Fabian Møller, unsplash.com

atma.hr – 52
“Ti živiš od daha, ti si proizvod daha, tvoja realizacija je kroz dah. U trenutku kada si u kontaktu s tvojim dahom, svemir se ulijeva u tebe.“
(Yogi Bhajan)

Udah/Izdah

Obilježje dolaska na ovaj svijet jest UDAH, a obilježje odlaska – IZDAH. Dakle, dah je onaj koji nas inicira, uvodi i izvodi iz ove magične dimenzije postojanja. A sve između nazivamo ŽIVOT i on je alkemija koja nastaje uslijed neprekinutog strujanja daha u tebi.

Misli koje stanuju u tvojoj glavi, kao i emocije koje osjećaš u svom srcu; produkt su tvog daha. Kvaliteta daha se preslikava na kvalitetu tvog psiho-emotivnog stanja.

Jedna od prvih lekcija s kojom se susrećeš u yogi jest da se naučiš primijetiti i osvijestiti svoj dah. Stoga to pokušaj učiniti sada – budi miran i primijeti dah. I zapitaj se: „Što se u ovom trenutku događa u tebi? Kako dišeš, plitko ili duboko? Dišeš li na nos ili na usta? Jesu li udah i izdah uravnoteženi? Podižeš li ramena pri udahu? A prsa? Koristiš li trbuh? Zadržavaš li dah…?“

Tek kad uočiš sve to, moći ćeš uvidjeti kvalitete svog daha i raditi na njima, produbiti ih i poboljšati.

Dah je glas božanskog u tebi

Dah je kao most između svjesnog i nesvjesnog, što svjesnije dišeš, svjesnije živiš i doživljavaš svu stvarnost oko sebe, sve ljepote, prirodu, odnose…

Dah je nešto s čime živiš, nešto što se neprestano odvija u tebi, tvoj najveći i najdublji odnos jest upravo taj s dahom. Stoga mu podari pažnje, obrati mu se, pričaj s njim. On ti može pružiti toliko toga: smiraj, opuštanje, rasterećenje, prihvaćanje, zdravlje, mir…

Dah je glas božanskog u tebi i ako stvarno dišeš svjesno, tvoj um će se oplemeniti, postat će pozitivniji, birat ćeš pomnije svoje misli, manje ćeš reagirati i više biti u svom carstvu mira. Pokušaj osjetiti dah u svojoj svijesti, u svom tijelu. Osjeti ga u umu i Duša će ti se probuditi.

Sve to također izgrađuje sliku tvog praničkog tijela i daje ti manje ili više vitalnosti, energije, života.

atma.hr – 39

Pranayame

U Kundalini yogi koristimo širok raspon pranayama, koristeći dah za djelovanje i upravljanje različitim stanjima svijesti, opuštanja i blagostanja.

Tim različitim tehnikama možemo postići puno toga: umiriti um, uravnotežiti emocije, uskladiti tijelo, um i duh, smiriti ili ojačati živčani sustav, pročistiti krvotok, energizirati se, stimulirati, povećati vitalnost…

disanje
Foto: Jagdeesh Kaur

Sada ću ti navesti neke jednostavne tehnike koje će ti pomoći da se povežeš sa svojim dahom:

Dugo duboko disanje

Možeš ga koristiti kao vođenu meditaciju za mnoge aspekte samoizliječenja. Izaberi svoj vlastiti popis kvaliteta za meditiranje i svjesno primanje i prihvaćanje koncepta kojeg odabereš sa svakim udahom. Idi na tu suprotnu kvalitetu sa svakim izdahom, na primjer:

UDAHNI – zdravlje, IZDAHNI – bolest

UDAHNI – snagu, IZDAHNI – slabost

UDAHNI – energiju, IZDAHNI – umor

UDAHNI – mir, IZDAHNI – napetost

UDAHNI – ljubav, IZDAHNI – tugu i strah…

Možda se čini jednostavnim, ali vjeruj da je tako! Već imaš taj beskrajan kreativni tijek vječne moći unutar sebe. Ovo je jedan od načina da ga upotrijebiš. Sjeti se da je dah život, i stoga se dah može pomladiti i obnavljati iznova i iznova.

atma.hr – 39

Disanje s mantrom

Jedan od najjednostavnijih, no najmoćnijih načina meditiranja na dah je da svakim udahom mentalno ponavljaš „SAT“, a izdahom „NAM“. To je osnovna bij mantra (bij=sjeme sveg znanja) u Kundalini yogi i prevodimo ju kao – Istina je moje ime. Istina je moj identitet. Bij mantre su zvukovi koji preslaguju naše obrasce ponašanja u podsvjesnom umu.

Ova mantra budi Dušu i povezuje te s tvojom sudbinom. Uzmi 10 dugih, dubokih potpunih dahova i primijeti promjenu.

Jednominutni dah

Smiri se i usredotoči na dah i pokušaj udahnuti u trajanju od 20 sekundi, zadrži dah u trajanju 20 sekundi i neka izdah također traje 20 sekundi.

Na početku će se možda činiti zahtjevno i trebat će vremena tijelu da se prilagodi; budi nježan i radi polako (možeš krenuti sa zadržavanjem od 10 sekundi, pa postepeno povećavaj do 20 sekundi).

Kako će se tvoj dah usporavati, usporit će se i tvoje misli, tvoje nesvjesne akcije i reakcije i naposljetku, produžit ćeš svoj život.

Kažu da je svakome dan određeni broj dahova u životu, stoga znaj da je dah privilegija i koristi ga mudro i svjesno te diši čim dublje i sporije. To će ti donijeti ekspanziju, projekciju i prosperitet.

Frekvencija disanja

Kada svjesno upravljaš brzinom disanja, možeš kontrolirati stanje svoje svijesti.

– 8 dahova u minuti: opušta, oslobađa od stresa i povećava mentalnu svijest, podiže procese iscjeljivanja

– 4 daha u minuti: pozitivni pomaci u mentalnim funkcijama, intenzivni osjećaj svjesnosti, povećana vizualna jasnoća i pojačana osjetljivost tijela. Hipofiza i pinealne žlijezde se počinju koordinirati na poboljšanoj razini, stvarajući meditativno stanje.

– 1 dah u minuti: optimizirana suradnja između obje hemisfere mozga, umirivanje tjeskobe, straha i brige, osjećaj svoje prisutnosti i prisutnosti Duha, razvijanje intuicije.

Za kraj s tobom dijelim jednu divnu mantru iz tradicije Kundalini yoge – Pavan Guru.

Pavan Pavan Pavan Pavan
Par Para Pavan Guru
Pavan Guru Wahe Guru
Wahe Guru Pavan Guru

Pavan znači dah i zrak, on je nositelj prane (životne energije)

Guru je učitelj, odnosno onaj koji te vodi iz mraka u svijetlost. Dopusti dahu da te ponese i da svijetlom ispuni tvoju tamu, da te iscijeli.

Ova mantra je „bog u akciji“ i pruža iskustvo te snage i života koji su u nama.

Shvati da se u tvom dahu krije život. To je Božji dar; nije tvoje vlasništvo. To je milost koju si zaradio. Štedi i čuvaj to blago u sebi.

“Ako postoji išta božansko u tebi, onda je to tvoj DAH.”
(Yogi Bhajan)

Voli te

Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana
m: 095 863 5171
budidobro.com

atma.hr – 39

jelena verner 300