Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Postoji tišina unutar nas koju svatko može osjetiti u trenucima bivanja u prisutnosti, trnucima kada je um ovladan. Vježbanje bivanja u toj unutrašnjoj tišini način je da se otvorimo životu, te da stabiliziramo svoju sposobnost prisutnosti (fokus).

U sanskritu postoji pojam pod nazivom ‘Mauna’, što najsažetije znači ‘Tišina’. Mnogo je nijansi svojstvenih značenju ovih riječi, a sama praksa koju ova riječ opisuje može se vježbati sa različitim stupnjem inteziteta. Prakticiranje Maune se preporučuje kako u klasičnim yogijskim tekstovima, tako i u mnogim suvremenim kontemplativnim tradicijama.

Praksa maune često ima razdoblje kontroliranog govora koji ima točno odreženu svrhu. Takva trajna šutnja smatra se veoma bitnom u vedskoj tradiciji, jer razumjevanje onoga što je izvan riječi može doći samo iz neposrednog iskustva tišine. Danas kada živimo u svijetu čije se vrijednosti temelje na onome što čovjeka udaljuje od njegove suštine, povlačenje u tišinu radi samopromatranja je nužnije nego ikada.

atma.hr – 52
Prema vedskom učenju prakticiranje bivanja u Tišini, ili ti Mauna, nam pomaže da treniramo svoj um a ne samo usta, to jest da šutimo umom dok progovaramo svjesnošću. Prakticiranje Maune je duboko transformirajuće i iscjeljujuće iskustvo jer nam pomaže da utišamo misli, i što je još važnije, prepoznajemo pozadinu Tišine koja predstavlja našu stvarnu prirodu koja nadilazi osobu.

Indijski mistik i veliki učitelj Ramana Maharshi spontano je proveo godine u Tišini , a da pritom nije niti znao za praksu Maune. Njegovo otkrivanje oceana unutrašnjeg mira prirodno ga je navelo da ostane šutjeti, i on je držao da je Tišina njegovo primarno i najizravnije učenje. Opisao je Maunu kao nešto dublje od pukog suzdržavanja od razgovora, rekavši da se radi o mirnom, nepomičnom, samosvjesnom osjećaju sebstva koje je izvan svih konstrukcija buke.

Životna energija se troši u praznim trivijalnim svjetovnim govorima i ogovaranjima, a uz to svaka izrečena riječ se integrira u našu stvarnost davajući joj svoju kvalitetu. Mi ljudi to ne shvaćamo iz razloga jer se naša osobnost temelji na lažnim vrijednostima koje se očitavaju u našem govoru.

Tišina čuva energiju i vodi nas u prostor bivanja gdje se više možemo baviti mentalnim i fizičkim radom. Vježbom Tišine energija govora polako se pretvara ili sublimira u Ojas Shakti, ili Duhovnu Energiju.

Moć promatranja razvija snagu volje, suzbija impuls govora i daje nam mogućnost kušanja unutrašnjeg mira. Prakticirajući bivanje u Tišini mi postajemo otporniji i izdržljiviji, prepoznajemo laži obučene u ruho istine te ih ne izgovaramo, dakle preuzimamo svjesnu kontrolu nad vlastitim govorom.

Tišina je velika pomoć u poštivanju istine i kontroli bijesa, a bivanjem u njoj dolazimo do toga da svjesno živimo svoje emocije, umjesto da one žive nas.

atma.hr – 52
Retreat ‘Mauna – Umjeće Uvjesnog Bivanja’

Ukoliko želite iskusiti moć Tišine pozivam vas da nam se pridružite na Retreatu pod nazivom ‘Mauna – Umjeće Uvjesnog Bivanja’ koji će se održati u periodu od 10.03. do 13.03. na prelijepom imanju udaljenom svega 45 minuta vožnje od Zagreba.

Program Retreata:

Program Retreata je napisan okvirno, a isti će se prilagođavati nama umjesto mi njemu. Ono što je najbitnije jeste to da prođemo kroz sve vježbe, što ćemo i učiniti.

Hrana; hrana na Retreatu je veganska i vegetarijanska, a svi koji će biti dio Retreata dobiti će i kratke naputke kojih se treba pridržavati minimalno četiri dana prije susreta. Hrana je uključena u cijenu.

Prijevoz; postoji mogućnost organiziranog prijevoza iz ZG i okolice za max 6 osoba, prijevoz uključen u cijenu.

Četvrtak, 10.03.

  • 12:00 – 15:00 okupljanje i druženje na mjestu događaja
  • 15:00 – 16:30 ručak
  • 16:30 – 17:30 šetnja i boravak u prirodi
  • 18:00 – 20:00 predavanje na temu ‘sposobnost i moć promatranja’
  • 20:00 – 21:00 vježba svjesnog disanja

Petak, 11.03.

  • 07:00 – 08:00 vježbanje prisutnosti kroz dah
  • 08:00 – 09:00 lagani voćni doručak i priprema za praksu Tišine (Maune)
  • 09:00 – 14:30 proces bivanja u Tišini
  • 14:30 – 15:30 prekid tišine i kratki razgovor o doživljaju procesa
  • 15:30 – 16:30 ručak
  • 17:00 – 20:00 povratak u Tišinu
  • 20:00 – 21:00 priprema za cjelodnevno Tišinu 

Subota, 12.03.

  • cjelodnevno bivanje u Tišini počinje od 07:00 i traje 24h. Za vrijeme bivanja u Tišini ostaviti ćete svoje mobitele na čuvanje, a moći ćete ga koristiti samo u slučaju hitnih poziva, čitanje je također isključeno na taj dan. U svakom trenutku imati ćete na raspolaganju moju suprugu i mene, u slučaju da iskustvo tišine bude previše intezivno za vas, ili se jednostavno nažete u situaciji gdje ne znate kako se nositi sa bukom vašega uma. Dakle kroz cjelodnevnu tišinu biti ćete izloženi disciplini u kojoj nema provođenja vremena na mobitelu, nema čitanja knjiga, nema razgovora, nema kontakta očima sa drugim praktikantima. I ne brinite, za sve to biti ćete pripremljeni.

Nedjelja, 13.03. 

  • 07:00 – 08:00 jutarnja meditacija
  • 08:00 – 10:00 druženje uz tople napitke i razmjena iskustava
  • 10:00 – 11:30 šetnja kroz prirodu
  • 11:30 – 12:00 napuštanje smještaja
  • 12:00 – ??:?? druženje, ručak u restoranu, boravak u prirodi…

Cijena i uvjeti prijave;

Prijavu vršite upitom na mail adresu [email protected]ili pozivom na broj 092 3999 108
Vaše sudjelovanje se potvrđuje vašom uplatom cjelokupne cijene Retreata u vrijednosti od 1300,00 HRK.

Opcije plaćanja su sljedeće;

Napomena; ukoliko nemate niti jednu od navedenih opcija slobodno se javite na navedenu email adresu kako bi dogovorili neku drugu opciju plaćanja.

Veselim se našem druženju!

Svako dobro Vam želim 🙏💚

Anđelko Katinić