Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Snovi govore što nas kopka u našoj podsvijesti, u njima proživljavamo ono nesvjesno, rješavamo probleme, sami sebi ukazujemo na nešto što ne vidimo ili ne želimo vidjeti i znati. No, mogu li snovi ukazivati na nešto više od toga, govore li nam snovi ono što ćemo tek doživjeti?

nexus-svjetlost/Os Uma/Autor: Irena Dujmušić

Prema nekim istraživanjima, snovi mogu predvidjeti pojavu bolesti, prije nego li se pojave prvi jasni simptomi bolesti. Ovo zapravo znači da možemo nešto saznati o našem fizičkom zdravlju putem naših snova.

Osobe koje su ovo doživjele navode da su ih snovi upozorili na razvoj raka, tuberkuloze ili na srčani udar, i iako za ove tvrdnje postoji malo dokaza koji se mogu znanstveno objasniti, da neki od simbola iz snova mogu predvidjeti razvoj bolesti, postoje naznake da neobični ili ponavljajući snovi mogu imati važno značenje kada je u pitanju zdravlje.

atma.hr – 39

Na primjer, ako ignoriramo neke znakove koji upućuju na simptome bolesti, može se dogoditi da ćemo imati noćne more, koje će nas sasvim upečatljivo uvjeriti da na nešto trebamo obratiti pozornost. U knjizi “Psihoterapijski tretmani pacijenata oboljelih od raka” koju je uredila Jane G. Goldberg, autor poglavlja “Rak u mitu i snu” Russell A. Lockhart navodi kako mu se jednom obratio jedan stariji čovjek kome je supruga umrla od raka.

On je ispričao kako je nekoliko mjeseci, prije nego li joj je postavljena dijagnoza raka želuca, imala noćne more u trajanju od dva tjedna. Između ostalog, sanjala je kako joj psi trgaju utrobu. Rekao je: “Znate, ti su snovi bili početak, rak se najavljivao. U kostima osjećam da je ovo istina, no nitko ne želi slušati starog čovjeka.”

Prodormalni snovi

To da će snovi ponekad u simboličkom obliku otkriti prisutnost bolesti koje nismo svjesni u budnom stanju je poznato od najstarijih vremena. Takvi snovi su pozvani prodromalni, prema latinskoj riječi prodromus ili grčkoj prodromos što znači preteča.

Ovo su odjeci arhetipske povezanosti snova, bolesti i izlječenja koju spominje i poznati liječnik Galen. On je u svojoj knjizi “Proroštva u snu” pričao o čovjeku koji je sanjao da mu se noga pretvorila u kamen i kojem se ta noga paralizirala nekoliko dana kasnije. U drevnim vremenima snovi su imali veliku ulogu u ljudskim životima.

Vjerovalo se da su snovi dijagnoze za somatska stanja, da otkrivaju prisutnost bolesti i poremećaja, ali da često nude i odgovarajući tretman. Stoga su u staroj Grčkoj postojali hramovi u čast boga Asklepija, boga liječništva, gdje su dolazili bolesnici. Oni bi u hramovima prespavali, a ujutro su prepričali snove svećenicima koji su ih tumačili i propisivali tretmane.

atma.hr – 75
Aristotel je ovo pretpostavke dobro objasnio rekavši: “Budući da su počeci svih događaja mali, jasno je da će takvi biti i počeci bolesti u našim tijelima. U zaključku, očito je da će ti počeci morati biti vidljivi u spavanju umjesto u budnom stanju.”

Arhetipove u snovima je proučavao i Carl Jung kojem 1933. godine prezentiran jedan neobičan san kako bi ga protumačio, a o osobi koja ga je sanjala nije imao nikakvih podataka. Pacijent je naveo da ga je u snu netko pitao o podmazivanju neke mašine i da je mlijeko predloženo kao najbolji lubrikant. On je smatrao da je najbolje rješenje tekući mulj.

Zatim je sanjao isušen ribnjak i usred mulja su se pojavile dvije životinje, jedna je bila mali mastodont, a drugu nije zapamtio koja je. Jung je na to rekao da je osoba koja je sanjala taj san bolesna, te da se radi o organskom, a ne psihičkom poremećaju. Za pražnjenje ribnjaka je smatrao da to znači kako postoji nešto što blokira cirkulaciju cerebralne tekućine.

Prodormalni snovi se pojavljuju i u knjizi “Psihologija snova”, Williama S. Walsha, koja je objavljena 1920-te. On navodi da je Aristid, poznati atenski državnik sanjao kako ga je napao bik i ranio u predjelu koljena, a nakon buđenja je na tom mjestu pronašao tumor. William Alexander Hammond, američki liječnik i neurolog spominje mnogo zanimljivih slučajeva, među njima i san čovjeka koji je dvije noći prije napada hemiplegije (potpuni gubitak neuromišićnih funkcija na jednoj strani tijela) sanjao da je izrezan na dva dijela po sredini tijela, od brade do međice.

Drugi slučaj je san pacijenata koji je sanjao da ga zamaskirani muškarac udara silovito po nozi, a on nije osjećao nikakvu bol. Nakon buđenja je osjećao samo blagu glavobolju, a nakon pet dana je doživio moždani udar s posljedicom paralize koja je uključivala i tu nogu.

atma.hr – 39

Novinar H. Addington Bruce navodi i svoj slučaj, on je tijekom šest mjeseci stalno imao jedan ponavljajući san, sanjao je da ga mačka grebe po grlu. Ova ga je noćna mora često budila iz sna, no nije joj pridavao previše značaja. No, prilikom jedne teže prehlade otišao je na pregled i tamo su slučajno ustanovili da ima neku izraslinu u grlu koju je hitno morao operirati. Nakon nekog vremena, shvatio je da od operacije nije niti jednom sanjao san o mački.

Naveo je i da nije osjećao nikakvu bol, čak ni neugodnost u grlu, nije uopće bio svjestan prisutnosti izrasline u grlu i zaključio je da su organske promjene dovele do senzacije koju je doživljavao u snu.

Snovi upozoravaju

Bezbroj nas vjeruje da smo savršenog zdravlja, dok zapravo patimo od neke boljke, koja bi se mogla lako izliječiti ako se s tretmanom krene na samom početku pojave bolesti. No, obično toga nismo svjesni sve dok se stanje ne pogorša ili ćemo o tome saznati slučajno, na nekom rutinskom pregledu.

Puno toga nam skreće pažnju s promatranja samih sebe, naše dnevne obaveze najčešće, tako da na samom začetku ti simptomi neće imati učinka na našu svijest, a kada postanu jači i potisnu sve ostale podražaje, tada su oštećenja, u pravilu, već jako razvijena. Zato je san najpovoljnije vrijeme u kojem će bolest obznaniti svoju prisutnost.

Nejasni osjeti nelagode tijekom dana, koji nisu lokalizirani ni na kojem posebnom mjestu, definirat će se na određenom mjestu u snu, jer tada ne postoje podražaji iz okoline koji ometaju, te će slabiji podražaji biti dovoljno jaki da ostave dojam na svijest. Hoće li ili ne bolest proizvesti utisak kroz san, ovisi i o bilo kojim drugim podražajima koji će doći do svijesti.

atma.hr – 75
Na primjer, poticaji koje dopiru do mozga iz želuca mogu biti jači i mogu zasjeniti one koji dolaze iz bolesnog područja, a mogu se i miješati i tako stvoriti više ili manje zbunjujuće snove. Naši preci su imali posebnu naviku obratiti pozornost na snove koji se pojavljuju u ranim jutarnjim satima, jer je želudac u to vrijeme obično prazan.

Upozorenja iz snova često neće biti prepoznata, mnogi će misliti da su to samo neke čudne fantazije, a većina će ih zaboraviti nakon buđenja. No važno je istaknuti činjenicu da će brojni pojedinci, koji inače zaboravljaju svoje snove, odjednom početi pamtiti, netom prije nego simptomi bolesti postanu jasni. Kada se to dogodi, trebalo bi ovu činjenicu imati na umu, pogotovo u slučaju pojave ponavljajućih snova.

Snovi koji predviđaju fizičke bolesti su prikazani u simboličkom obliku jer je to jezik snova. Primjerice, čir ili rast neke druge mase uzrokuje prodoran osjećaj koju će podsvijest predstaviti kao ugriz zmije, miša, rezanje oštrim instrumentima i slično. Problemi sa srcem se često obilježavaju kroz zadihanost, eksplozije, ritmičke zvukove i krv, a simbolizam ne ovisi samo o jačini podražaja, već i o samom pojedincu.

Nisu svi simboli univerzalni za svaku osobu, neki će se pojaviti samo jednom, stoga treba obratiti posebnu pažnju na onaj san koji se često ponavlja i to praktički u istom obliku. Kod nekih osoba koja pate od dijabetesa će se javiti takvi ponavljajući snovi u obliku noćnih mora, koji će upozoriti na nagli pad šećera u krvi. Premda će osobe s dijabetesom prepoznati rane simptome niske razine šećera u krvi i prije pojave noćnih mora, treba znati da se hipoglikemija može javiti tijekom spavanja, stoga ako su noćne more učestale, trebalo bi razmisliti i o provjeri šećera u krvi.

Jedna je osoba oboljela od dijabetesa navela kako je često sanjala da propada kroz spiralu karti, koja kao da nema kraja. U trenutku kada osjeti kao da će pasti na dno te spirale, budila se u znoju, nesvjesna što se događa. Nakon par trenutaka, shvatila je da joj je razina šećera u krvi ne samo opasno niska, nego i da brzo opada. Iako se njezino tijelo inače budi kada je razina šećera u krvi niska, ovaj joj se san javlja samo onda kada je razina opasno niska i kada joj prijeti smrt.

atma.hr – 39

Zatim stres, naš vjerni pratitelj, često će se manifestirati i u snu, putem nekih vrlo uobičajenih snova poput onih da kasnimo na autobus ili avion. Ovo će se najčešće dogoditi onda kada ignoriramo da smo nečime preopterećeni i to će zapravo biti korisno jer tako možemo otkriti što nas zaista muči.

Primjerice, osobe koje sanjaju da kasne na autobus ili avion često su suočene s problemom rokova, odnosno, kako ispuniti sve obaveze na vrijeme. Takvi snovi nas uče kako da se nosimo s ovim problemom, da prihvatimo da smo pod stalnim pritiskom i da trebamo učiniti nešto sa svojim upravljanjem vremena kako bi sve stigli na vrijeme i kako bismo našli vremena i za opuštanje.

Zatim, stresni san o gubitku bilo čega ili bilo koga je najčešće povezan s nesigurnošću ili gubitkom motivacije, a snovi o tome da nešto ne možemo pronaći, poput učionice u školi ili nekih predmeta na poslu koji su nam potrebni, znače da smo pod velikim pritiskom, te da se u ovom trenutku života ne možemo snaći u poslu koji sada obavljamo, ili u situaciji u kojoj jesmo.

Ako sanjate da je vaš dom u plamenu, zapravo ste to vi sami, prijeti vam izgaranje, nalazite se na samom rubu stresa, doslovce pred eskalacijom. Budući da je poznato da je stres jedan od vodećih uzročnika mnogih bolesti, pojavu ovakvih ili sličnih, učestalih i stresnih snova treba zaista uzeti za ozbiljno i preispitati se živimo li na način koji je prijetnja našem zdravlju.

Neobično, ali snovi su povezani i s trudnoćom, iako nije objašnjeno zašto je to tako. Mnoge majke navode da su daleko više sanjale dok su bile trudne, a osobito su često to bili čudni i živopisni snovi. Iako više snova, osobito čudnih i strašnih, nije baš najugodnije iskustvo, oni mogu biti i predviđanje dobrih vijesti.

atma.hr – 75
Naime, jedno istraživanje provedeno u Izraelu, koje je obuhvatilo 166 trudnica, navodi nalaze da što su trudnice imale više zastrašujućih snova to su imale manju vjerojatnost od razvoja postporođajne depresije. Istraživanje iz Italije, koje je obuhvatilo 290 žena povezalo je više snova, kao i uznemirujućih snova s kraćim trajanjem porođaja. Moguće je da na ovaj način podsvijest štiti, poznato je da su mnogi u svojim snovima doživljavali ne samo upozorenje na razvoj bolesti, već i su i sanjali određene tretmane ili lijekove.

Povezano s tim, oni koji su svjesni da snovi mogu predskazivati bolest, prakticirat će sanjanje lucidnih snova. Sposobnost lucidnog sanjanja je mogućnost da osoba u snu postane svjesna, te na taj način može kontrolirati svoje misli i postupke kao i u budnom stanju. Ovakvi snovi su znanstveno dokazan fenomen u kojem je osoba svjesna da sanja te može upravljati svojim snovima, a na ovaj način se koriste izvanredne sposobnosti zakopane u neiskorištenim dijelovima mozga.

Tumačenje snova je od nekadašnje zabavne i popularne sanjarice dobilo sasvim drugačiji smisao, ljudi koriste svoje snove kao alate kako bi poboljšali svoj život, navode psiholozi. No nije uvijek bilo tako, znanstvenici su ranije mislili da snovi jednostavno odražavaju nasumične paljbe živčanih signala.

Mislilo se da su snovi besmisleni i da nemaju nikakvu funkciju, dok se danas zna da snovi igraju vitalnu ulogu u razjašnjavanju onoga što je doista važno za nas. Ovo se može dobro potkrijepiti istraživanjem znanstvenika Davida B. Kinga i Terese L. DeCicco koji su istraživali odnos između zdravlja (fizičkog i mentalnog) i sadržaja snova, ispitujući hipotezu u kojoj se navodi da su snovi odraz budnog života i drugu koja navodi da snovi nadoknađuju ono što nedostaje.

atma.hr – 39

Istraživanje je između ostalog sumiralo da kako se smanjilo sveukupno fizičko zdravlje, u snovima je porastao broj ozljeda i bolesti. Osim toga, oni s nižim razinama energije imali su veći broj fizičkih pokreta (hodanje, trčanje) u svojim snovima, a oni koji su osjećali fizičku bol sanjali su više životinja. Osobe koje su bile depresivne češće su osjećale tugu i ljutnju u snovima.

Osim toga, rezultati sugeriraju prilično izravan odnos između budnog života i snova stoga su autori zaključili da ako će ljudi više vremena razmišljati o informacijama sadržanim unutar svojih snova, veća je vjerojatnost da će razviti veću svijest o svojem fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Naravno, sasvim je uobičajeno da osobe koje pate od psihičkih poremećaja, poput anaksioznosti ili PTSP-a, doživljavaju više čudnih ili uznemirujućih snova. No u slučaju da ste fizički prividno zdravi i ne vidite nikakve znakove bolesti, a učestalo doživljavate čudne snove ili noćne more, vrijeme je da razmislite o tome što vam vaša podsvijest poručuje. Snovi su glas i vizija duše, jedan od naših najbogatijih izvora za usmjeravanje i ozdravljenje, samo trebamo početi uvažavati što nam poručuju.

nexus-svjetlost/Os Uma/Autor: Irena Dujmušić

29 SNAGA ZELENIH SOKOVA

SNAGA ZELENIH SOKOVA

snaga zelenih sokova trece dopunjeno izdanje3

120 recepata cijeđenih i kašastih zelenih sokova

Knjiga sadrži 120 recepata za cijeđene i kašaste zelene sokove, koji su bogati sastojcima iz našeg podneblja te su zaista moćni u osobnoj transformaciji zdravlja.

Uz recepte, u knjizi ćete naći i mnoštvo uputstava, savjeta, objašnjenja iz dugogodišnje prakse.

134 stranice, format: 14×20

Cijena: 80,10 kn - Kupi ovdje