Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Svima je ponekad potreban proces mijenjanja navika, korak po korak, atomski, jer patnja i razočaranje dolaze od prevelikog očekivanja. Vaša inicijativa otkriva koliko očajnički nešto želite. Vaša osobnost proizišla je iz vaših navika. Vaše navike utjelovljuju vaš identitet. Mijenjamo se iz dana u dan, korak po korak, naviku po naviku. Proces mikroevolucije našeg sebstva stalno je u tijeku.

atma.hr – 52
Vaša osobnost proizišla je iz vaših navika – one utjelovljuju vaš identitet. Na navike utječu potrebe i želje, a navike se, dobre i loše, stvaraju ponavljanjem. Čim se probudimo, već odrađujemo niz navika koje se odnose na naše tjelesne potrebe. Međutim, što je s navikama koje nam dolaze iz potreba osjećaja i istinskih želja? Dakle, moramo imati cilj da bismo osjetili motivaciju navike. Kasnije ide puno lakše, jer čim se navike dobro ukorijene, aktivnost mozga se smanjuje; navika postaje automatska.

Navike mogu biti dobre i loše, a ne moraju biti niti to, ukoliko pronađemo pravu mjeru. Primjerice, ne morate si baš uvijek uskraćivati nezdravu hranu, kavu, čašu vina, odmor od tjelovježbe. Jasno je da prije svega moramo slušati svoj svakodnevni ritam, u kojemu znamo kad ćemo pronaći volju i vrijeme za odraditi dobru naviku.

James Clear u knjizi Atomske navike govori upravo o tome – što nas motivira i pokreće na dobre navike. Samo jedna sitnica, mala, nezamjetna promjena, atomska navika, može promijeniti vaš život! S obzirom na to da ljudski mozak navike razvija automatski, proces njihova nastajanja događa se u četiri koraka, a to su signal, žudnja, reakcija i nagrada/zadovoljstvo.

Signal je misao, osjećaj da biste trebali steći novu naviku, zadržati staru ili je promijeniti. Signale ćete prepoznati tako da vidite kako se osjećate. Žudnja motivira pamćenje svih koraka do nagrade, a one su najčešće vezane uz fizički izgled, novac, hranu, odnose. Žudnja je ključna – ona je povezanost sa željom da promijenite svoje unutarnje stanje jer kad to učinite znate da dolazi –  nagrada.

Reakcija dolazi u obliku vaših misli i djelovanja – kako reagirate kad ustrajete u dobrim navikama, kako kada ne mijenjate loše? Nagrada je zadovoljstvo koje pruža navika, koja sama po sebi ne mora uvijek biti ugodna, primjerice u tjelovježbi, zdravoj prehrani, pronalaženju partnera. Što se pritom događa u vama i u vašem životu?

atma.hr – 52
Nagrada je sada već sasvim očita: vi ste zadovoljni i ispunjeni ili niste. I to je u redu, još uvijek možete poraditi na evoluciji navike, mijenjati njezine atomske dijelove, mjesto i vrijeme.

Što više uložimo vremena i truda u naviku, to se ona više cijeni zato jer se nagrada/zadovoljstvo pojavljuju kad se potroši veća količina energije. Osjećaj da ste uspjeli sam je po sebi dovoljan da ponovite naviku. Navike, korak po korak, grade vaš identitet, sliku o sebi, vrednovanje samoga sebe. Vi ste taj koji donosi odluku o tome koji tip osobe želite biti, i ovoga se sjetite kad vas povuku loše navike.

Ne obazirite se na pokušaje i pogreške jer su one sastavni dio navika, već se fokusirajte na male pobjede kojima sebi dokazujete željeni identitet i rezultat

Svrha navike jest da riješi problem: moram ozdraviti, zaraditi, nešto kreirati.

razotkrivanje tajnih mudrosti

Pritom je najveći izazov biti stalno svjestan onoga što radimo! Dobre navike nastaju kada im pridajemo važnost – zašto nam trebaju, zašto nas čine sretnima? Ovo je stoga što emocije pokreću na djelovanje. Emocije dolaze prije razuma i logike; one su ono što vas automatski pokreće! Zato je dobro postaviti na vidljivo mjesto sve što je potrebno za dobre navike, odnosno na stolu držati voće umjesto slatkiša, prostirku za vježbanje držati nadohvat ruke kao i raspored dnevnih aktivnosti.

Sve što činimo gradi naš identitet, uvjerenje o sebi samima. Ako redovito idemo u teretanu i bavimo se sportom, reći ćemo da smo sportaš. Ako pušimo, mi smo pušač. Mi smo sve ono što redovno činimo jer svaka navika kao da govori: Hej, možda sam ja baš ovo? Svaki put kada napišete jednu stranicu, vi ste pisac. Svaki put kada svirate violinu, vi ste glazbenik. Upravo se ovdje krije ključ navika – donosimo odluke i ustrajemo u njima.

Sve se navike računaju, kao i proces ustrajanja u njima, tako da su i male promjene veoma značajne – upravo na njima počiva evolucijski proces navike koji vodi do uspjeha. Ovo je stoga što je upravo ta malena, nezamjetna mala navika, odnosno atomska navika, kotačić koji pokreće cijeli mehanizam cilja.

atma.hr – 52
Ipak, dobro je ponekad zaboraviti na cilj, kako biste se posvetili kvaliteti i dosljednosti navike u trenutku. Jasno je da se nije lako riješiti loše navike, primjerice pušenja, zato jer i nju pokreće žudnja, a užitak je zadržava. Stoga lošu naviku treba zamijeniti dobrom, osobito kad vas uhvati kriza – žudnja za osjećajem zadovoljstva. Ovo je ključni trenutak da učinite značajan pomak – drugačiju atomsku naviku!

Svima je ponekad potreban proces mijenjanja navika, korak po korak, atomski, jer patnja i razočaranje dolaze od prevelikog očekivanja. Vaša inicijativa otkriva koliko očajnički nešto želite. Vaša osobnost proizišla je iz vaših navika. Vaše navike utjelovljuju vaš identitet. Mijenjamo se iz dana u dan, korak po korak, naviku po naviku. Proces mikroevolucije našeg sebstva stalno je u tijeku.

Svaki put kad učinite neku lošu naviku, to je glas za takav identitet. Navike su put do promjene identiteta. Zato je važno da navike s vremenom postanu ugodne, ali i očite – da se jasno vidi kako vas vode u stabilan osjećaj sreće.

Sanja Vuković Grbac

Inspiracija: Atomske navike (2019), James Clear