Ljudski mozak sastoji se od oko 100 milijardi živčanih stanica koje su međusobno povezane sinaptičkim vezama. Svaka živčana stanica ima do 15 000 sinaptičkih veza kojima je povezana s drugim živčanim stanicama. Broj sinaptičkih veza usko korelira s inteligencjom, međutim mozak ih kroz prvih 2 godine života reducira za otprilike 60% jer ih ili ne upotrebljava ili ne koristi.

Akumulacija stresa kroz život, način odgoja, pogrešne navike i kronični umor dodatno umanjuju mentalni potencijal s kojim smo rođeni.

Smanjeni mentalni potencijal podrazumijeva smanjenu sposobnost mišljenja i zaključivanja, a isto tako i uživanja u životu.

Meditacija kao najpraktičniji alat joge pruža mogućnost revitalizacije atrofiranih dijelova mozga. To se odvija kroz sistematičan postupak poniranja u smirenija i budnija stanja svijesti u kojima se živčani sustav regenerira.

Svega dvadesetak minuta provedenih u meditaciji uzrokuje duboku relaksaciju i oslobađanje stresa koje je neophodno za ponovno uspostavljanje ravnoteže. Budući da svako stanje duha ima svoje odgovarajuće stanje fiziologije, smireno i uravnoteženo stanje duha u meditaciji uzrokuje uspostavljanje ravnoteže u cijelom tijelu, misaonom procesu i emocijama.

Joga kao najstariji i najpoznatiji sustav samorazvoja u sebi njeguje znanje o tome kako održati zdravlje i dugovječnost te za svoj krajnji cilj ima dosizanje samospoznaje. Međutim, u želji da se približi što većem dijelu zapadnjačke populacije, podučava se ogoljeno od svoje izvorne biti i na način koji ne dovodi u pitanje konzumeristički i materijalistički svjetonazor. Povrh toga, često se prakticira uz napor usprkos tome što njezino izvorno učenje isključuje bilo kakvu mogućnost korištenja napora. Sve to rezultiralo je poimanjem joge kao vida gimnastike i pogrešnom pretpostavkom da je meditirati “teško”.

Tradicionalno učenje joge fokusirano je na ostvarenje mirnijih stanja svijesti nenapornom tehnikom meditacije koja duhu omogućuje da se spontano umiri i doživi sreću. Praksa se odvija u udobnosti vlastitog doma nakon čega osoba iz smirenog stanja svijesti kreće u svoje svakodnevne aktivnosti.

S jasnijim mišljenjem i prosuđivanjem, akcije koje poduzimamo daju bolje rezultate s manje uloženog naprezanja. Bolji rezultati u aktivnostima i manje trenja u odnosima dodatno pospješuju zadovoljstvo životom.

Svaka naša misao odražava se na okolinu i ona je određena zbirom naših individualnih unutarnjih stanja. Kolektivom i vanjskim okolnostima često ne možemo upravljati, no ukoliko samo promijenimo način na koji ih doživljavamo, učinili smo pozitivnu stvar i za sebe i za okolinu.

Predavanje će se održati u Stablu znanja odnosno na prvom katu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak, 1. prosinca 2022. u 18:30h.

Predavač je Tomislav Jantol, instruktor tradicionalne joge i meditacije u Dana studiju u ulici kralja Zvonimira.

Jogu i meditaciju po učenju iz klasičnog spisa Joga sutri od Patanđalija godinama svakodnevno prakticira, a također se bavi prijevodima djela iz područja bhakti joge i sustava vedante.

Sudjelovanje je besplatno, a rezervacija mjesta nije potrebna.

Za više informacija, posjetite facebook stranicu Dana / Tradicionalna Joga ili nazovite 098 946 7237

facebook mali