Foto: pixabay.com

Ne sjedim ovdje, čitavih pet metara od svoje djece, zato što sam previše lijena dignuti se. Sjedim ovdje zato što ih nisam dovela u park kako bi naučile kako manipulirati drugima i natjerati ih da rade njihov posao. Dovela sam ih ovdje kako bi naučile stvari raditi same.

Dragi roditelji iz parka:

Molim vas ne podižite moje kćeri na vrh penjalice, naročito nakon što sam im ja upravo rekla da im neću pomagati u tome, i ohrabrila ih da pokušaju same.

Ne sjedim ovdje, čitavih pet metara od svoje djece, zato što sam previše lijena dignuti se. Sjedim ovdje zato što ih nisam dovela u park kako bi naučile manipulirati drugima i natjerati ih da rade njihov posao. Dovela sam ih ovdje kako bi naučile stvari raditi same.

Nisu ovdje kako bi bile na posljednjoj prečki, već da se nauče penjati. Ako to ne uspiju same, preživjet će razočarenje. Štoviše, imat će cilj i poticaj da taj cilj dostignu.

U međuvremenu, neka koriste stepenice. Želim da im dosade vlastita ograničenja i da ih pokušaju prevazići svojim trudom, bez moje pomoći.

Moj posao nije – a sigurno nije ni vaš – da spriječite moju djecu da osjete frustriranost, strah ili neugodnost. Kad bih to radila, oduzela bih im priliku da nauče da ti osjećaji nisu smak svijeta, već da mogu biti prevaziđeni ili iskorišteni u njihovu korist.

Ako se zaglave, nije moj posao da ih odmah spašavam. Tako bih im otela priliku da nauče kako se smiriti, procijeniti situaciju i pokušati se iskobeljati same.

Nije moj posao čuvati ih od padanja. Na taj način bih im onemogućila da nauče da je padanje moguće ali da je vrijedno rizika, i da mogu poslije ponovo ustati.

Ne želim da moje kćeri nauče da ne mogu prevazići prepreke bez pomoći. Ne želim da nauče kako se velike stvari mogu postići bez napora. Ne želim da nauče da imaju pravo na nagradu i zasluge bez truda.

Jer – a ovo vaš može iznenaditi – ništa od toga nije istina. A ako im i za trenutak dozvolim da pomisle da jest, nisam uspjela kao majka.

Želim da moje kćeri upoznaju ushićenje uslijed prevazilaženja straha, i ostvarenja uspjeha kroz napor.

Želim da vjeruju u vlasite mogućnosti i budu samouvjerene i odlučne u svojim naporima.

Želim da prihvate svoja ograničenja dok ne otkriju da ih mogu prevazići vlastitom snagom.

Želim da budu sposobne donositi vlastite odluke, razvijati vlasite vještine, preuzimati vlastite rizike i izlaziti na kraj s vlastitim osjećajima.

I želim da se na penjalicu penju bez ičije pomoći, koliko god dobronamjerna ona bila.

Zato što mogu. Znam to. A ako im dam malo prilike, i one će to uskoro znati.

Tako da ću vam biti zahvalna ako se povučete i pustite me da ovdje radim svoj posao, koji se uglavnom sastoji od odoljevanja istim onim nagonima kojima vi udovoljavate, zagrizanja za jezik svaki put kad želim viknuti “PAZITE” i svjesne, teške odluke da se povučem umjesto da pritrčim.

Kako budu rasle, prečke će samo postajati sve više, strašnije i teže za popeti. Ne znam za vas, ali ja bih im radije pomogla da vještine steknu sada, kad greška znači samo čvorugu ili oderano koljeno koje može izliječiti poljubac, kada se i najviše brdo može osvojiti uz bodrenje pjesmicama, i dok im onih pet metara između nas i dalje djeluje kao velika udaljenost.

Autor: Kate B. Baker

Izvor: Almeda Patch / detinjarije.com

TESLIN LJUBIČASTI DISK

TESLIN LJUBIČASTI DISK

Privjesak na ogrlici

Ozdravljuje, sprječava razvoj bolesti, umanjuje stres, pospješuje opće raspoloženje, podiže vibraciju, ubrzava duhovni razvoj i oživljava proces regeneracije stanica.

Privjesak na uzici, nosi se kao ogrlica. Za razliku od Tesline ljubičaste ploče, disk se može nositi tijekom cijelog dana.

Promjer diska: 4 cm / Materijal: aluminij Ioniziran – ORIGINAL!

Cijena: 199 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaDah – znak tvoje prisutnosti
Slijedeća objavaAko je Bog Bog, onda je On…
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.