Foto: pixabay.com

Merkur u Ovnu nas poziva da hrabro govorimo svoju istinu i da vodimo računa o tome kako je iznosimo. Dok je Merkur u znaku Ovna, imat ćemo priliku uočiti bilo kakvu sklonost impulzivnoj komunikaciji i naučiti razlikovati situacije kada je potrebno zastati i situacije kada, umjesto toga, moramo brzo reagirati i vjerovati svom prvom instinkt. Tijekom ovog tranzita možemo doživjeti više sukoba i rasprava, koje, ako ih pažljivo vodimo, mogu otvoriti vrata novim intelektualnim probojima, boljem razumijevanju sebe i drugih te dubljoj intimnosti. Nadolazeća retrogradnost Merkura kroz Ovna i njegova tri poravnanja s Kironom donijet će nam mnogo prilika za iscjeljenje i rast samosvijesti. Ovi će nam događaji ponuditi priliku da ponovno uspostavimo postojeće komunikacijske navike, produbimo povjerenje u svoje instinkte i vježbamo se afirmirati na profinjenije i gracioznije načine. Merkurov ulazak u Ovna najrelevantniji je za one rođene s planetima ili kutovima u kardinalnim znakovima, a posebno za osobe s natalnim Merkurom u Ovnu, koje doživljavaju povratak Merkura.

atma.hr – 52
9. ožujka/marta Merkur napušta znak Riba i ulazi u znak Ovna. Nekoliko dana prije početka sezone Ovna, Merkur je prvi planet koji započinje novi ciklus oko kotača Zodijaka, donoseći svježu energiju obnove i novih početaka, kao i poziv da uskladimo naše riječi i naša djela.

Merkur će ostati u Ovnu dulje nego inače zbog svoje nadolazeće retrogradnosti, koja počinje 1. travnja/aprila i završava 25. travnja/aprila. Glasnik ulazi u Bika tek 15. svibnja/maja.

Merkurov ulazak u Ovna najrelevantniji je za one rođene s planetima ili kutovima u kardinalnim znakovima, a posebno za osobe s natalnim Merkurom u Ovnu, koje doživljavaju povratak Merkura. Ovaj tranzit označava val intelektualne dinamike i nadahnjuje ih da vide svoju stvarnost kroz novu prizmu, prihvate nove percepcije i perspektive i djeluju u skladu sa svojim vizijama.

Nazvan po mitološkom Glasniku, Merkur u astrologiji ima veze sa svime što je povezano s komunikacijom, učenjem, trgovinom i rješavanjem problema. Vladar Blizanaca i Djevice ima veze s načinom na koji rješavamo dnevne zadatke i rutine, s načinom na koji razmišljamo i komuniciramo s okolinom, te s načinom na koji logično tumačimo svoja iskustva. Tranziti Merkura označavaju promjene u našoj percepciji stvarnosti, stilu komunikacije i načinu razmišljanja, odražavajući promjene u našoj intelektualnoj orijentaciji prema razumijevanju sebe, drugih i svijeta oko nas.

Merkurovo putovanje kroz Ribe izazvalo nas je da se oslobodimo svoje vezanosti za logiku, racionalnost i poznate mentalne okvire. Ovaj nas je tranzit potaknuo da se ponovno povežemo sa svojom intuicijom i zaronimo u carstvo osjećaja i senzacija. Dok je Merkur bio u znaku Riba, imali smo prilike istraživati nelinearne i neracionalne načine izražavanja svojih ideja i prenošenja svojih unutarnjih iskustava u vanjski svijet. Merkur u Ribama pozvao nas je da nadiđemo svoju privrženost racionalnom i svojih pet osjetila i integriramo više pažnje u naše dnevne rutine.

Svaki planet u tranzitu iz Riba u Ovna označava energetsku promjenu koja ima veze s individuacijom, diferencijacijom, ponovnim rođenjem i obnovom. Počinje novi ciklus i ponovno se rađamo kao jedinstveni pojedinci, odvojeni od kolektivnog emocionalnog tijela, sa svojim jedinstvenim željama i porivima.

atma.hr – 52
Kako Merkur ulazi u Ovna, naš fokus ide na usklađivanje s našim instinktom i učenje kako mu vjerovati, ali ne dopuštajući da on upravlja nama. Merkur u Ovnu izaziva nas da budemo izravniji i asertivniji u komunikaciji, ali bez agresivnosti, netaktičnosti ili grubosti. Ovaj tranzit nas poziva da vidimo svijet novim očima i nadahnjuje nas da obnovimo naše načine razmišljanja i percepcije stvarnosti.

Merkur u Ovnu motivira nas da budemo hrabri s našim riječima, mislima i unutarnjim govorom, nudeći nam moćnu energiju da radimo na svojoj asertivnosti i poboljšamo svoju sposobnost da govorimo istinito i autentično. Ovaj tranzit ubrzava ritam naših misli, pomaže u brzom donošenju odluka i potiče nas da naglas izgovorimo svoje želje i poduzmemo korake prema njima.

Čim uđe u Ovna, Merkur formira sekstil s Plutonom u Vodenjaku. Ovaj aspekt, točno 10. ožujka/marta, podržava naše intuitivne i perceptivne vještine, olakšava naše razumijevanje psihologije i ljudskog ponašanja te nam daje pristup novim uvidima u naše i tuđe prave motive. Sekstil Merkur-Pluton poziva nas na putovanje dubokog istraživanja o tome što nas pokreće i zašto, te nas inspirira da promijenimo uobičajene načine razmišljanja, govora i viđenja naše stvarnosti. Prosvjetljujući razgovori mogli bi katalizirati suptilnu, ali transformativnu promjenu u načinu razmišljanja otprilike u ovo vrijeme.

19. travnja/aprila, dok je u retrogradnom hodu, Merkur će se susresti s Venerom u Ovnu. Ova konjunkcija podržava asertivnu i izravnu komunikaciju u odnosima, nadahnjujući nas da to kažemo onako kako jest i da cijenimo radikalnu autentičnost. Konjunkcija retrogradnog Merkura i Venere nudi nam poziv da revolucioniramo svoj način razmišljanja o odnosima, obnovimo svoje komunikacijske navike i način na koji dijelimo svoje ideje s drugima, te redefiniramo naš sustav vrijednosti.

Tijekom svog putovanja kroz Ovna, Merkur će prijeći Kirona i Sjeverni čvor, trenutno u konjunkciji u Ovnu. Zbog svoje nadolazeće retrogradnosti, Merkur prelazi Kiron tri puta tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, a točni datumi su 20.3., 15.4. i 6.5.. Merkur i Sjeverni čvor prelaze samo jednom jer se čvorovi kreću retrogradno većinu vremena Međutim, u vrijeme će Sjeverni čvor i dalje biti uključen u sljedeća Merkur-Kironova poravnanja, čak i ako ne pod točnim kutom.

Prva konjunkcija Merkur-Kiron-Sjeverni čvor koja se događa 20.3. može se promatrati kao uvod koji nam daje naznake o glavnim temama koje će se manifestirati za nas u nadolazećim tjednima i mjesecima. To se događa na 18º Ovna i posebno je značajno za one rođene s natalnim položajem oko ovog stupnja kardinalnih znakova. Otprilike u to vrijeme, naš fokus bit će na ranama koje okružuju komunikaciju, učenje i asertivnost na kojima trebamo raditi kako bismo se kretali prema svojoj svrsi Duše.

atma.hr – 52
Druga konjunkcija Merkur-Kiron događa se dok je Merkur retrogradan, 15.4., na 19º Ovna. Ovo nas usklađivanje poziva da promatramo kako si možemo nevoljno naštetiti vlastitim umovima i mislima koje imamo, označavajući vrijeme za ponovnu procjenu i prilagodbu našeg načina razmišljanja, komunikacije, unutarnjeg govora i odnosa prema učenju.

Treća i posljednja konjunkcija Merkur-Kiron događa se 6.5. na 21º Ovna i nudi nam priliku da dosegnemo novu razinu razumijevanja svega što se dogodilo proteklih tjedana i mjeseci. Konačna konjunkcija između Merkura i Chirona omogućuje čišćenje starih obrazaca razmišljanja i komunikacije, poziva na iskupljenje i samooprost, te otvara vrata za svježi novi početak u našem odnosu s našim umom, u našem unutarnjem dijalogu, u našim naporima učenja i u našoj komunikaciji s drugima.

Merkur u Ovnu nas poziva da hrabro govorimo svoju istinu i da vodimo računa o tome kako je iznosimo. Dok je Merkur u znaku Ovna, imat ćemo priliku uočiti bilo kakvu sklonost impulzivnoj komunikaciji i naučiti razlikovati situacije kada je potrebno zastati i situacije kada, umjesto toga, moramo brzo reagirati i vjerovati svom prvom instinkt.

Tijekom ovog tranzita možemo doživjeti više sukoba i rasprava, koje, ako ih pažljivo vodimo, mogu otvoriti vrata novim intelektualnim probojima, boljem razumijevanju sebe i drugih te dubljoj intimnosti.

Nadolazeća retrogradnost Merkura kroz Ovna i njegova tri poravnanja s Kironom donijet će nam mnogo prilika za iscjeljenje i rast samosvijesti. Ovi će nam događaji ponuditi priliku da ponovno uspostavimo postojeće komunikacijske navike, produbimo povjerenje u svoje instinkte i vježbamo se afirmirati na profinjenije i gracioznije načine.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić