Foto: Artidas DOTS Family Flower

Nitko ne može točno potvrditi kada su nastale, ali se smatraju među najstarijim religijskim simbolima čovječanstva. Na prve oblike mandala nailazimo pri istraživanju kamenog doba – paleolitika, zatim oko 498 godine prije Krista kod Maya te u 14. i 15. stoljeću u budističkoj umjetnosti.

atma.hr – 39

Mandala u doslovnom prijevodu sa Sanskrita znači krug, a predstavlja savršenu cjelovitost svemira.

Ona je geometrijski oblik bez početka i kraja.

Mandale se uglavnom povezuju uz Hinduizam i Budizam, ali istina je da se mogu pronaći u mnogim kulturama i vjerama od Asteka (Sun Stone- mandala sunca), Maja (Mayan Tzolk’in Wheel – predstavlja godišnji kalendar), sjevernoameričkih Indijanaca, Perzijanaca (također crtaju sunce) te na zapadu kod kršćana i Kelta- gdje mandale predstavljaju Presveto trojstvo, keltski križ, krunice i aureole.

U prirodi mandale možemo naći u obliku cvijeća, biljaka, snježnih pahuljica, zvijezda, sunca.

mandala 2

Mandale nam pomažu pri fokusiranju, pročišćavanju misli, jasnijoj vizualizaciji, meditaciji pa čak i uvodu u trans. Pomoću mandala isključujemo vanjske utjecaje i koncentriramo se na ono što je unutar mandale. Budisti imaju posebnu vrstu izrade mandala od pijeska te su ključni dio jedne od tantričkih meditacijskih praksi. Za njih je to sredstvo produbljivanja duhovne svijesti te stanja prosvjetljenja.

atma.hr – 39

Carl Jung je u modernu zapadnjačku psihoterapiju uveo crtanje i bojanje mandala kao pomoć pri uvidu u trenutno unutarnje stanje pacijenta. Tehniku i doživljaje opisuje u svojoj knjizi Memories, Dreams and Reflections. Jung je prepoznao da je izrada mandala odlična pri čovjekovom osobnom rastu kako bi se postigao balans i integrirala osobnost.

„Creating mandalas helps stabilize, integrate and re-order inner life.“ – Marie-Louise von Franz (psihoanalitičarka Jungovog smjera)

mandala 4
Foto: Artidas DOTS Bloosom Magic for Fairy Work

Crtanje i bojanje mandala nam pomaže pri smanjenju stresa, stanja depresivnosti i anksioznosti zbog efekta umirenja koji ima na ubrzani rad mozga. Balansira nam lijevu i desnu polutku mozga u isto vrijeme te nas opušta. Klinička istraživanja su pokazala da izrada mandala utječe i na podizanje imunosnog sustava i otpuštanje melatonina (hormona odgovornog za umirenje i spavanje). Osjećaj koji se budi u nama za vrijeme bojanja je duboki mir i blagostanje. Prepustite se i dopustite da vas vaši instinkti vode u izražavanju kreativnosti. Tehnikom točkanja postižemo veću prisutnost u trenutku ovdje i sada. Colour Healing ima iscjeljujući utjecaj, jer samo pri bojanju ostvarujemo neke efekte. Npr. zelena boja nam umiruje živčani sustav i regulira emocije, ljubičasta umiruje tenzije i povezuje nas sa samim sobom, žuta nam pomaže da se osjećamo življe i bolje, plava relaksira i donosi mir, crvena utječe na entuzijazam i životnost.

Ako vas je tema privukla i želite se poigrati bojama pozvani ste na Colour Healing radionicu Izrada spiralne energetske mandale koja će se održati 16. ožujka 2019. od 10-13h u Ulici grada Vukovara 271 (Chromosov toranj).

https://www.facebook.com/events/427794661358681/

Sve informacije i prijave možete izvršiti e-mailom na [email protected] ili telefonom na 092/287-7675.

Vidimo se! 

Ida Šijaković, Artidas
Life&Wingwave Coach
Art&Colour Energy Healer

atma.hr – 61
mandala 3
Foto: Artidas DOTS Forest Mind

76 CVIJET ŽIVOTA

SVETA GEOMETRIJA: CVIJET ŽIVOTA

DREVNA TAJNA 1

Geometrijski crtež koji nas vodi unutar i van fizičkog postojanja

Sada se budimo iz sna, otresajući stara, ustajala uvjerenja naših umova i naslućujemo zlatno svjetlo nove zore koja stiže kroz prozore percepcije. Ova knjiga je jedan od tih prozora. U njoj Drunvalo Melchizedek, kroz tekstove i crteže, predstavlja prvu polovicu radionice Cvijet Života, osvjetljavajući misterije njegova nastanka, zašto je svijet stvoren na takav način i suptilne energije koje dozvoljavaju našoj svijesti da procvjeta u istinsku ljepotu.

Sveta Geometrija je forma u srži našeg bića i ukazuje na božanski red u našoj realnosti. Taj red možemo slijediti sve od nevidljivog atoma do beskonačnih zvijezda, a sebe pronalazimo na svakom koraku. Ova informacija je jedna staza, ali među recima i crtežima leži ženski dragulj intuitivnog razumijevanja. Tu iskru možete naslutiti u nekim od ovih provokativnih ideja: PRISJEĆANJE NA NAŠU DREVNU PROŠLOST Kako je pad Atlantide promijenio našu Realnost OTKRIVANJE CVIJETA Sveta geometrija, Sjeme Života, Zvjezdani Tetraedar, Valni Svemir.