Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Masna jetra posljedica je nakupljanja masti u jetri, a uzrokuju je brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti. Ukoliko se ne liječi može dovesti do nastanka drugih bolesti. Pored terapije lijekovima, liječenje masne jetre obuhvaća i određene i higijensko-dijetetske mjere, a to podrazumijeva odgovarajući način prehrane i umjerenu fizičku aktivnost.

atma.hr – 78




Uzrok nastanka

Steatoza se javlja u alkoholizmu, gojaznosti, gladovanju, šećernoj bolesti, trovanju (fosfor, tetrahlorugljenik), toksičnom djelovanju tetraciklina, Reyeovom sindromu kod bolesnika na totalnoj parenteralnoj ishrani.

Pojačano je oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, pojačana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.

Klinička slika

Masna jetra najčešće prolazi asimptomatski, s uvećanjem jetre, koja je meka, zaobljenih rubova. Nekada se javlja tišteći bol pod desnim rebrenim lukom i lake tegobe s probavom.

Kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik masne jetre, s insuficijencijom jetre, portnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.

Komplikacije

Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre.

U izvjesnim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.

atma.hr – 39

Dijagnoza

Postavlja se na temelju laboratorijskih analiza (lako uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije), ultrazvuka, biopsije jetre i histološkog pregleda.

Liječenje

Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primjenu hepatoprotektivnih lijekova i unosa većih količina ugljikohidrata i proteina u prehrani. Prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama, kolesterolom i rafiniranim šećernim koncentratima, uz smanjenu fizičku aktivnost, dovodi do nagomilavanja masti i gojaznosti što se, između ostalog, štetno odražava i na zdravlje jetre.

Jetra se zamasti tj. sadrži prevelike količine masnoće koje na različite negativne načine utječu na njen pravilan rad. Pored terapije lijekovima, liječenje masne jetre (tzv. nealkoholna steatoza jetre) obuhvaća i određene i higijensko-dijetetske mjere.

To podrazumijeva odgovarajući način prehrane i umjerenu fizičku aktivnost. Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost tako da prehrana ima vrlo važnu ulogu jer omogućava da se tjelesna masa regulira, kao i da se drži pod kontrolom. Zato će dijeta za masnu jetru pomoći da ovaj neugodni zdravstveni problem brzo riješite ili ga bar držite pod kontrolom.

Pravilna prehrana podrazumijeva izbor namirnica i način pripreme. Obroke treba podijeliti na tri glavna i dvije užine. Potrebno je ograničiti unos masti ali i ugljikohidrata jer se višak ugljikohidrata pretvara u masti.

Dijeta za masnu jetru u stvari se sastoji od jednostavnog procesa: izbora namirnica koje odgovaraju i pomažu jetri u oporavku i onih koje čine suprotno. Zato donju listu pažljivo proučite. Namirnice treba pripremati kuhanjem, dinstanjem ili pečenjem, dok bi prženje, a posebno pohanje, trebalo potpuno izbaciti.

atma.hr – 75



Dijeta za masnu jetru – Namirnice

Žitarice i njihovi proizvodi

Dati prednosti integralnim žitaricama i proizvodima od integralnih žitarica.

Ne koristiti masna peciva, pite, burek…

Mlijeko i mliječni proizvodi

Preporučuju se mlijeko i mliječni proizvodi sa smanjenim postotkom masti.

Ne koristiti tvrde sireve, vrhnje, kajmak.

Masti i ulja

Koristiti biljna ulja, po mogućnosti hladno cijeđena, bez termičke obrade.

Povrće

Smanjiti unos mahunarki i ostalog povrća koje izaziva nadimanje (kupus, kelj, cvjetača, krastavci, celer) ili ga koristiti u vidu pirea.

Ograničiti unos krumpira.

Voće

Svježe voće, sokovi od svježe cijeđenog voća, kompoti.

Ne koristiti jezgrasto voće zbog većeg sadržaja masti.

Slatkiši

Izbjegavati ili potpuno izbaciti.

Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.

atma.hr – 78




Recepti za osobe koje pate od masne jetre

Pire od prosa i cvjetače

Potrebne namirnice:

  • 200g cvjetače
  • 30g prosa
  • 1 žličica maslinovog ulja,
  • morska sol
  • peršinov list

Priprema:

Opranu glavicu cvjetače podijelite na cvjetiće i obarite u posoljenoj vodi. Skuhajte proso.

Skuhanu cvjetaču i proso izmiksajte u blenderu da dobijete pire pa na kraju dodajte ulje. Ukrasite pire peršinom i služite kao prilog.

Rižoto

Potrebne namirnice:

  • 30g integralne riže
  • 20 g kukuruza šećerca
  • 50g tofu sira
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • morska sol
  • curry po želji

Priprema:

Skuhajte odvojeno integralnu rižu i kukuruz šećerac. Ukoliko je tofu sirov kuhajte ga 5 minuta pa izrežite na kockice.

Pomiješajte rižu, kukuruz šećerac i kockice tofu sira. Dodajte ulje i na kraju curry.

atma.hr – 39

Integralne špagete sa sirom i brokulom

Potrebne namirnice:

  • 40g integralnih špageta ili neke druge integralne tjestenine
  • 200g brokule
  • 100g mladog posnog sira
  • 1 češanj češnjaka, morska sol

Priprema:

Skuhajte špagete. Brokulu skuhajte u slanoj vodi pa izmiksajte u blenderu zajedno sa sirom.

Dodajte izgnječeni češnjak i po potrebi sol. Prelijte preko skuhanih špageta.

srbijadanas

73 DETOKS

DETOKS: PROGRAM od A do Ž

Kuhanje, vježbanje i postupci za prirodan detoks u 3 tjedna

Ova je knjiga osmišljena kao cjeloviti priručnik za samostalno provođenje učinkovite detoksikacije na prirodan način.

Probrani, provjereni recepti i sustavni jelovnici, liste nabavke po tjednima, savjeti za organizaciju pripreme obroka, kao i dodatni rituali – od čajeva, do njege kože, disanja i vježbanja za čišćenje organizma od toksina. Rezultat: veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba. Knjiga je nastala nakon višegodišnjeg provođenja online detoks-programa i zamišljena je kao vodič, dan po dan, koji daje podršku i korisna znanja za provođenje detoksa u bilo koje godišnje doba te prilagođenog sportašima i rekreativcima.

Knjiga koja će vam trebati barem jednom godišnje, iako ćete neke načine kuhanja, rituale i vježbe vjerojatno htjeti provoditi cijele godine.

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.