atma.hr – 52
Nered je najveći Feng Shui neprijatelj, jer sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju, koja usporava, koči ili u potpunosti blokira protok zdravog Chi, a na isti se način odražava i na živote ukućana. Nered može izazvati umor, depresiju, stres, pa čak i bolest ukućana.

Održavanje reda omogućava slobodan protok Chi i osnova je dobrog Feng Shuija u nekom prostoru. To nikako ne znači da pospremanje treba postati opsesija (jer svaka krajnost teži uravnoteženju, pa isto tako može rezultirati neželjenim posljedicama), već je potrebno prostor redovito održavati, čistiti, uređivati i energizirati, pošto je i on živo biće.

Nered se može manifestirati na nekoliko razina i na svakoj od njih potrebno se maksimalno angažirati s ciljem dovođenja stvari u red, kako bi se postigla ukupna čistoća. Stoga, “feng shui čišćenje” možemo podijeliti u četiri etape:

1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolici

Npr. smeće u prilazu zgradi, neodržavana fasada, zapušteni travnjaci, ruševna zdanja u okolici…

Ako ste sad pomislili “što je imam s time”, moramo vas upozoriti da naša (vaša!) odgovornost seže daleko izvan zidova koji omeđuju vaš stambeni prostor. Stoga, učinite sve što je u vašoj moći za svoj okoliš – porazgovarajte s predstavnikom o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cijevi i instalacija u zgradi.

atma.hr – 39

Za to najčešće postoje sredstva u stambenoj pričuvi, no ona stoje neiskorištena zbog nedostatka interesa ili nemara. Organizirajte (zajedno sa susjedima) akciju farbanja stubišta, a na zidove možete postaviti postere ili slike vedrih i životnih motiva.  Ukoliko vaša zgrada ima predprostor ili travnjak, možete tamo urediti mali vrt. Ideja ima napretek, potrebno je samo malo dobre volje. A tom u cjelokupnom postupku skrivena je još jedna prelijepa dimenzija – susjedi vam više neće biti stranci.

2. Uklanjanje fizičkog nereda u vlastitom prostoru

Npr. razbacane stvari, prašina, paučina, previše namještaja, stvari izvan polica i ormara…

Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u posljednjih 6 mjeseci jer vam to zaista ne treba, organizirajte ormare, police i spremišta, svaka stvar treba imati svoje mjesto.

Znamo da ste ovo čuli već tisuću puta i da je vjerojatno svaka pomisao na (proljetno) čišćenje grozna, ali vjerujte nam – isplatit će vam se. Prilikom uklanjanja nereda nastojte ne obavljati sve radnje automatski, već uključite svoju svijest i sva osjetila, te promatrajte kako se osjećate i kroz koja raspoloženja prolazite. Te će vam informacije biti dragocjene prilikom kasnije feng shui analize.

atma.hr – 75
3. Raščišćavanje emocionalnog nereda

Npr. neizgovoreni prigovori, neriješeni odnosi, traženje (i prebacivanje) krivnje, emocionalna manipulacija…

Jedina osoba koju možemo promijeniti smo mi sami!

Razriješite nesuglasice fokusirajući se na rješenje umjesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja djela i njihove posljedice, oprostite onima koji vam nešto duguju, vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima. Ukoliko imate neraščišćene odnose s osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno s isprikom, objašnjenjem ili jednostavno – pozivom na pomirenje.

Isto tako, ukoliko do nekih osoba ne možete doći osobno, možete im napisati pismo ili e-mail u kojem ćete napisati kako se osjećate i što s njima želite riješiti – na kraju priče, uopće nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje s vlastitim emocionalnim neredom izuzetno važno za dobar feng shui.

Čišćenje emocionalnog nereda je vjerojatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je istinski neophodan. Nemoguće je krenuti dalje ukoliko nas tisuće prastarih emocija pritišće i vraća u prošlost.

atma.hr – 52
4. Energetsko čišćenje i energizacija

Npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, stropovima i namještaju…

Energetsko čišćenje i energizaciju možete obaviti i sami slijedeći neki od postupaka i tehnika energetskog čišćenja o kojima smo već pisali.

Preporučljivo je energetski čistiti najmanje jednom godišnje, te izvanredno u prilikama poput preseljenja u novi prostor, nakon preboljene teže bolesti nekog od ukućana ili pretrpljene veće emocionalne traume.

Napisala: Irena Lučić, feng shui savjetnik i holistički terapeut / naturala.hr

24 HIMALAJSKA LAMPA

banner himalajska lampa