Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Tvorac termina mišićni oklop je Wilhelm Reich, osnivač tjelesne psihoterapije. Reich je počeo stvarati svoj novi okvir znanja još dok je radio kao psihoanalitičar dvadesetih godina. Njegov rad se udaljio od Freudovog kako teorijski tako i u smislu praktičnih tehnika koje je koristio u svom radu. Umjesto fokusa na sadržaj, značenje i povijest sadržaja koji su iznosili njegovi pacijenti, Reich je počeo posebno obraćati pozornost na njihovo emocionalno izražavanje. Manje je promatrao što je pacijent rekao, a više kako, dakle, više je promatrao proces nego sadržaj.

Reich je postao prvi stvarni tjelesno orijentirani psihoterapeut. Umjesto da sjedi na vrhu kauča, izvan pacijentovog pogleda, Reich je sjedio pored njega. On je gledao u pacijentove oči, primjećivao da li pacijent odbija pogled od njega kada bi se bitan materijal pojavio. On je promatrao disanje. Kada nastaju pauze i kada se disanje usporilo? Kada se ubrzalo? Primjećivao je monotonost glasa i agitaciju ili mirnoću tjelesnog izražavanja kada bi pacijent opisivao emocionalne događaje. Primjećivao je kada pacijentu izbiju suze, a kada ne, identificirajući napetosti u tijelu koje su igrale ključnu ulogu u blokiranju izražavanja osjećaja.

Reich je shvatio da riječi često odvraćaju i čine nejasnim fundamentalne emocionalne procese. Kada bi rekao pacijentu da ne govori, tjelesna ekspresija bi govorila istinu. Vilica se može ukočiti sa stisnutim zubima, oči širom otvoriti pri anksioznosti, grudi ostati napuhane, itd. Raich je smatrao da fizičke napetosti u tijelu i emocionalno potiskivanje izražavaju istu stvar.

Tako je Reich razvio svoj koncept mišićnog oklopa da opiše blokiranje osjećaja pomoću shema mišićnih napetosti u tijelu. On je vidio sheme mišićne napetosti u tijelu kao otpore: otpore ka izražavanju emocija, oslobađanju osjećaja i napretku psihoterapije. Reich je smatrao da karakter osobe sam sebe brani od promjene, od otpuštanja ovih shema otpora. On to radi zadržavajući i blokirajući oslobađanje tenzija unutar tijela, koje bi inače učinile da se pacijent promijeni.

atma.hr – 52
Od čega se sastoji mišićni oklop?

Oklop je stvoren od shema zategnutih mišića. Reich je govorio o sedam segmenata mišićnog oklopa: okularni (oči, čelo, lubanja i skalp, nazalna oblast), oralni (usta, vilica), cervikalni (vrat), prsišta (prsni koš, ramena i ruke), dijafragmatski (mišić dijafragme), abdominalni (trbuh) i zdjelični.

Svaki segment oklopa odnosi se na određene dijelove tijela u kojima se nalaze funkcionalne skupine mišića. Blokiranje osjećaja obično obuhvaća blokade u više tjelesnih segmenta. Primjerice osoba koja dominantno blokira izražavanje tuge i boli, može istodobno imati mišićne napetosti u torakalnom (spuštene grudi, slab udah i ograničen i kontroliran izdah), cervikalnom (stegnuto grlo) i dijafragmatskom (stegnuta, tvrda i nepokretna dijafragma). Grudi su spuštene čime se ograničava unos kisika pa time i energetski razinu u organizmu, dok je izlazna faza pulsacije (sposobnost da se izdahne kompletno i spontano) također ograničena čime se sprječava izražavanje konvulzija bola. Grlo i dijafragma su stegnuti da bi se spriječilo spontano ispuštanje krika i jecaja pri izražavanju tuge. Pri neblokiranom izražavanju boli, osoba ispušta zvukove iz trbuha, grlo je otvoreno, grudi su pokretljive, a dijafragma virbira u rtimu jecaja. Osoba plače i u stanju je izraziti bol u kontaktu (svjesno osjeća i prihvaća svoj bol i u stanju je izraziti je pred drugom osobom – terapeutom). Neblokirano izražavanje osjećaja dovodi do značajne redukcije tjelesne tenzije. Nakon toga klijent se osjeća slobodnije, življe, opuštenije i više u dodiru sa svojim tijelom.

Rad na rastvaranju mišićnog oklopa ima za cilj da klijent postane ponovno sposoban spontano izražavati svoje osjećaje i uspostaviti fleksibilniju kontrolu nad svojim ponašanjem i izražavanjem.

Dr. Vladimir Mišić
psiholog i psihoterapeut
email: [email protected]
skype: vaspsiholog
www.vaspsiholog.com

atma.hr – 52