala sam predavanja koja su se održavala u poslijepodnevnim satima (što je značilo da sam s posla trčala na vlak da bih stigla na vrijeme na predavanja), vraćala se u kasnim noćnim satima. Svog trogodišnjeg sina, sam praktički viđala mjesečno svaka 2 tjedna jer sam ujutro odlazila na posao dok je on još spavao, a vraćala se kasno navečer… dok je spavao. Sa suprugom sam također vrlo malo vremena provodila, a i ono vrijeme koje smo provodili zajedno bilo je nekvalitetno jer sam bila previše zaokupljena i opterećena svojim studijem te obvezama koje mi ono nameće. U to vrijeme nisam razmišljala o svojim postupcima – kako se oni manifestiraju na ostale segmente mog života, ali nakon nekog vremena shvatila sam, a to se i pokazalo,  koliko su zapravo moj posao i karijera utjecali na moju obitelj, na moje prijatelje, na moj fizički izgled, ali i emocije koje su u to vrijeme kod mene dominirale (uglavnom negativne).

Kvaliteta našeg života rezultat je kvalitete svake pojedine cjeline života odnosno harmonije između svih 5 životnih cjelina. Ukoliko nema harmonije javlja se onaj osjećaj općeg nezadovoljstva.

Vjerujem da se u ovom mom primjeru mogu pronaći mnogi… jer ovakve i slične situacije dio su našeg života…. jednostavno, to je život.

Kada bi svaki pojedini element svog života iz navedenog primjera ocijenila ocjenom od 1 do 10, najveću ocjenu dobili bi elementi: posao i karijera (8) i financije (7), dok bi ocjenu 5 dobile moje emocije i misli, moja obitelj, moje zdravlje i fizički izgled.

Ono što je najvažnije od svega je da iz takvih situacija treba učiti, izvući ono pozitivno i krenuti dalje… i morate biti svjesni važnosti uspostavljanja sklada između svih 5 elemenata.

JE LI  TO LAKO? NIJE! JE LI TO MOGUĆE? JE!   ….. nastavak slijedi u idućem blogu….

*Uzmite si malo vremena i razmislite o svojim životnim cjelinama (o ovim 5 elemenata). Kada bi svaku životnu cjelinu trebali ocijeniti ocjenom od 1 (najmanja vrijednost) do 10 (najveća vrijednost) kako bi ih ocijenili?

Anita Prelas Kovačević, anita-life-coaching.com

atma.hr – 75