Prema nalazima iz paleolitskih špilja kult medvjeda je mnogo stariji od šamanizma te se medvjed s pravom smatra jednim od primarnih totema. Medvjed vas duboko povezuje s vašim korijenima, s vašim precima.

atma.hr – 78
Medvjed je životinja iskonske snage, suverenosti, vrhovne moći i neovisnosti, a medvjedica dodatno nosi kvalitetu zaštitničke majčinske energije. Druidi su ga nazivali Art (izgovor: aršt). Brojna keltska božanstva i junaci u svojim imenima sadrže tu riječ.

Prema nalazima iz paleolitskih špilja kult medvjeda je mnogo stariji od šamanizma te se medvjed s pravom smatra jednim od primarnih totema.

Medvjed vas duboko povezuje s vašim korijenima, s vašim precima. Ako ga sanjate ili vam se pojavi u meditaciji, medvjed vam poručuje da ste u direktnoj vezi s iskonskom Majkom, keltskom medvjeđom božicom Artio koja vas žestoko brani od bilo kakvih opasnosti.

Također ste povezani s medvjeđim bogom Artaoisom, tj. sa strašnim ratnikom Arthurom, koji je Polarna zvijezda vodilja sazviježđu Velikog medvjeda.

Kasnije kralj u legendama, Arthur je primarno duhovni ratnik pa je značenje medvjeda da je sada vrijeme da povežete svoju intuiciju, tj. suptilnu “snagu zvijezda” sa sirovom “medvjeđom snagom” kako biste prebrodili vrijeme kušnji, mraka i zime.

No riječ opreza! Medvjedica postaje izuzetno razjarena i opasna ako joj je mladunčad ugrožena. Ovaj totem vas poziva da pripazite da vaša sirova medvjeđa snaga ne prevagne nad duhovnom silom intuicije i instinkta. Potrebna je ravnoteža ove dvije sile!

Boris Pecigoš, Reiki majstor i učitelj
https://boris-pecigos.com

atma.hr – 78