By Sandro Botticelli - Adjusted levels from File:Sandro Botticelli - La nascita di Venere - Google Art Project.jpg, originally from Google Art Project. Compression Photoshop level 9., Public Domain, Link

atma.hr – 52
Prema klasičnoj mitologiji, Venera je bila božica ljubavi i ljepote. Iako su homerijske pjesme rekle da je ona kći Dionea i Zeusa, vrhovnog vladara bogova, legenda kaže da je ona stvorena od morske pjene, te ju je oplodio Uran, prvi vladar svemira. Druga priča govori da je Venera rođena u moru, a nastala je iz testisa boga neba Cela, kad ga je kastrirao njegov sin Saturn. Venerin je muž ružni bog-kovač Vulkan, a ljubavnici su joj Mars, Vulkanov pravi brat, Merkur i Bakus, Vulkanova polubraća. Vulkan je svoju majku Junonu privezao za zlatno prijestolje, a oslobodio ju je kad mu je Venera dana za ženu. Prema jednom mitu, kad god Venera spava sa Marsom, Vulkan se ljuti i nastaju erupcije Etne.

Grcima je ona bila Afrodita. Afrodita žena koja je psihološki tako neuravnotežena. Ona ide prema rubnoj osobnosti, odnosno ona treba pronaći ravnotežu – više biti kao Atena ili Artemida, obilježja koja će zaokružiti njezinu osobnost. Afrodita se okreće istraživanju i analizom snova pomoću kojih pronalazi sebe.

atma.hr – 39

U 15. stoljeću, Botticelli je naslikao “Rođenje Venere”, pokazujući kako ona izlazi iz mora iz ogromne školjke, ikona koja je inspirirala bezbroj umjetnika. Bez obzira na njezino točno podrijetlo, ona se kroz drevne mitove pretvara kao mudar savjetnik, opasna zavodnica i inspiracija muškarcima, ženama i bogovima. Bila je štovana i tražena u pitanjima senzualne ljubavi, stvaranja i rađanja, kao i njezine zaštite i blagoslova u umjetničkim nastojanjima. Ohrabrena Milostima, uživala je u smijehu i užitku.

Mitovi o Veneri opisuju i raspravljaju o ljubavi, smrti i želji. Mit Venere živi u našoj suvremenoj psihi, a njezin utjecaj i dalje vlada u našim suvremenim situacijama. Mitologija je psihologija antike. Psiha spontano projicira mitove u modernim snovima, kao i fantazije i iskustva slična drevnim mitovima. U ovom slučaju Venera je Anima u muškim snovima, ono senzualno i seksipilno tj. žena koja se tek treba razviti u muškarcu. U jyotishu ona pokazuje stupanj voljenja. Mnogi često dođu na jyotish savjetovanje s konstatacijom da mogu puno voljeti, a onda se ispostavi da je suprotno. Recimo, Venera u Ovnu gdje vlada Mars, pokazuje da je osoba u neprestanoj strasti, ali i borbi za dominaciju zbog Marsa, shvaća ljubav jedino kada postoji to nadmetanje što dovodi do iscrpljivanja, a onda i zasićenja. Kroz protupitanja i analizu, lako se dolazi do odgovora onoga što stoji u natalnoj karti po pitanju sposobnosti voljenja o kojoj nam govori Venera.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

Knjige
Autorove knjige možete pronaći ovdje – https://atmawebshop.com/kategorija-proizvoda/nikola-zuvela/

atma.hr – 61
Prethodna objavaSamopouzdanje je precijenjeno: Evo kako činiti čuda čak iako vam ono nije urođeno!
Slijedeća objavaPravi trenutak krije se u tebi!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.