Lako je majku uzeti zdravo za gotovo. U pokušaju procijenjivanja novčane vrijednosti “majčinske ljubavi”, neki su znanstvenici proveli tjedan dana proučavajući jednu majku. Odvela je djecu u školu pa su izračunali koliko bi ih koštao taksi vozač za isti posao. Kuhala je doručak, ručak i večeru pa su u izračun ubacili prosječnu plaću jednog kuhara. Majka je također bila čistačica, psiholog, računovođa, njegovateljice, medicinska sestra i još mnogo toga…

Izračunali su i prekovremene sate te njenu neprekidnu višegodišnju službu bez godišnjeg odmora (jer je svaki obiteljski odmor bio u punoj radnoj snazi). Nakon detaljnog kalkuliranja, otkrili su da posao majke novčano vrijedi oko 150.000 funti (1 350 000 kn) na godinu, što bi mjesečno bilo oko 112 500 kn!

To, međutim, nije cijela priča jer je kvaliteta obavljenog posla ono što se stvarno ističe. Usluga majke je nevjerojatno nesebična i neprekidna. Majka ne očekuje nikakve povlastice u zamjenu za svoje usluge i oduševljena je kada se od nje zatraži da ide iznad propisanih dužnosti. Čak i kada djeca djeluju nerazumno i nezahvalno, majka i dalje sretno služi. Njihova se usluga nepogrešivo nastavlja iz dana u dan pa čak i kada dijete postane odrasla osoba, koja živi svojim odraslim životom, majčinska ljubav ne jenjava.

Drevni spisi objašnjavaju kako bi naši postupci prema Bogu i svim živim bićima trebali biti u potpunosti lišeni sebične namjere. Nudeći naše živote služenju, nemotiviranom i neprekinutom, mi kušamo duboko zadovoljstvo i ispunjenje koje inače ostaje nedostižno. Iako to nekome može biti teško prihvatiti, živi primjer velikodušne majke nam daje uvid u stvarnu nesebičnost. Ljubav između majke i djeteta je najčišći oblik ljubavi koji se može naći u ovom svijetu. Kako bi bilo divno kad bismo se mogli ponekad podsjetiti na ovo, njegovati raspoloženje zahvalnosti i dijeliti taj nesebični duh s cijelim svijetom.

Napomena: Sigurni smo da i mnogi očevi spadaju pod istu kategoriju  🙂